Mladí hasiči byla a je zábava, říká Ondřej Fröhlich

 

Ondřej Fröhlich je mladý dobrovolný hasič z hasičské rodiny.  Je studentem ekonomického lycea. K hasičům ho přivedli oba rodiče a v rámci kurzu už stihl zachránit život kamarádovi.

Vzpomínáte si, proč jste s tím vůbec začal a co vás na tom jako dítě bavilo nejvíc?

Zřejmě mě k tomu jako sedmiletého kluka přirozeně přivedli rodiče, kteří oba u „dobráků“ (dobrovolných hasičů) už byli dlouho. Mě to hned chytlo. Máme tam dobrou partu. Vzpomínám si, že asi všechny bavilo, když jsme cvičili s hasičskou hadicí a trénovali s pěnou.

Chtěl byste být hasičem v budoucnosti a mít to třeba i jako povolání?

Tím si zatím nejsem jistý. Studuji teď gymnázium, abych měl základ, a uvidíme, kam se potom odpíchnu a dostanu.

Vaše maminka je tiskovou mluvčí u policie, má to na vás vliv – kupříkladu, že se o vás více bojí, že vás chrání, protože ví, co se kolem všechno děje?

Je mi patnáct, takže zřejmě je zvýšená ochrana asi normální. Každopádně extrémní strach a opečovávání nepozoruji. Mamka i taťka jsou v pohodě.

Dostal jste se třeba už do situace, kdy jste někomu pomohl?

Ano, kamarád spadl do vody, tak jsem ho rychle vytáhl.V té situaci jde prostě vše instinktivně. První pomoc naštěstí nepotřeboval.

Hrozí v kurzu mladých hasičů nějaké riziko?

Když drodržujete vše, co máte, tak ani ne. Občas se něco přihodí, nebo je něco těžší, třeba když malé hasičky jako děti tahají hadice, ale nějakou nehodu jsem nezažil.

Klíčová slova: