Na vyhlazení Lidic nikdy nezapomeneme. Proč se nacisté mstili právě tam?

Vyhlazení Lidic je smutnou připomínkou lidské krutosti
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Tragédie jedné vesnice, kde bylo vše srovnáno se zemí, mělo vyděsit celý národ. Obyvatelé Lidic byli exemplárně potrestáni za něco, co se jich vůbec netýkalo. Po atentátu na Heydricha bylo všechno obyvatelstvo vsi popraveno nebo převezeno do koncentračního tábora. Proč si nacisté vybrali právě Lidice?  

Karl Hermann Frank byl hlavní iniciátor kruté pomsty, kterou nacisté spáchali na nevinných obyvatelích středočeské vsi. Chtěl tím prokázat, jak tvrdý umí být. Účelově si tak říkal o povýšení na pozici říšského protektora. Údajně svůj plán sdělil Hitlerovi hned na Heydrichově pohřbu, kde získal k tomuto odpornému činu požehnání. Řádění v Lidicích stálo život 340 obětí (192 mužů, 60 žen a 88 dětí). 

Města a obce v Mexiku, Brazílii, USA se z piety přejmenovávaly na Lidice. Lidé tím chtěli vyjádřit vzdor proti krutému činu nacistického Německa.

Nevinný dopis

Tragédii Lidic přivolal jeden nevinný dopis. Jaroslav Pála, majitel továrny na baterie ve Slaném, dostal milostné psaní adresované jeho zaměstnankyni Anně Marusczákové. „Drahá Aničko! Promiň, že ti píši tak pozdě… Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně. Jsem zdráv. Na shledanou tento týden a pak se už neuvidíme. Milan.“  

Obsah dopisu nenápadně naznačuje, že dotyčný mohl mít prsty v atentátu nebo že se jedná o provokaci samotných nacistů. Ze strachu Pála vše ohlásil četníkům a ti předali dopis na gestapo. Vyšetřování atentátu na Heydricha zatím nemělo žádné hmatatelné výsledky a každá stopa byla velmi cenná.

Při výslechu Marusczáková mimo jiné zmínila, že jí pisatel dopisu poprosil, aby vyřídila pozdravy rodině Horákovým a Stříbrným z Lidic od jejich synů, kteří sloužili u 311. bombardovací perutě v Anglii. Gestapo dlouho neváhalo... 

Záminka je na světě 

Vzápětí, co gestapo získalo informace, začala razie u Horákových a Stříbrných. Všechny členy rodiny zavřeli a tvrdě vyslýchali. Žádné informace o atentátnících z nich logicky nedostali a domovní prohlídky neodhalily nic podezřelého.  

Na několika místech bylo posunuto koryto potoka, aby nic nezůstalo na svém místě. Němci dokonce vykáceli všechny stromy, kromě jediné hrušně. 

Následující den byl identifikován milenec Anny Marusczákové. Václav Říha napsal dopis ze strachu, že se odhalí jeho nevěra, a tak chtěl vztah ukončit. Vymyslel si, že je součástí odboje a musí se tedy schovávat v křivoklátských lesích. Kladenské gestapo si jasně spojilo, že nikdo z vyšetřovaných nemá vůbec žádnou spojitost s atentátníky. Lidice však byly exemplárně vybrány a tragédii se již nedalo zabránit.  

Proč? Pomsta!

Z vyšetřování vyplynulo, že neexistuje jediný pádný důvod, proč by zrovna Lidice měly být obětí absolutního zničení. I kdyby se důvod našel, nic se na hrůzných okolnostech vyhlazení Lidic nezmění. Jeden dopis se stal záminkou, a kdyby nevznikl? Našly by se další. Motivace hrůzostrašné msty byla pro nacisty ten hlavní důvod. Lidice byly úplně vymazány z mapy, ale vzpomínku na ně nikdo nikdy nevymaže. To už je i náš úkol.  

Klíčová slova: