Jiří Hynek: Jsem pro zákaz politického islámu, nerespektuje lidská práva

Manželka mu je v jeho úsilí velkou oporou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Prezidentským kandidátem se stal díky podpoře devětadvaceti senátorů. Jiří Hynek podle sázkových kanceláří nepatří mezi favority, přesto jde do kampaně naplno. Má co nabídnout, jaký je zakládající člen a tajemník strany Realisté? Chtěli byste hlavu státu s jeho názory a postoji?

Co pro vás znamená funkce prezidenta republiky, jak ji vnímáte?
Funkce prezidenta republiky znamená především odkaz T. G. Masaryka a první republiky, jejíž stoleté výročí slavíme příští rok. To znamená chránit svobodu a demokracii, být morální autoritou, být pro naše občany dobrým příkladem a zajistit jim bezpečnost a blahobyt. Teprve až toto bude zajištěno, tak se mohu jako prezident zaměřovat na spásu zbytku světa.

Jiří Hynek
- od roku 1992 zastával řadu významných manažerských pozic, mj. generálního ředitele Karlovarského porcelánu
- od roku 2011 je výkonným ředitelem a prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR
- je podruhé ženatý, má 4 děti

Jakou roli by měl prezident hrát nejen na domácí politické scéně, ale hlavně směrem do zahraničí?

Prezident by měl doma sjednocovat, aby pak Česká republika navenek působila jako jednotná, silná a suverénní země s jasně formulovanou zahraniční politikou. Bez toho nemůžeme být v mezinárodní konkurenci úspěšná. V současnosti považuji za nejhorší, pokud si nejvyšší ústavní činitelé ze zahraničí posílají přes média vzkazy, protože pak vypadáme jako šašci. Jsem pro to, abychom si to vždy vyříkali z očí do očí, možná se i trochu hlasitěji dohadovali, ale nakonec musí prezident, premiér a ministr zahraničí prosazovat jednotnou zahraniční politiku, aby naši partneři lépe rozuměli našim postojům.

Má Česko zůstat v EU?
"Ano, ale EU musí projít hlubokou reformou, na jejímž konci bude společenství suverénních zemí s volným pohybem osob, zboží, služeb a kapitálu. Veškerá ostatní byrokratická nadstavba je nákladná a zbytečná. Nepotřebujeme, aby nám EU diktovala, jak se má jmenovat náš rum, nebo jakými žárovkami máme svítit, když současně absolutně selhala při jednání o klíčových věcech, jako je migrační krize."

Je něco, co vytýkáte současné hlavě státu?
Obsahově je mi jeho politika celkem blízká, hlavně co se týče ekonomické diplomacie. S formou je to horší. Myslím, že by prezident neměl být vulgární, a naopak by měl být morální a sjednocující autoritou pro všechny občany naší země, a to bohužel Miloš Zeman není.

A je naopak něco, co byste si od prezidenta Zemana vzal, co je rozhodně dobré?
Jak jsem již výše napsal, politika ekonomické diplomacie je smysluplná. Navázal bych na současnou koncepci zahraniční politiky, kterou schválila vláda, a v souladu s ní jezdil s podnikatelskými delegacemi do těchto zemí. Mimochodem řadí se tam i Rusko a Čína, takže bych jezdil i tam, i když ne tak často jako současný prezident.

Je podle vás správná přímá volba prezidenta, má to být v rukou lidu?
Jednoznačně. Nemůžeme každých pár let měnit ústavu jen proto, že se nám nelíbí ten či onen zvolený prezident. Navíc občané jsou zcela kompetentní volit si svého prezidenta. Kdo jiný má rozhodovat než ti, kteří pak nesou břemeno rozhodnutí svého favorita na Hradě. To je výhoda přímé volby.

Máme platit eurem?
"Ne! Přistoupit do eurozóny v její dnešní podobě se pro naši ekonomiku rovná skoku z útesu. Euro by znamenalo přijít o možnost upravovat měnu na potřeby naší ekonomiky a platit dluhy jiným zemím, zatímco bychom neměli peníze na vzdělání apod."

A co jiné zásadní otázky, jste pro všeobecné referendum za každou cenu a k jakékoli otázce?
Jelikož jsem věrný svým zásadám a jsem pro přímou volbu prezidenta, tak jsem samozřejmě také pro všeobecné referendum. Nicméně vyňal bych z něj například daňové otázky či rozhodování o naší zahraniční politice, členství v mezinárodních organizacích a podobně. Například referendum o vystoupení z EU by nemělo být otázkou obecného referenda, ale referenda vyhlášeného speciálním zákonem.

Měl by mít člověk právo nosit zbraň?
Člověk, který  je netrestaný a bezúhonný, navíc odborně, zdravotně i duševně způsobilý, má právo nosit zbraň. Je potřeba si uvědomit, že náš zákon o držení zbraní je dosti přísný a zbraň se tak nedostane do ruky každému. Situace u nás a třeba v USA je diametrálně odlišná, a proto jednoznačně podporuji, aby slušní a způsobilí občané České republiky měli možnost držet a nosit zbraň. Prostě bych stávající legislativu, která je dobrá, neměnil.

Máme přijímat uprchlíky?
"Uprchlíky ano. Problémem je, že k nám se dle definice OSN mohou dostat jen migranti. Uprchlík utíká před válkou do první bezpečné země (a kolem nás jsou jen bezpečné země) a migrant jde za výhodami do země, která jich nabízí nejvíce. Jestli migrace, tak v žádném případě masová, a preferoval bych migranty z blízkých civilizačních okruhů. Lidi, kteří u nás budou pracovat a žít."

Jako vrcholový manažer jistě můžete posoudit – je možné stát řídit jako firmu?
Stát není firma a už vůbec se nemůžete chovat jako majitel České republiky, protože politik je ve skutečnosti zástupcem občanů, kterým má sloužit. Manažerských schopností z firmy lze využít, ale stát se musí řídit tak, aby občanům zajistil bezpečí a blahobyt. Musí tedy být efektivní, svobodný a demokratický, nesmí zatěžovat občany a podnikatele přemírou byrokracie a musí mít fungující ekonomiku a kvalitní a akceschopnou armádu.

Když se podíváte na současnou politickou situaci, jak byste ji jako prezident řešil, kam byste se snažil politiky směrovat, jak moc byste se snažil věci ovlivňovat?
Chtěl bych, abychom měli vládu s důvěrou sněmovny a aby v jejím čele nebyl trestně stíhaný premiér. Tudíž bych hnutí ANO dal možnost sestavit vládu, ale chtěl bych, aby na post premiéra navrhli někoho jiného než Andreje Babiše. Také by hnutí ANO ode mě dostalo jen první pokus, a pokud by neuspělo, tak by druhý pokus dostala druhá strana ve volbách, tedy ODS. Skutečným vítězem voleb je totiž ten, který umí vyjednat podporu pro svou vládu. Jako prezident bych více moderoval jednání mezi stranami a také bych apeloval na to, aby se pokusily vládu sestavit a nebyly neochotně zakopané v zákopech.

Měli bychom mít vojáky na zahraničních misích?
"V rámci partnerství v NATO musíme přispívat i svými silami, abychom mohli od našich partnerů očekávat podporu, pokud to budeme sami potřebovat."

Proč byste měl být právě vy prezidentem České republiky?
Protože mám čtyři děti, a tudíž beru budoucnost České republiky velmi vážně. Navíc moje vzdělání, znalosti a praxe, spolu s kondicí, energií, elánem a odhodláním mi k tomu dávají veškeré předpoklady. Jsem houževnatý a mám silnou vůli. A hlavně mám srdce na správném místě.

Prý jste pro zákaz islámu Ústavou. Neodporuje to právu na svobodu vyznání, co tím sledujete?
Jsem pro zákaz politického islámu, což je rozdíl. Znamená to vlastně potvrzení toho, že respektuji naši Ústavu i Listinu práv a svobod a odmítám jejich porušování. Politický islám totiž znamená například nerespektování rovnosti žen a mužů, netoleranci vůči ostatním náboženstvím či právo šaría.

Jaká by měla být průměrná mzda v Česku?
"Měla by odpovídat úrovni naší ekonomiky a měla by lidem umožnit důstojný život. Což znamená solidní bydlení, výchovu alespoň dvou dětí a slušné stáří."

Je podle vás správné, že má prezident právo vyhlásit amnestii? Vy byste tohoto práva využíval?
Momentálně si nedokážu představit situaci, kdy bych ji vyhlásil.

Jak zatím zvládáte předvolební stres, kdo vám je největší oporou?
Je toho opravdu mnoho, ale mou velkou oporou je moje rodina, žena Eliška a moje děti. Vždy, když přijdu unavený domů, tak mi čas strávený s nimi vlije opět novou krev do žil. Jsem jim strašně moc vděčný.

Který prezidentský kandidát je největším konkurentem?
"Mým největším konkurentem je Jiří Hynek, protože jen já sám to mohu zvládnout dobře nebo špatně. Neustále se sebou bojuji a vybičovávám se ke stále lepším výkonům."

Chystáte se ještě nějak zásadně rozjet předvolební kampaň?
Prezidentskou kampaň dělám delší dobu. Setkávám se s občany, beseduji se studenty, poskytuji rozhovory médiím a v poslední době chodím často na debaty prezidentských kandidátů. Zajímavá zkušenost z poslední doby bylo například předávání ceny pro jednoho z pěti nejúspěšnějších farmářů roku. Jsem totiž z venkova a drobných sedláků si velice vážím, protože vím, že bychom bez nich ve městech umřeli hlady, a také vím, jaká je to dřina, zvláště dnes se všemi těmi regulacemi a dotacemi, které dostanou jen ti velcí.

Klíčová slova: