Sněmovna dostala žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Údajně byl porušen zákon
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ještě nedávno si bývalý ministr financí Andrej Babiš užíval veselky se svou dnes již ženou Monikou. Teď to vypadá, že ho čekají perné dny bez oslav. Policie požádala o vydání Babiše a také prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Informaci potvrdil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který již předal žádost mandátovému a imunitnímu výboru. 

Žádost by podle posledních informací měla souviset s údajným zneužitím dotace na farmu Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. Tyto dotace už prověřuje policie několik měsíců a zdá se, že teď dochází na lámání chleba. "Dotační podvod u Čapího hnízda, daňový podvod u Agrofertu - nepochybuji, že se v tomto případě stal podvod," vyjádřil se k situaci Miroslav Kalousek, předseda TOP 09. Okolnostmi získání evropských peněz se zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). 

"Dnes jsem obdržel od služby hospodářské policie a vyšetřování, odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie v Praze, žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka,“ potvrdil informaci předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. "Nebudu komentovat, kvůli čemu to je. Informace je velmi čerstvá, nejprve bych nechal proběhnout mandátový a imunitní výbor. Podle toho, jak výbor posoudí žádost policie, pak hlasováním rozhodne," dodal Hamáček. Tisková mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ale potvrdila, že jde o kauzu Čapí hnízdo

Komu byla určená dotace?

Předmětem vyšetřování je dotace ve výši padesát milionů korun. Ta byla přidělena právě Čapímu hnízdu na Benešovsku. Tedy Agrofertu, který patří Babišovi. Jenže dotace měla posloužit menším či středním firmám, což Agrofert není. 

Česká policie se dotací začala zabývat na konci roku 2015. Od té doby prošetřuje, zda nešlo o dotační podvod, tedy skrytí pravého vlastníka.

Zásah do voleb

V tuto chvíli asi jen těžko předvídat, jak budou reagovat na situaci Babišovi voliči. "Nevím, jak to může zasáhnout do voleb. Jsem v situaci soupeřícího subjektu k ANO, nechci dělat žádné rozsáhlé dedukce. Je nešťastné, že lidé, kteří na každého ukazovali, že kradl, mají sami problém s trestním zákoníkem," dodal Kalousek. "Na jednu stranu je to překvapivá zpráva, na druhou je třeba ocenit postup policie, že postupuje metodou padni komu padni," vyjádřil se k situaci Jan Zelvar, 1. místopředseda hnutí Úsvit. 

"Sněmovní výbor se bude případem zabývat 18. srpna," uvedla předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová.

Klíčová slova:
EET