Kam na letní koupačku? Velký přehled je tady

Mlékojedy
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Středočeský kraj má spoustu míst vhodných ke koupání. Kam se můžete jít podívat a kam rádi chodíte? Napište nám to! 

Teploty jsou letní, kvalita vody zatím velmi uspokojivá. Víte, kam se vydat na pořádnou koupačku? Přinášíme velký přehled přírodních koupališť, které najdete ve středních Čechách.

Přírodní koupaliště Jezero Poděbrady, to jsou nejen písečné pláže, místo pro rodiny s dětmi, ale i něco pro ty, kteří se rádi koupou, jak je příroda stvořila, najdete tady nudapláž. V areálu je i několik restaurací, půjčovna šlapadel, kabinky, toalety a samozřejmě sprchy. Nechybí ani hřiště pro nohejbal, volejbal nebo tenis. Vykoupete se tady v závislosti na počasí obvykle mezi osmou a sedmnáctou hodinou. Dospělí zaplatí 50 korun, děti třicet a rodinné vstupné - rodiče a 2 děti do patnácti let - vyjde na 90 Kč.

Kam se chodíte koupat vy? Pište na - zelenkova@ctidoma.cz!

Jezero Sadská je stará pískovna, v létě sem můžete na nejrůznější kulturní akce. Voda tady bývá průzračně čistá, opět nabízí i pláž pro nudisty. Nechybí tady občerstvení, hřiště na plážový volejbal nebo půjčovna lodí. Vstupné tady neplatíte.

Další přírodní jezero – Pískovna Mlékojedy, tady zaplatíte jen za parkovné. Najdete zde hřiště pro plážový volejbal, lezeckou stěnu nad vodou, můstek pro skákání do vody na lyžích, v létě i vlek pro wakeboardy. Místo je přívětivé i k vašim psím miláčkům. Ani tady neplatíte vstupné.

Křenek Ovčáry je zatopená pískovna v okrese Mělník. Můžete si tady zalyžovat na vodních lyžích nebo zkusit wakeboarding. Na jižním břehu se nachází autokemp a chatová osada Kačer. Na Křenku nechybí ani občerstvení.

Na soustavu jezer narazíte poblíž obce Konětopy u borového lesíku. Jde o zatopenou pískovnu a ráj rybářů. Užít si můžete písčité a travnaté pláže, severní část druhého jezera je určeno dětem. Najíte se a napijete hned v několika bufetech, navíc můžete využít i možnosti kempování. Tady to dospělého vyjde na padesát korun, děti na třicet, pokud přijedete autem, zaplatíte také padesát korun, za motorku potom třicet a za autobus rovnou stovku. Sezonu ještě nezahájili.

Jaká je kvalita vody? Hygienici provedli už druhé měření: Jaká je kvalita vody? Koupací sezona je tady!

Slapská přehrada byla na Vltavě zbudovaná hlavně jako ochrana před povodněmi. V okolí je řada kempů, chat a hotelů. Můžete sem vyrazit nejen za koupáním, ale i za sportem, jako je jachtaření, vodní lyžování, windsurfing a podobně. Přehrada nabízí širokou škálu ubytování a několik pláží.

Jednou z největších nádrží je Orlík. Je součástí Vltavské kaskády, v devadesátých letech Orlík posloužil jako schovávačka orlickým vrahům, kteří sem uklízeli mrtvoly v sudech. Dneska patří k nejoblíbenějším turistickým a rekreačním oblastem. Na Orlíku najdete kempy, chatky, pensiony, můžete si i zasportovat, k dispozici jsou opět nejrůznější vodní sporty, nechybí ani nudapláž.

Jezero Lhota, tady jste jako u moře

Velmi oblíbené je přírodní jezero Lhota. Pláže tady jsou převážně písečné a čtvrtina patří nudistům, všude kolem je lesní porost. Občerstvíte se u stánků, nechybí sociální zázemí a hřiště na plážový volejbal. Můžete si vypůjčit šlapadla, psy si s sebou ale neberte. Na Lhotě se vykoupete od šesti ráno do deváté hodiny večerní. Dospělí opět zaplatí 50 korun, děti třicet. Platíte i za automobil, a to 80 Kč, po sedmnácté hodině padesát. Koupaliště nabízí i možnost permanentky na 10 vstupů, ta stojí 400 korun.

Probošťská jezera mají písečné, štěrkopísčité nebo travnaté pláže. K dispozici je sociální zázemí, hřiště, kurty a restaurace. V areálu jezer najdete autokemp, za osobu tady zaplatíte 25 korun, za stan 60 a za obytný vůz stovku, pro letošní sezonu zatím není v provozu. Vyhledávaná jsou především kvůli windsurfingu.

Písník Malvíny naleznete mezi Čelákovicemi a Lázněmi Toušeň. Na levém břehu se nevykoupete, tady je zákaz, břeh mají v pronájmu rybáři. Pláže jsou travnaté. Rozhodně se tady neobčerstvíte a k dispozici není ani sociální zázemí. Nudapláž v Malvínách existuje, je ale neoficiální, vstupné neplatíte.

Fotografie:

wikipedia.cz, autor Mirek256, licence: CC BY 3.0

wikipedia.cz, autor: Kusurija , licence: CC BY-SA 3.0

wikipedia.cz, autor: Rudolphs no uno, licence: CC BY-SA 3.0

wikipedia.cz, autor: Richenza, bez licence