Kat Mydlář využíval drsné metody, popravami to nekončilo. Monstrum z něj udělala žena

Aktivním staroměstským katem byl Jan Mydlář až do roku 1632
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nejznámější český kat si svým řemeslem vydělal velké jmění. Kat Mydlář vlastnil hned tři domy, což už něco znamenalo. Muž, pod jehož mečem zemřelo 27 pánů na Staroměstském náměstí, dokonce vystudoval medicínu. Víte proč?

Jan Mydlář ovládal svoje řemeslo mistrně. Nešlo jen o setnutí hlavy. Rejstřík jeho schopností nabízel mnohé způsoby mučení, například lámání v kole, upalovaní, čtvrcení, věšení a probíjení kůlem. 17. století bylo stvořeno pro zvrhlé zacházení s lidmi, kteří padli v nemilost. Zda byl člověk bohatý, či chudý, vůbec nerozhodovalo. Jan Mydlář vykonal své…

Nešťastná láska

Příběh Jana Mydláře má mnoho neznámých. Vyšlo nespočet románů, natočily se filmy a vyprávějí se legendy, ale historici nemají dostatek informací, aby vykreslili osud nejznámějšího kata zcela přesně. Život Jana Mydláře je dnes spíš pověstí, která jen výjimečně přednese seriózní a pravdivé zprávy. Ta nejromantičtější vypráví příběh o nešťastné lásce. Mydlář se zamiloval do ženy, která byla pro vraždu svého manžela odsouzena k tresti smrti oběšením. Aby ji zachránil, šel dobrovolně do služeb katova pohůnka, ale bez úspěchu. Ženu oběsili a Jan Mydlář u řemesla zůstal.

První doložená poprava Jana Mydláře se týkala šlechtice a vojáka Heřmana Fridricha Russwormana, který byl oblíbencem Rudolfa II. Tomu byla osudná šarvátka v ulicích Prahy, které byly přísně zakázané. 

Z lékaře katem

Svoji chrudimskou „praxi“ kata Jan Mydlář hodlal využít ve studiu medicíny v Praze. Lékařskou fakultu však nedokončil, a tak zůstal jako mistr popravčí. Pro řemeslo kata se pár let na medicíně určitě hodilo, protože dokonalá znalost těla je základem této práce. Zda opravdu medicínu Jan Mydlář studoval, není jisté. Historici však tvrdí, že lidé často katy navštěvovali, aby jim ošetřili těžké zlomeniny. Pravdou je, že většinou se jednalo o domácí zvířata.

Zámožný a vážený občan Prahy

Že lze být slavný a vážený popravami, dokazuje právě příběh Jana Mydláře. Oproti ostatním kolegům krvavého řemesla se mu podařilo nestát na okraji společnosti, ale na jejím vrcholu. Kolem první doložené popravy z roku 1605 existuje mnoho dobových dokumentů, které informují o tom, za jakých podmínek Jan Mydlář pracoval. Jako zaměstnanec města dostával pevný plat. Další výdělky získával za dokonaná mučení a popravy.

Poprava 27 českých pánů

Pravděpodobně nejznámější historická událost, kde je jméno kata Mydláře zmiňované, je poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Údajně využil pouze čtyři ostře nabroušené meče. Traduje se, že Janu Jeseniovi dokonce zaživa vytrhl jazyk.

Příběh Jana Mydláře je plný spekulací a historické události se spojují s pověstmi a legendami. Přesto se jedná o nejznámějšího kata, který bude stále budit velkou pozornost. Poslední popravu vykonal v roce 1632, kdy poprvé minul. Usoudil tak, že musí řemeslo předat dál, a tak po něm živnost převzal jeho syn Jan Václav. 

Zdroje: redakce, hrdelnipravo.cz, cechove.cz, série knih Paměti katovské rodiny Mydlářů

KAM DÁL: Písecký kat si všechno zapisoval: Mučeníčko, popravy i léčení nemocných. Byl bohatý, ale utrácet nemohl.

Klíčová slova: