Svoboda sebereprezentace na internetu a 5 největších chyb, které děláme

Zůstat svobodný a přitom se nediskreditovat? Těžké, ale možné... Chce to prohlídku soukromí
 

Pěstovat svého virtuálního avatara může být pěkná fuška. Tato vaše reprezentace musí splňovat mnohé. Jedno je jisté: Musí být lepší než vy! Jak si udržet svobodu a přitom si nezavírat dveře? Stačí si dát pozor na pár věcí a věnovat chvíli zabezpečení.

Zhruba 74 % Čechů má profil na Facebooku. Připočtěte k tomu ty, kteří sabotují tuto sociální síť a raději používají Instagram, LinkedIn nebo jiné obdobné sítě. Pak si odečtěte všechny falešné profily a profily všech vašich koček, psů a podobně. Stejně zjistíte, že umění se vhodně reprezentovat na sociálních sítích je dnes velmi důležité.

Tato prezentace nás samotných musí splňovat mnohé. Váš budoucí šéf z profilu může zjistit, jestli jste flákač, nebo puntíčkář. Váš budoucí partner to, jestli jste opravdu tak úžasní, nebo jestli zkrátka lžete. Vaše maminka odtud zjistí, jestli se vám daří dobře, nebo strádáte. Vaši známí díky tomu zaregistrují, že ještě žijete a případně i to, jak se vám vlastně daří.

Fotky

„Viděl jsem to na vlastní oči.“ Tato hláška by měla odkazovat k pravdivosti a je na ní vidět, že vznikla v době, kdy ještě neexistovaly sociální sítě. Hra s fotkou je na sociálních sítích stále alfou a omegou všeho. Podle fotek se totiž pozná, jestli jste krásní, štíhlí a úspěšní, nebo alespoň to, jak umíte pracovat ve photoshopu. Mějte na paměti, že méně je někdy více. Zvažte, jestli je opravdu nutné prezentovat se tolika fotkami a co o vás vypovídají. Když už se nad tím zamyslíte, zkuste pracovat se skupinami, které mohou fotku, kterou nahrajete, vidět. Vaši přátelé jistě ocení zábavné opilecké foto, musí ho však vidět i váš šéf? Pozor si dejte i na historické fotky. Možná vám ve 14 letech tahle fotka připadala super, ale dnes je to už ostuda.

TIP: Facebook umožňuje v Nastavení soukromí prohlídku vašeho profilu očima jiného uživatele. Můžete si zvolit, které fotografie a vůbec všechny posty, kdo uvidí. Je také možné vytvářet skupiny z vašich přátel, kterým se fotografie ukáže. Dokonce je možné sdílet některé věci i jen sám se sebou!

Posty

Pro vaše příspěvky platí to samé jako pro fotografie. Pokud máte tendenci být radikální, raději sdílejte své názory jen s některými skupinami. Mohlo by vás totiž dost mrzet, že jste urazil například potenciální partnerku nebo nového zaměstnavatele. Urážkám a vulgaritám se vyhněte úplně, uvidíte, že se budete cítit lépe. Velmi špatně mohou působit i depresivní komentáře nebo sdílení citátu s infantilními obrázky ve špatné kvalitě.

TIP: Komentujete něco mimo sociální síť, ale profil jste ověřili přes Facebook? Tak k tomuto profilu se z diskuze uživatel rovněž lehce prokliká.

Komentáře

Taky občas pod nějakou diskuzí na sociálních sítích nejen pročítáte komentáře, ale sledujete i lidi, kteří je tam napsali? Věřte, že to dělá spousta lidí.

 

Dejte si záležet na svých komentářích a prezentujte se tak, jak opravdu chcete. Můžete být za bystrého vtipného odborníka, nebo za hlupáka, který je arogantní. Dokonce i díky kvalitnímu komentáři můžete dostat pracovní nabídku, která se neodmítá.

TIP: Pokud toužíte po neomezené svobodě sdílené jen s vašimi přáteli, zkuste si zařídit profil pod jiným jménem. Poměrně trendy a dobře vypadající je udělat ze svého jména jeho „čínskou verzi“. Jak na to? Jmenujete se třeba Tereza Govrinčíková? Zkraťte příjmení na Tereza Go. Je to snadno zapamatovatelné, vypadá to hezky a jste anonymní.

Vztahy

Pokud žijete trochu divočejší život a partneři se ve vaší posteli střídají jako na běžícím pásu, nemusíte to sdílet s celým světem na Facebooku. Pokud nechcete získat pověst lehké děvy nebo děvkaře s pohlavní chorobou, rozhodně bude lepší neměnit svůj status každých pět dní z nezadaný na zadaný a obráceně. Pokud máte potřebu fotit se při intimnostech, jakou je i líbání, raději tyto fotografie sdílejte jen se svým aktuálním miláčkem.

Nezabezpečení hlupáci

V mnoha profesích prozrazujete svým nezabezpečeným a hrozným profilem to, že vám chybí jistý druh inteligence. Vaše EQ by vám mělo velet být obezřetní a nechovat se tak, jako že jste neviditelní a na sociální síti naprosto svobodní.