Simpsonovi, Teorie velkého třesku, Monty Python: Kde všude se objevil Stephen Hawking

 

Před třemi dny zemřel patrně nejslavnější fyzik světa Stephen Hawking. Ačkoliv se podle lékařů neměl dožít ani třicítky, bylo mu sedmdesát šest let. Připomeňme si, kde všude se Stephen Hawking za ta léta stačil objevit.

Asi žádný vědec se netěšil takové popularitě jako Stephen Hawking. Vděčil za ni nejen svým pozoruhodným objevům na poli fyziky, ale také tomu, že se nebál vykročit z úzkého kruhu vědců a střihnout si nějakou tu roli například v celosvětově oblíbené Teorii velkého třesku.

Teorie velkého třesku

Jeden z hlavních protagonistů (a každopádně protagonista nejvýraznější) tohoto kultovního seriálu, Sheldon Cooper, slavného fyzika bezmezně obdivuje. A to je výsada, jaké se netěší jen tak někdo. Sheldon Cooper je totiž jednak génius, jednak tak trochu asociál, jenž nevidí nic divného na tom, když svému nejlepšímu příteli řekne, že by se se svou inteligencí měl věnovat něčemu méně obtížnému, než je věda.

Stephena Hawkinga však Sheldon Cooper pokládá za člověka, jenž se jemu samému inteligencí jako jeden z mála vyrovná. S Hawkingem se Sheldon v jednom díle dokonce setká. A když zjistí, že výzkum, jejž Hawkingovi předložil, obsahuje matematickou nepřesnost, omdlí.

Simpsonovi

To Homera Simpsona by asi nikdo za génia neoznačil. To však nebrání tomu, aby se tento globálně proslulý podivín rovněž setkal s Hawkingem. Stane se tak – kde jinde než – v hospodě u Vočka. Zatímco Sheldon předložil Hawkingovi složité výpočty, Homer Simpson si se slavným fyzikem vypije pivo. Stephen Hawking se holt dokáže přizpůsobit.

Futurama

Futuramu spojuje se Simpsonovými jednak to, že jsou oba seriály kreslené, jednak to, že se na obou podílel Matt Groening. Groening se s tím, že je velkým obdivovatelem Stephena Hawkinga, nikdy netajil, a tak se nelze divit, že se Hawking dostal i do druhého seriálu, jenž vznikl pod Groeningovým vedením. Slavný vynálezce, profesor Hubert J. Farnsworth, zde řekne Hawkingovi, aby držel hubu, navíc se fyzik musí obejít bez svého proslulého vozíku, jelikož z něj zbyla pouze konzervovaná hlava.

Pink Floyd

Stephen Hawking u seriálů neskončil. V roce 1994 si "zazpíval" v písni kapely Pink Floyd. Skladba Keep Talking vyšla na albu The Division Bell (jež samo o sobě z pohledu kritiků nijak úspěšné nebylo) a vedle zpěvu Davida Gilmoura se v něm objevilo několik pasáží nahraných mechanickým hlasem Stephena Hawkinga.

Jeho slova dala celé písni název, konkrétně byly použity tyto výroky: "For millions of years mankind lived just like the animals. Then something happened which unleashed the power of our imagination: we learned to talk." (Po miliony let jsme žili jako zvířata. Pak se stalo něco, co odpoutalo naši imaginaci: naučili jsme se mluvit.) "It doesn't have to be like this. All we need to do is make sure we keep talking." (Nemusí to být takhle. Potřebujeme jen vědět, že budeme stále mluvit.)

Monty Python

Kdo by neznal britskou komediální skupinu, která byla založena v roce 1969. Kromě slavného seriálu Monty Pythonův létající cirkus má toto šestičlenné seskupení "na triku" celou řadu dalších projektů. Když skupina oznámila své vůbec poslední vystoupení, jež se mělo konat v roce 2014 v londýnské O2 areně, Stephen Hawking pro ně v rámci reklamní znělky nahrál krátký popěvek či jakousi recitaci. Jisté je jedno – patetická slova pronášená jeho hlasem jsou nezapomenutelná.