Jan Farský: Zeman s Babišem se drží pod krkem, vydírají se navzájem

Jan Farský nechyběl při nedávných demonstracích na Václaváku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Téměř třicet let po sametové revoluci žijeme ve zvláštní době. Jako bychom zapomínali a spoustu věcí brali tak nějak samozřejmě. Jan Farský z hnutí STAN je dnes jedním z nejviditelnějších politiků, který jasně vystupuje proti politice Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jak je na tom podle bývalého starosty Semil česká společnost, kam směřujeme, v čem jsme dobří, a kde naopak máme rezervy?

Pane Farský, když se ohlédnete za posledními několika dny, kdy probíhaly demonstrace a protestní akce proti premiérovi a prezidentovi, co si o tom myslíte? Má to smysl, je možné příznivce těchto pánů o něčem přesvědčit?
Podle mého názoru to má obrovský smysl. Strategie, jak se dostat k moci, probíhá u Miloše Zemana i Andreje Babiše dlouhodobě a obdobně. Jde o celkové znedůvěryhodnění politiků. Takže kdokoli proti nim jde, je tradiční, zkorumpovaný politik, kterému nikdo nemá věřit. Další fází je zdiskreditování veřejnoprávních médií, což prožíváme právě nyní. My jako politici říkáme, že fakt není normální, aby trestně stíhaná osoba stála v čele vlády, že není normální, aby se opírala o extrémistické strany, aby koketovali s tím, že bychom mohli měnit směr a odcházet z EU a NATO. Že vůbec otvírají tyto otázky, které jsou opravdu bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. V tu chvíli je důležité, že lidi vyrazí do ulic, a nezaznívá to jen od nás.

Jan Farský
- v letech 2006-2014 starosta města Semily
- vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně
- od října 2017 je prvním předsedou Poslaneckého klubu STAN
- od jedenácti let se věnuje skautingu
- je ženatý, má čtyři děti

Je ale Andrej Babiš člověk, který by si z tohoto něco dělal?
Podívejte se na to takhle: Pod peticemi jsou podepsány statisíce lidí. To nikdo nepopře ani neschová. Andrej Babiš už tedy nemůže tvrdit, že jsou proti němu jen tradiční politici. Populista, který staví na přízni obyvatelstva, bude najednou strašně těžko říkat, že občané si něco přejí, když proti němu stojí plné náměstí.

Takže věříte, že se můžou věci změnit?
Čeká nás náročná doba, v mnohém nás ještě překvapí. Prezident, což se ukázalo v jeho inauguračním projevu, se nechce stát státníkem, ale pomstít se všem, u kterých se mu to ještě nepovedlo. Takže to bude určitě hodně zajímavé. Ale díky tomu, jak jsou lidé aktivní, to nakonec dáme. Ale z mého pohledu to bude drahé, lidský náročné a dlouho se z toho budeme sbírat. Když premiér relativizuje trestní stíhání, když má občan pocit, že není důležitý zákon, ale jestli mě chytnou nebo ne, je to špatný signál společnosti. Bojím se, že se lidé neubrání agresi ani na ulicích, že tam přejde to, co je dnes na sociálních sítích.

Jako že se začnou mlátit, nadávat si...?
Jeden pán mně nedávno napsal, ať si najdu lampu, na kterou mě pověsí i s rodinou. Tak jsem mu odepsal, že děkuji a jestli mi pošle své jméno a datum narození, abych policii ušetřil práci. Za dva dny mi přišel mail, že se omlouvá, že si spletl adresáta. Takže to jsou ještě srabi. Jenže tohle vykořenit ze společnosti, vrátit důvěru v orgány činné v trestním řízení i ve spravedlnost, to bude hodně složité. Je to proces na desetiletí. Čert vezmi padesát milionů na Čapím hnízdě. Mnohem horší je to, co probíhá a co se dít ještě bude. Kauza s Čapím hnízdem dopadne buď tak, že Babiše odsoudí. Pak bude křičet, jak jsou policisté i soudy zkorumpované. Úplně rozloží důvěru lidí ve spravedlnost. Nebo ho neodsoudí a půlka veřejnosti si řekne, že spravedlnost pro mocné neplatí. Proto nemůže být trestně stíhaný člověk členem vlády. Ne proto, že bych byl nějaký cimprlik. On si to ale stále nemůže uvědomit. Tak snad mu to těch dvě stě, tři sta, čtyři sta tisíc lidí podepsaných pod peticemi alespoň trochu naznačí.

"Doufal jsem, že 30 let od revoluce budeme dále ve vzdělání. Tam je dluh, vláda by to měla mít jako prioritu. To je dálnice k prosperitě, je to záruka bezpečnosti na další roky. Ale holt si na tu hubu sem tam musíme padnout. To bude teď. Zase si začneme vážit samozřejmých věcí, i když to může ještě trvat. Santayanovo heslo, že kdo nezná svoji minulost, musí si ji prožít znovu, tu úplně nefunguje. Známe svoji minulost, přesto jí nakonec nevěříme a musíme ji prožít znovu. To není hodnocení, taková je realita. Ovšem neznamená to zákonitě průšvih."

No, dobře, ale on je pořád mezi lidmi, ukazuje se jim, slibuje možné i nemožné, mluví s nimi. Nestačí to?
Jestli tohle voliči chtějí a dají ve volbách hlas takovému politikovi, pak je to demokracie. Já s tím mohu nesouhlasit, ale je to výsledek demokratických voleb. Mým úkolem pak je pokoušet se vysvětlovat, proč je to špatná cesta.

To ale přeci není jen u nás. Populisté vyhrávají po celém světě...
Ono je tohle trochu jiné. Andrej Babiš sice rozdává školy, budovy a tak. Jeho cíl je však naprosto jasný a já ho lidsky chápu. Jde mu o to udržet rodinu mimo kriminál. Budete přemýšlet, kde přestřihnout nějakou pásku, když vaší ženě a dětem hrozí deset let natvrdo? Navíc vaší vinou, za vaši hamižnost? Budete řešit magnetickou rezonanci ve Zlíně, nebo jak nejít do vězení?

Mám odpovídat?
Nemusíte, protože je to zcela zřejmé. Pak protahuje, co může, obsazuje jednotlivé pozice svými lidmi, upevňuje si moc. GIBS budiž jasným příkladem. Nechci obhajovat pana Murína, ale instituci jakou takovou. Tahle premiér nemůže odvolávat pro ztrátu důvěry. To je na román, na absurdní román. Ale když si ho někdo normální přečte, tak se tomu bude smát a říkat, že se to děje někde v Africe. Škoda prostě není v padesáti milionech nebo v tom, jestli Agrofert vydělává o miliardu více než před rokem. Ale v rozkladu společnosti.

Andrej Babiš je tedy hrozbou proto, že dělá kroky, které nás ženou proti sobě, které dělají "díry do společnosti"?
Ano, to je jedna zásadní věc. Další, že já chci politiky svobodné. U Andreje Babiše mě neděsí to, co o něm víme, ale to, co nevíme. Je ve svazcích StB, pořád sice tvrdí že ne, ale nedochází mu, že ne všechny se skartovaly. Mám proto obavu, že bude na nějakém vrcholném jednání zastupovat Českou republiku, někdo k němu přijde a řekne mu, ať je ticho, protože na něj mají tohle a tohle. Je to politik z minulosti a s minulostí. Stejně tak Miloš Zeman. Vždyť oni se vydírají navzájem. Z hodně velké dálky to může vypadat jako objetí, ale zblízka vidíte, že se drží pod krkem.

Nezaspali jsme ale my všichni, nepřestali jsme spolu mluvit?
Komunikace se z mého pohledu posunula do dost nešťastné roviny. To, co bylo dříve latentní nebo menšinové, tak zvlášť sociální sítě tomu daly křídla. Když byl v komunitě člověk s extrémními názory, tak byl jako extrémista brán. Dnes se extrémisté snaží vytvořit dojem, že jsou většinoví. Prezident jim k tomu nahrává, když ukazuje, že je normální lhát. Přitom on sám je soudně uznaným lhářem. Porušuje zákony i pravidla, kouří, kde se nesmí atd. To je jasný vzkaz lidem. Já smím, tak vy také. Za to ho můžou mít rádi, dává všem jejich hříchům univerzální odpustek.

Jak z toho ven?
Mnozí tvrdí, že jediné, co zmíněné může porazit, je ekonomická krize. Tu si samozřejmě nikdo nepřejeme. Ale dokud se mají lidé relativně dobře, proč by něco řešili? Přitom za současnou životní úroveň vděčíme liberální demokracii, Evropské unii a NATU z hlediska bezpečnosti.

"Proč někomu dávat druhý úplatek? Když mě někdo bude chtít uplatit a já vezmu ten první, byť to bude třeba deset tisíc, jsem jejich. Pokud si to nahrají, nic víc dělat nemusejí a vždycky mě budou mít v hrsti, do konce života. Politik přijde o svobodu, je vydíratelný. A to já nechci. Bojujme argumenty. Ale ne tím, kdo má na koho větší složku. A přesně to je bohužel forma vlády Andreje Babiše. Složky a obálky, jeho dva argumenty. "

Je možné, že jsme všechno brali samozřejmě, ustrnuli, nesnažili se vyvíjet dále?
Tak to je. Mysleli jsme si, že každý musí pochopit, že když Česká republika zažívá nejlepší období za posledních tisíc let, bude to tak donekonečna a nemusíme pro to hnout prstem. Když se podívám na ten obrovský skok, který jsme udělali od roku 1989 za velmi krátkou dobu, tak to je něco neuvěřitelného. Nemocnice jsou skvěle vybavené, prodloužil se věk dožití, rozkvetly obce a tak dále. Tahle země toho nepotřebuje tolik. Jsou tu šikovní lidé, stačí jim nepřekážet. Stát se má starat o kvalitní vzdělání, bezpečnost a v ostatním podávat pomocnou ruku, když je třeba. Ne dělat zle. Atrofoval do obřích rozměrů a překáží.

To se ale zase vracíme k tomu, že se někde stala chyba. Protože kdyby vše běželo podle ideálních scénářů, populisté nemají šanci...
To je jistě pravda. Je to o tom, že jsme všichni brali spoustu věcí za samozřejmé, automaticky předpokládali, že je ostatní musí chápat. Pak ale někdo přijde, řekne, že tu bylo Palermo a všechno se rozkradlo. Byť tomu neodpovídá ekonomika, zadluženost, nejde to dokázat ani fakty. Začne však křičet, že tu všichni kradli, přitom jen on je stíhaný, ale křičel jako první. Ano, děly se tu průšvihy, ale to je stejné všude na světě. Nikde není národ samých svatých. Jasně, vytáčí mě Rathův proces táhnoucí se devět let. Na druhou stranu snad se to blíží ke konci a on už jen oddaluje jako zoufalec nástup do vězení. Ale stejně tak se chová i Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem.

"Zatímco vítězi voleb, tedy hnutí ANO, stačilo na jeden mandát 19 tisíc hlasů, my jsme potřebovali hlasů 43 tisíc. To není poměrné zastoupení. Proto jsme hned po volbách podali podnět k Ústavnímu soudu. Má dvě části. První je zrušit onu pěti, deseti, patnáctiprocentní klauzuli, která je ve světě naprosto výjimečná a vznikla účelově v době opoziční smlouvy. Za druhé jsme navrhli to, aby byl systém přepočítání změněn. Voliči hnutí STAN přeci nemají menší cenu než ti, co volili ANO."

Jak to myslíte?
Navrhují podjatost vyšetřovatelů, pak ji stahují, dávají námitky do spisů apod. Dva měsíce získali jen tím, že se ve Sněmovně tvářili, jako že nechtějí být vydáni. Pak sami řekli, že chtějí, ale jejich kluby hlasovaly proti. Následovaly další měsíce zdržování. Tak jestli jsou si tak jisti nevinou, tak je přeci v jejich zájmu to co nejdříve dostat k soudu, ne se mu bránit. Ale hrozně špatně se to vysvětluje.

Andrej Babiš argumentoval presumpcí nevinny. Neměl pravdu?
Tou se sice Andrej Babiš neustále zaklíná. Ale zároveň odvolává lidi na základě toho, že ztratili jeho důvěru, že z jeho pohledu jsou podezřelí z nehospodárnosti nebo čeho vlastně. Ale on už není podezřelý, on je trestně stíhaný. A to nejen českými, ale i evropskými orgány. I slovenské soudy se proti němu spikly, jak s oblibou tvrdí.

Může dojít ke změně ústavy? Je to ten cíl, ke kterému Andrej Babiš směřuje?
Stále si myslím, že když v roce 1992 psali ústavu, udělali to hodně dobře. Změna je tak hodně složitá. Musí se shodnout Sněmovna i Senát, to znamená dva zcela jinak složené subjekty. I kdyby v podzimních senátních volbách koalice ANO, SPD a komunistů získala všech sedmadvacet obvodů, které se budou volit, na většinu to nestačí. Minimálně na dva a půl roku tak máme stále v Senátu pojistku. A navíc máme poměrně silný Ústavní soud. Na Milošovi Zemanovi hledám málo pozitivních věcí, ale tím, jak dojmenoval Ústavní soud, se choval opravdu státnicky.

Dva a půl roku ale není zrovna dlouhá doba...
Ale ani krátká k tomu, aby člověk vysvětloval a ukazoval. Vždyť dnes je vláda bez důvěry. Andrej Babiš nerespektuje výsledky voleb, vládne si, jak chce. I mnoha voličům ANO vadí, že se dávají dohromady s SPD a komunisty. Chápou, že demokratické strany nechtějí spolupracovat s trestně stíhaným premiérem. Aby byl takový člověk nadřízeným policistů a státních zástupců, kteří ho mají vyšetřovat, to zkrátka nejde. Babiš na jednu stranu slibuje nové školky, haly a další věci za miliardy, které ani nemá. Zároveň ale ztrácí, protože demokracie mu nic neříká. Nemá vizi.

"Naše kutilství, to je super. Máme úžasné firmy od Kiwi přes Avast a další. To už jsou dnes globální hráči. V těch lidech to je. Ale je to těžké. Když chcete dnes začít podnikat, jdete na úřad. Ale máte pocit, že dělají všechno pro to, aby vás odradili. Přitom jste to vy, kdo je živí. Tohle kdyby se podařilo změnit, republika může být brzy na úrovni Německa nebo Rakouska."

Nerespektuje výsledky voleb? Vždyť je vyhrál...
To přeci nikdo nezpochybňuje. Problém je, že Andrej Babiš by chtěl se svými třicet procenty absolutní moc. A Zeman mu ji dopřává. Předseda vlády v demisi nahradil důvěru Sněmovny důvěrou Zemana. Je to samozřejmě protiústavní, ale kdo to zastaví?

No, kdo? Co s tím?
Máme jen pár možností. Prezident vyhlásí předčasné volby. Ovšem Zeman řekl, že to neudělá. Nebo se Sněmovna rozpustí. Jenže dokud to nebude chtít Andrej Babiš, hlasy se na to nenajdou. Třetí možností je ústavní žaloba, která by vedla k jeho zbavení funkce. Ale na to potřebujete 120 hlasů ve Sněmovně a dvě třetiny v Senátu. Nepřipadá tedy v úvahu. A pak je tu žaloba pro nečinnost. To je dlouhý proces, který však přijde. Zatím se Babiš a spol. chovají, jako by ústava byla jen cár papíru. Jednou to však musí skončit.

Nemůže to třeba dopadnout i tak, že Tomio Okamura bouchne naštvaně do stolu a půjde proti ANO, protože mu nechtějí splnit jeho požadavky?
Okamura je obchodník. Dokud „jelo“ sushi, prodával sushi. Když fungoval strach, prodával strach. Nemyslím, že teď by něco udělal jinak. Nemá vůbec problém lhát, útočit na lidi. Mně se to stalo minulý týden, kdy v přímém přenosu prohlásil, že jsem na něj v garážích něco domlouval. Zastavil jsem ho na chodbě a ptal se ho, co to tam vyprávěl. A on na to, že my o nich také lžeme, protože říkáme, že jsou fašisti. Vysvětlil jsem mu tedy, že to není pravda, protože je nazýváme neonacisty. Trošku se ho to dotklo, tak něco hrubého křičel. To už mi bylo celkem jedno.

A kde se tedy "kauza garáže" vůbec vzala?
Okamura tvrdil že mu to řekl jistý pan poslanec Kohoutek, kterého jsem do té doby vůbec neznal. Tak jsem si jeho tvář našel a pak jsem za ním došel. Tvrdil, že je to omyl, že na to také koukal jako z jara, co tam ten Okamura vypráví. Ale co s tím v tu chvíli už uděláte? Vůbec nic. Přímý přenos v televizi, kde Okamura svým přívržencům ukáže prstem na toho škůdce Farského. Hotovo.

Smutný příběh. Mimochodem, co role ČSSD v sestavované vládě, bude to stejně smutné?
Co se týká ČSSD, ti jsou na pokraji propasti. Tuší, že pokud nebudou přímo "u toho", mohli by skončit už v rámci příštích voleb. Když se do vlády vklíní, je šance, že budou vidět a nějak přežijí. To je můj dojem, mohu se plést. Ale chápu sociální demokracii, že do vlády chce. Nicméně reálně, kdykoli budou překážet, bude ANO bez skrupulí hlasovat s komunisty a SPD. Už to udělali mnohokrát. Týká se to i hlasování o vládě. A pokud jednou vláda důvěru získá, je složité, aby ji ztratila.

Jak to?
Důvěru získává většinou přítomných v sále, ale ztrácí ji 101 hlasy. Proto demokratické strany řekly, že do žádné spolupráce nejdou. Je to logické, když jim jednou dopřejeme důvěru, tak nebudeme mít sílu jim ji vzít. Dokud si zemi řídí Zeman s Babišem, je každý, kdo do toho vstoupí, tak trochu onucí. 

Zastupitel Pánek: Audit, který si kraj zadal, je bezzubý a k ničemu. Nic neprověřil, měl jen uklidnit veřejnost. Více čtěte zde.