Lenka Dusilová: Nejneobvyklejší místo pro koncert? Jídelna psychiatrické léčebny

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jedna z nejosobitějších českých zpěvaček a mimo jiné šestinásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl, Lenka Dusilová, vystoupí o víkendu v rámci festivalu Mezi ploty v prostorách pražské psychiatrické léčeny Bohnice. O tom, o její připravované desce, ale i o mnohém dalším se dočtete v našem rozhovoru.

O víkendu vystoupíte v rámci festivalu Mezi ploty v prostorách psychiatrické léčebny Bohnice. To přece jen není zcela běžný prostor pro koncert. Na jakém nejneobvyklejším místě jste kdy vystupovala?
Možná právě jídelna v jednom z místních pavilónů v Bohnicích…

A je nějaké místo, o kterém dosud pouze tajně sníte?
Bylo by úžasné proměnit ve skutečnost jeden sen, na kterém pracujeme s mým managementem už druhým rokem. Jsou to audiovizuální koncerty v rámci připravovaného projektu Monumentum, jehož účelem je přitáhnout pozornost a podporu k některým vybraným ohroženým sudetským památkám v západních a severních Čechách. Mohl by to být silný hudební a vizuální zážitek šitý na míru každému vybranému místu. To by mě bavilo moc! Uvidíme, zda seženeme dostatečnou finanční podporu na realizaci.

Hned první kroky na hudební scéně vynesly Lence Dusilové titul Zpěvačka roku ve výročních cenách Anděl.

Během dvou dnů vystoupí na festivalu Mezi ploty přes 120 účinkujících, není snadné se v takovém množství příležitostí zorientovat. Které vystupující byste za sebe doporučila?

Asi bych ráda zašla na divadlo. Pokud jste neviděli Antiwords od Spitfire Company, zajděte.

A když se nebudete omezovat na festival – co si ve volném čase ráda poslechnete?
V poslední době doma poslouchám upřímně ráda třeba desku The Last Ship od Stinga, fajn hudba k plotně. :-) Ale jinak mimo domov na cestách spíše tímto směrem: Ólafur Arnald, Jenny Hval, Bon Iver, David Sylvian...

Kde jinde si vás v příštích týdnech či měsících budou moct fanoušci poslechnout?
Určitě si nenechte ujít dva koncerty Baromantiky 19. a 20. června v Jazzdocku! Letos už Baromantiku v Praze neuslyšíte…

Poslední deska Lenky Dusilové nese název V hodině smrti. Jaká bude další?

Spolupracujete s divadelním souborem Spitfire Company, vystupujete sólově i s kapelou. Kde se cítíte nejlépe? Vyhovuje vám ta pestrost?
Moje přítomnost v hudební nebo divadelní společnosti mně zásadně pomáhá prosvětlovat můj stereotypní přístup a uzavřenost. Jsem vždycky šťastná za silný napojení se spoluhráči při koncertě nebo divadle v kontrastu mýho ponoru do solitérskýho světa.

Od vaší poslední desky už uplynula nějaká doba. Kdy se můžeme těšit na další?
Na letošní listopad chystáme společné turné s Ivou Bittovou a Monikou Načevou, k čemuž vznikne pravděpodobně záznam, a poté už bych ráda v následujícím jaru konečně dokončila sólovou desku…