Staršidelný hrad Zvíkov je místo plné nevysvětlitelných jevů. Mohou za to temné síly?

Hrad Zvíkov je jeden z těch nejnavštěvovanějších, ale také nejděsivějších
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nevysvětlitelné jevy se napříč historií odehrávají v jednom z nejnavštěvovanějších hradů České republiky. V idylické krajině soutoku Vltavy s Otavou stojí hrad Zvíkov. Místo, kde vládne zvláštní energie. Hrad není jen turistickou atrakcí, ale předmětem dohadů a zájmu dobrodruhů, historiků a senzibilů. 

Člověk by na první pohled neřekl, že tak často navštěvované místo může skrývat opravdové tajemné záhady. Opak je pravdou. Mnoho senzibilů opakovaně potvrzuje, že energie na hradu Zvíkov je opravdu unikátní. Jsou všechny ty děsivé příhody a úkazy pouze pohádkou, nebo je na nich něco pravdy? 

Jedna z mnoha děsivých pověstí hovoří o tom, že ten, kdo se rozhodne na hradě Zvíkov přespat, do roka a do dne zemře.

Hlízová věž 

Jeden z prvních zajímavých úkazů se nachází na Hlízové věži. Ta byla postavena ještě dříve než samotný hrad. Lze si na ní povšimnout podivných znaků, které jsou na kamenných kvádrech stavby. Značky jsou dodnes předmětem nejrůznějších spekulací. Neznámé znaky mají mnoho zastánců a různých teorií.

Podivné značky

Teorie říkají, že se jedná o písmo velmi podobné germánské runové abecedě, proto se věži také přezdívá Markomanka. Některé lidové teorie zase přicházejí s tím, že jde jen prý o účet za stavbu vyrytý dělníky.

Existují i teorie, že podobné značky odkazují na přítomnost Římanů. Podobné stavby Římané stavěli v okolí Dunaje a značky se až nápadně podobají těm pompejským. Jeden ze scénářů je jen těžko ověřitelný. Zvíkov byl v minulosti keltským hradištěm, a tak někteří přisuzují stavbu Hlízové věže starým Keltům. Podle nich jsou značky magickými symboly keltské kultury. Řada spekulací hovoří o tom, že se jedná o alchymistické symboly či astrologické znaky. 

Zvláštní energie, která vládne hradem Zvíkov, často některé teorie váže právě k těmto značkám. Nejsou zde proto, aby bylo místo chráněno od všeho zlého? Nebyla by podivná energie ještě silnější, kdyby se značky odstranily? 

Korunní síň

Pravděpodobně nejděsivějším místem hradu Zvíkov je Korunní síň. Zde byly původně uloženy korunovační klenoty do té doby, než Karel IV. postavil hrad Karlštejn. Místo s vysokým výskytem podivné energie na některé působí minimálně, ale někteří citlivější jedinci v prostoru cítí zvláštní sílu. Ta je někdy tak silná, že může zlikvidovat moderní techniku...

Údajně se jedná přímo o jednu dlaždici, ze které silná energie vychází. Dlouhý seznam lidí potvrdí podivné úkazy, které zaznamenává jejich fotografická technika. Rychle vybitá baterie, vymazané fotografie,nebo obrázky, které byly v pořádku, ale doma jsou černé či přesvícené. Někteří hovoří o tom, že jim návštěva Korunní síně dokonce nadobro zničila techniku. 

Pověst o nebezpečném raráškovi se vypráví od roku 1597. Dělníci jím odtud byli prý vyhnáni za podivných okolností, když opravovali Hlíkovskou věž. Zlý duch hradu byl na světě. Ladislav Stroupežnický na základě této pověsti napsal divadelní hru: Zvíkovský rarášek. Ta se hrála na nádvořích hradů a zámků. 

Své o tom ví filmový štáb, který na hradě točil pohádku Marie Růžička. Nejen, že neustále řešili problémy s technickým vybavením nebo nevysvětlitelně šumícím obrazem. O hodně tragičtější záhada postihla filmového režiséra, který zemřel za záhadných okolností a k tomu hlavní postava filmu spáchala sebevraždu. 

Nebezpečný rarášek? 

Zhmotněné zlo a souběh několika podivných událostí někteří mytologicky připisují postavě tzv. raráška. O jeho přítomnosti se hovoří už od středověku. Svými nepříjemnými kousky komplikuje život všem návštěvníkům hradu. Tento pohádkový "důkaz" všech záhadných úkazů je spíše legendou. 

Pravý výskyt značek na věži nebo důvod a zdroj podivné energie v korunní síni je dodnes předmětem záhad. Hrad Zvíkov ročně navštíví něco kolem 30 tisíc lidí. Mnoho z nich může jen potvrdit, že energie místa je někdy až děsivá. Zariskujete a vezmete si na výlet svůj drahý fotoaparát? Je hned několik návštěvníků, kteří vám to nedoporučí. Navštivte hrad Zvíkov s respektem, protože tajemná síla je zde přítomná od nepaměti.