Ovládají hackeři náš svět? Krádeže milionů dolarů a krabice viagry pro Gatese

Víte, jaká jsou jejich vývojová stádia
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Moderní svět, skoro všechny peníze a všechna důležitá data, která nám zaručují bezpečnost a stabilitu, dnes leží ve virtuálním prostoru. Ten ovládají nebo se snaží ovládnout anonymní skupiny hackerů. Kdo jsou a o co jim jde? Znáte ty nejhorší? 

Poněkud zvláštní komunita, kde se hraje o to, kdo toho zvládne víc a kdo bude odvážnější. Peníze jsou jen vedlejším produktem, jde jen o to, kdo bude chytřejší. Nad některými výkony budete žasnout, pravdou však je, že ty nejlepší prostě nikdo nikdy neodhalí. 

Komu říkáme hacker? 

Jde o počítačové specialisty nebo programátory, kteří díky detailní znalosti fungování systému umí nejen využívat díry, ale především si ho upravovat podle svých potřeb. Jsou to narušitelé počítačových sítí, kterým by se ovšem správně mělo říkat crackeři, jenže tento termín se v médiích příliš nevžil. Dalšímu zmatení dochází při používání termínů geek nebo nerd, které s hackerstvím vůbec nesouvisejí. 

Jako v každé komunitě existuje určitá hierarchie a nikdo se nestává mistrem okamžitě. Na úplném začátku je člověk n00b, ještě nemá žádné zkušenosti. Skriptové dítě je amatér, který zkouší již naprogramované nástroje. Jak je to s pokročilejšími? 

Cracktivista je hacker, který používá technologii nikoliv proto, aby přišel k penězům, nýbrž aby šířil sociální, ideologické, náboženské nebo politické sdělení. 
  • White hat - pozor, tady nejde o žádnou škodnou. Bílí hackeři zkoumají bezpečnost operačního systému a snaží se, aby byl co nejbezpečnější. Jde způsob uvažování, který napomáhá vyhledat díry. Existují i oficiální kurzy a certifikáty. 
  • Black hat - narušitelé, kteří maří práci občas jen ze škodolibosti nebo k osobnímu prospěchu. Cílem je zneužít a vymazat data nebo vyřadit síť.  

  • Gray hat - Šedá zóna platí pro hackery, kteří pracují externě. Zjistí chyby v síti, zanechají vzkaz a nabídnou své služby k opravě chyb. 

  • Blue hat - stojí tak trochu mimo celou hackerskou společnost a testuje systém na požádání. 

Jaká je jejich filozofie? 

Možná si představujete tuto skupinu, nebo lépe řečeno anonymní, izolované skupinky i jednotlivce jako teroristy, kteří nevyhrožují smrtí, nýbrž smazáním či zneužitím vašich dat. Samozřejmě často jsou hlavním motivem peníze, jenže tato zvláštní skupina má i svou filozofii. Někteří z nich bojují proti konzumní chamtivé společnosti tím, že útočí na obrovské společnosti, které si nechávají draze platit za služby, které by mohly být dostupné úplně zdarma. Jde například o telefonování nebo připojení k internetu. V internetové síti se pak snaží o maximální svobodu a volný trh bez omezení. 

Nejznámější je manifest Loyda Blankenshipa, který byl na síti znám jako Mentor. Svůj manifest po zatčení napsal před více než 30 lety. Tvrdí v něm, že lidé hackují, protože je to pro ně způsob, jak se učit, a protože jsou frustrováni a znuděni vzdělávacím systémem. Vyjadřuje také osvícení hackera v realizaci jeho potenciálu v počítačovém prostředí.

"Ano, jsem zločinec. Mým zločinem je zvědavost. Mým zločinem je posuzování lidí podle toho, co říkají a co si myslí, a ne podle toho, jak vypadají. Můj zločin je to, že jsem chytřejší než ty, což je věc, kterou mi nikdy neodpustíš. Jsem hacker a toto je můj manifest. Můžete zastavit jednotlivce, ale nemůžete nás zastavit všechny."

Ze zlých dobrými a krabice viagry pro Billa Gatese

Mezi "hodné" hackery by se dal zařadit Stephn Wozniak, který spoluzakládal Apple, nebo programátor Richard Stallman, který založil hnutí Svobodný softwarem takzvaný GNU. Jako hacker začínal i dnes Amerikou milovaný i nenáviděný Julian Assange, který spoluzaložil web WikiLeaks, který se nebojí zveřejňovat citlivé a tajné vládní, korporátní nebo církevní dokumenty.  

Jako "zlý" začal i Kevin Mitnick, řádil na síti skoro tři roky, ukradl miliony dolarů od IMB, Motoroly a dalších. Nakonec si odseděl 5 let za počítačovou kriminalitu. Dnes je bezpečnostním specialistou. Gary McKinnon se zase v roce 2002 naboural do počítačů americké armády. Tam zanechal vzkaz: "Váš bezpečnostní systém stojí za h*. Já jsem solo a budu dále narušovat na dalších levelech." Naboural se do válečného loďstva i letectva USA, tam však neskončil. Pokořil také bezpečnostní opatření NASA. 

Největším talentem je nejspíše Raphael Gray, který v 19 letech ukradl a zveřejnil data z více než 6 500 kreditních karet. Odhalil také osobní informace a adresu Billa Gatese. Tomu pak poslal poslal krabici viagry.