Nejbohatší sekta: Jsou scientologové vymývači mozků?

Hlavní tváří scientologické církve je Tom Cruise
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bizarní církev založená na myšlenkách spisovatele sci-fi L. R. Hubbarda ulovila už několik významných oveček. Nejslavnějším scientologem je bezesporu Tom Cruise, který je hrdým členem už přes 30 let. Scientologové jsou velmi dobře hlídanou a utajenou společností, ze které informace prosakují jen poskromnu. Kdo vlastně jsou a co světu říkají? 

Na počátku alternativního náboženství stál úspěšný spisovatel žánru sci-fi. Svoje touhy popisovat svět mimo lidskou realitu postupně vypěstoval v hnutí, které se za velmi podivných okolností stávalo sektou lidí s lehce ovlivnitelnými mozky. 

L. R. Hubbard napsal scientologickou bibli Dianetika, moderní věda o duševním zdraví. Knihu, která propagovala jeho vlastní výklad moderní psychologie, odborná veřejnost zavrhla. Přesto se stala absolutním bestsellerem. Jen za rok se jí prodalo 150 tisíc výtisků. Hubbard si tak otevřel obchod na nesmrtelnost.

Náboženství jako firma

Hubbardovi pravděpodobně nestačilo plnit knihy svojí fantazií. Obrovský úspěch jeho alternativní "bible" ho podnítil k založení spolku Hubbardova nadace pro dianetický výzkum a to už byl jen malý krůček k založení nové církve scientologů. Ze dne na den se změnily dianetické spolky na scientologické "kostely" s křížem ve znaku, aby se nakonec o bohu neřeklo ani slovo. Postup poprvé zdarma a příště zaplať fungoval a s počtem příznivců rostla i Hubbardova pokladna. 

V České republice nemají scientologové status církve, ale jde o pouze o spolky. Počet věřících je odhadován na 100 až 300 lidí. 

E-metr všechno vyřeší!

Scientologická nauka má velmi inteligentní a střídmou prezentaci. Zatracují války, zločin a násilí, hájí práva poctivého občana a to vše v obalu odborného učení. Říkají také, že lidský duch je nesmrtelný. Filozofická nauka o člověku, který se skládá z těla, mysli a ducha ještě není nikterak zvláštní. Obrázek Alberta Einsteina dodá učení tu potřebnou vědeckou odbornost a přívětivé chování členů "cíkve" je přece neškodné. 

Scientologové mají ale jeden velmi důležitý patent. Umí přesně lokalizovat váš psychický problém a bolestivé jizvy ve vaší mysli. Jak to dělají? Myslíte, že psychoanalýzou? Nikoli. Scientologové na to mají svůj metr. E-metr je zázračný přístroj, který vyřeší všechny vaše problémy. Když budete jednoho dne v nekonečné dluhové pasti, je určitě lepší než pistole u hlavy, ale asi vám taky moc nepomůže. E-metr by měl údajně lokalizovat přesně vaše bolístky, které při "psychologické" rozmluvě navždy zmizí. Jen berte na vědomí, že v padesátých letech byly některé scientologické církve podezřívány z aplikování svých vlastních "léků". To byly vlastně drogy, které členům církve doslova vymývaly mozky. Nemluvě o případech hypnózy. 

Jsou mezi námi

Scientologové mají asi milion členů primárně v USA. Sami však hovoří o devíti milionech. Alternativní církev je často označována spíše za sektu. Bývalí členové, kterým se podařilo vymanit  ze spárů scientologie, hovoří o podivných praktikách. Během několikaletého působení scientologů se několikrát vážně vyšetřovaly praktiky brainwashingu (vymývání mozků). Mnoho lidí údajně ztratilo své příbuzné, kteří naprosto fanaticky propadli tomuto učení. 

V USA ji uznali jako církev v roce 1973, v Evropě má ale řadu oponentů. Nejhlasitější odpůrci jsou z Německa. Ti upozorňují na nekalé praktiky se svými členy a zpochybňování vědeckých poznatků psychologie. 

Hvězdný tým

Scientologové mají svoje členy i mezi celebritami. Tou nejznámější je zcela jistě Tom Cruise. Ten se také pokoušel přivést na scientologickou víru své manželky (Nikol Kidman, Katie Holmes), což byl údajně jeden z hlavních důvodů obou rozvodů. Dalším slavným jménem je John Travolta, jehož úpadek kariéry začíná přesně ve chvíli, kdy se stal členem scientologické církve. Seznam úspěšných celebrit Hollywoodu rozšiřuje např. i Priscilla Presley, která měla díky sňatku své dcery s Michaelem Jacksonem zlákat do církve i bývalého krále popu. 

Scientologická víra je a byl vždy hlavně velmi dobrý byznys. Lidé díky konstantnímu vymývání mozků nešetřili svými příspěvky a jen za opakovanou návštěvu přednášky zaplatíte nemalou sumu peněz. Sám zakladatel Hubbard strávil několik let na útěku před daňovými úniky, obklopen nejvěrnějšími ovečkami. Firma Hubbard Exploration Company přestěhovala svoje sídlo na loď, kde byla vzdálená realitě ještě více než na pevnině...

Klíčová slova: