Jste zklamáni výsledkem voleb? Třeba vám spraví náladu Prezident Blaník

Takto všechno začínalo. Kam se Blaník posunul?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Bylo by zajisté pozoruhodné diskutovat o tom, nakolik současná politická scéna a její představitelé jdou na ruku tvůrcům politických satir. Pravdou je, že se jich v posledních letech vyrojilo na českou scénu nebývale hodně. Jednou z nejúspěšnějších je seriál Kancelář Blaník, jenž nyní přerostl v celovečerní film. 

Politicko-satirický seriál Kancelář Blaník se začal na serveru stream.cz vysílat v dubnu roku 2014. Hlavní roli lobbisty, jenž hýbe politickou scénou a stojí za každou aférou i událostí, ztvárnil Marek Daniel, herec a mimo jiné osobitý komik vystupující v pořadu Na stojáka. Role jeho asistentů Žížaly a Lenky připadly Michalu Daleckému a Halce Třešňákové. Jakkoliv jsme v České republice dosud tak docela nepřivykli sledování seriálů prostřednictvím internetových serverů, sledovanost Kanceláře Blaník je obdivuhodná. U většiny dílů se počet zhlédnutí pohybuje okolo půl milionu, ty nejúspěšnější sahají až k milionu.

U většiny dílů se sledovanost pohybuje okolo půl milionu, ty nejúspěšnější sahají až k milionu.

Není proto divu, že po pěti sériích hodlá Tonda Blaník vtrhnout do kin s celovečerním snímkem. Ten se jmenuje Prezident Blaník a stejně jako například nedávno vyšlá kniha Nejlepší Kandidát sociologa Stanislava Bilera těží z proběhnuvších prezidentských voleb.

Ponožky a šála

V centru zájmu satirizujícího pohledu stojí od samého počátku především dvě postavy české politické scény. Tou první je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, tou druhou pak podruhé zvolený prezident Miloš Zeman. Dá se očekávat, že tito dva nebudou ušetřeni ani ve filmu Prezident Blaník. V něm se lobbista Blaník – jehož by ani nemohl hrát nikdo jiný než Marek Daniel – pokusí zabojovat o místo na Hradě. V předvolební kampani slíbí například máslo a lithium do každé rodiny či korupci pro všechny. Není divu, že se mu brzy podaří shromáždit potřebných sto tisíc podpisů. Z kandidatury však sejde poté, co se ony podpisy nepodaří Blaníkovu asistentu Žížalovi doručit na ministerstvo vnitra včas. Tolik lze vyčíst z anotace, jež snímek, který jde do kin již zítra, doprovází.

Peníze na film získali tvůrci dnes stále více populární cestou – prostřednictvím serveru hithit.cz. Na něm se podařilo získat k realizaci filmu dokonce víc, než bylo původně v plánu. Příspěvky od více než tří tisíc fanoušků dosáhly nakonec hodnoty téměř dvou milionů korun. Kdo měl zájem, mohl si za poplatek pořídit například ponožky či šálu od Tondy, případně soundtrack od kapely Midilidi.

Peníze na film získali tvůrci dnes stále více populární cestou – prostřednictvím serveru hithit.cz.

Z traileru a z několika fotografií, které kolují po internetu, lze předem usoudit, jaké politické aféry se ve filmu objeví. Na jedné z fotografií je například zachycen Tonda Blaník ve žlutém nafukovacím člunu, jak pluje po jezeře a bezmocně přitom drží pádla.

Období satiry?

Jak bylo řečeno na začátku, s (povedenými) politicko-satirickými kusy jako kdyby se v posledních letech v České republice roztrhnul pytel. Lze říci, že Kancelář Blaník stála na počátku tohoto nově objevovaného fenoménu. Jakkoliv mnoho tvůrců prohlašuje, že z politiků, kteří se chovají tak, jak se chovají ti čeští, si lze jen stěží utahovat, Kancelář Blaník a jí podobní dokazují, že jsou tyto názory mylné.

A jelikož ti, na něž tvůrci – minimálně Kanceláře Blaník – míří primárně, zůstali u moci jak po parlamentních, tak po prezidentských volbách, dá se očekávat, že podobné projekty budou pokračovat a další přibývat.