Jak ušetřit na cestách: Důležité je načasování

Ušetřit se dá skoro na všem. Jsou to zdánlivé maličkosti, tak proč to nezkusit?
 

„Nemám na to peníze“ patří mezi nejčastější výmluvy, proč nevyrazit na dovolenou. Přitom i cestování za hranice vyjde dost levně, pokud splníte určité podmínky. Je tady první díl seriálu "Jak ušetřit na cestách". Poučte se od náruživých cestovatelů.

1. Cestujte jen mimo sezonu

Cestování v sezoně vyjde dvakrát tak draho. A to i v létě, pokud by vás napadlo oslavit Vánoce v cizí zemi. Dražší jsou letenky, ubytování, služby, doprava až po vstupenky. Kromě toho, že je to všechno předražené, útočí na vás ze všech stran turisti, kteří chtějí dělat přesně to co vy. Nakonec se tlačíte na ulicích v davech, marně hledáte nejhezčí a nejvýhodnější ubytování (už je obvykle obsazené) a neužijete si to tolik, jako kdybyste tam jeli jindy.

 

Každá destinace má sezonu jinak. Zadejte si do Skyscanneru do kolonky odlet a přílet „nejlevnější měsíc“ a najde vám to termíny mimo sezonu. Musíte však počítat s tím, že některé atrakce nebo památky mohou být mimo sezonu zavřené, stejně tak některé hotely.

 

2. Cenu letenky určuje přesný den a čas odletu

Kromě nejlevnějšího měsíce jde také najít přesné datum a čas, kdy je nejlevnější odletět. Zpravidla nejlevnější letenky se prodávají na úterý, středu a sobotu. Nejvýhodnější časy pro nástup do letadla jsou před snídaní, v době večeře a přes noc.

 

3. Vybranou letenku kupte co nejrychleji 

Jakmile máte tu nejlevnější variantu, koupi letenky nepodceňujte. Rozhodně neplatí, že čím později, tím lépe. Pokud jde o last minute, ty jsou vhodné pro zájezdy, nikoliv pro letenky. Mezinárodní lety je nejlepší kupovat pět a půl měsíce až měsíc a půl dopředu.

 

4. Dopravu kombinujte. Přestupy dělají divy

Chcete se podívat na druhý konec světa, ale cena letenky je nad vaše možnosti? Trik je kombinovat letenky. Někdy stačí přidat i jedno přestupní místo a hned cena spadne strmě dolů. Kombinování více leteckých společností také není na škodu, nebo využití jiného letiště či společnosti při zpátečním letu. Obeznamte se i se všemi letišti v oblasti, do které chcete cestovat. Ta největší letiště mívají letenky nejlevnější, někdy to však může být naopak.

 

5. Nebalte si s sebou věcí jako na rok

Skoro každý už ví, že na letišti probíhá odbavení a zavazadlo se odváží. Je třeba mít přehled o cenách na letišti a svoje zavazadlo si zvážit předem. Poplatky za kila navíc jsou neúprosné a rozhodně pak neušetříte. Kromě svého zavazadla však máte ještě kabinové zavazadlo, které nikdo neváží. Tam si můžete takřka nacpat, kolik se tam toho vejde. Dobrý trik je také obléct si to těžší oblečení na sebe, třeba těžký kabát, svetr a podobně. Anebo si toho zkrátka nebalte tolik. 

 

Víte, jak ušetřit ještě více? Sledujte druhý díl Jak ušetřit na cestách: Místní jídlo jednou denně, kde si ukážeme, že ušetřit na jídle můžete dost významně, a zbyde vám tak na řadu atrakcí.