Sháníte originální popínavku? Pořiďte si akébii

Akébie je popínavka, která nesmí na vaší zahradě chybět
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Liány akébie se ročně rozrůstají průměrně o dva metry. Její exotický vzhled podtrhují nápadné květy a plody, které voní po čokoládě. Vzdejte se břečťanu a dejte zahradě nový kabát.

Akébie pětičetná je popínavá rostlina, která pochází z Asie, konkrétně z Číny, Korejského poloostrova a také z Japonska. Přestože je to exotická rostlina, dokáže se velmi rychle a bez větších problémů přizpůsobit i našim středoevropským podmínkám.

Nahradí již léta okoukané popínavky

Liány časem dřevnatí

Akébie je liána, která se pyšní neskutečně rychlým růstem. Roste jak do výšky, tak do šířky. Během jednoho roku se dokáže povytáhnout i o dva metry. Po čase dosáhne délky deseti metrů, můžeme o ní říci, že je to takový exotický plevel. Výhodou je, že si její růst můžete korigovat, jak chcete. Liánky je snadné přichytit okolo přístřešků, posezení nebo pergol - o výběru zastřešení jsme psali zde.

Její pětidílné listy jsou na pohled zajímavé, stoprocentně tak s nimi trumfnete sousedův břečťan.

Pro získání plodů potřebujete více rostlin

Na liánách akébie se objevují květy od března do konce května, jsou mohutné a velmi nápadné. Tyto trojčetné květy jsou zabarvené do bílé, červené až fialovohnědé a vůní připomínají akát.

S plody to u akébie ovšem není tak jednoduché. Každá rostlinka sice nese samčí i samičí květy, ale ani to jí pro vznik plodů nestačí. Je nutné vysadit poblíž sebe více druhů akébií, kterou jsou poté schopné plody vytvořit. Plody vyrůstají v trsech a postupně mění svou barvu, v době plné zralosti jsou sytě fialové a voní po čokoládě.

Máte rádi netradiční květiny? Vypěstujte si s námi například čínský oves!

Popínavá rostlina, co se přizpůsobí klimatu

Akébie nemá problém růst ani v chladnějších oblastech. Je to opadavá rostlina, jejíž zdřevnatělé liány vydrží i mrazíky. V teplejších místech si přes zimu menší množství listí ponechává.

Z tříletých zdřevnatělých lián akébie se pletou odolné košíky.

Ani na půdu nemá příliš vysoké nároky. Vyhovuje jí neutrální až kyselejší půda. Má ráda slunce, ale lepší je pro ni polostín. Není ani nijak náročná na  závlahu, což ovšem neplatí v období tropických dnů, kdy potřebuje zalévat pravidelně.

Akébie je součástí orientální medicíny i surovina v kuchyni

Tato rostlina nejen originálně vypadá, ale od pradávna je využívaná i jako lék. Má antiseptické účinky, které pomáhají bojovat s plísněmi a bakteriálními infekcemi. Pomáhá při chřipce a nachlazení, podporuje trávení a zlepšuje menstruační cyklus. Podle asijských mediků pomáhá při léčbě zánětu močových cest - o něm jsme psali více zde, připravte si podle našeho receptu brusinkový sirup.