Jako za komunismu: Praha vzkazuje - zůstaňte 17. listopadu doma, nebo jeďte na výlet

Je na co navazovat a stále máme za co bojovat. Letos možná ještě o něco více, než v předchozích letech
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Je to hodně zvláštní rozhodnutí. V den, kdy se po celé Praze (a samozřejmě nejen tam) chystají shromáždění a demonstrace za svobodu a demokracii, uzavře se metro C mezi stanicemi Kačerov a Muzeum. Hlavní město tak vysílá vzkaz - vykašlete se 17. listopadu na všechno a jeďte raději někam na výlet. Je to opravdu jen rozhodnutí ignorantského úředníčka, nebo něčí objednávka?

/KOMENTÁŘ/ Člověk se nestačí divit, jaké nástroje si ještě síly ohrožující demokracii v České republice vymyslí k tomu, aby lidem co nejvíce znepřijemnily život. Začíná to tu vypadat jako za dob komunismu. Soudruzi se také snažili přijít na nejrůznější "vychytávky", aby veřejnosti zamezili přístup do míst, kam se jim to zrovna hodilo, resp. nehodilo.

Dopravní podnik hlavního města Prahy se potichu rozhodl, že vymění 392 dřevěných pražců za betonové. Super, proti tomu nelze nic namítat. Vlastně ani proti tomu, že si k tomu vybral prodloužený víkend. Děje se tak běžně, protože se předpokládá, že část Pražanů vyrazí na chaty a chalupy a v metropoli bude větší klid na práci.

Bylo to na objednávku?

Ale to teď rozhodně neplatí. 17. listopad tradičně patří mezi nejrušnější dny v roce. Takže se v Dopravním podniku někdo buď totálně zbláznil, nepřemýšlel, nebo je to naprostý ignorant. V tom lepším případě. V horším moc dobře věděl, co dělá, a uzavření metra mezi zastávkami Kačerov a Muzeum je učiněno schválně a s chladnou rozvahou. V takovém případě už by to tu bylo hodně na pováženou. 

Asi nebudeme hned podezírat předsedu představenstva, a tedy nejvyššího bosse Dopravního podniku Martin Gillara, že si někde za stolem spokojeně mne ruce, jak to všem zavařil. V každém případě osoba, která rozhodla o tom, že v den, kdy si letos možná více než kdykoli jindy potřebujeme připomenout, že demokracie je u nás v ohrožení, provedla takovýto zásah, by zasloužila vytahat za uši a odeslat na stáž do KLDR s jednosměrnou letenkou v kapse.

Kašlete na 17. listopad

Město svým rozhodnutím posílá jasný vzkaz, že je mu 17. listopad v podstatě volný. Těžko říct, jestli je to tím, že magistrátu šéfuje Adriana Krnáčová z ANO, tedy jedna z figurek Andreje Babiše. Můžeme se jen domnívat, jestli to náhodou nemá souvislost s prezidentem Milošem Zemanem, pro něhož je 17. listopad dnem, kdy i letos zůstává doma. Přesto, že by právě hlava státu měla jasně ukázat, že demokracie je něco, za co je třeba bojovat. Ale to bychom po něm asi chtěli příliš. Po návratu z Ruska bude mít zřejmě jiné starosti.

V každém případě je obrovskou chybou, že Praha znepříjemní lidem cestování právě 17. listopadu. Je to stejné, jako kdyby se v Paříži rozhodli měnit pražce 14. července, tedy na den dobytí Bastily. To by se asi děly velké věci. Nezbývá než věřit, že to nikoho příliš neznechutí a nenechá se k cestě na Václavák nebo kamkoli jinam odradit. Byla by to velká škoda a možná právě to, co si politické špičky a vládnoucí elity přejí. Bylo to tu dlouhých 40 let, tak si nenechme vzít to, za co jsme v roce 1989 bojovali. Jak je vidět, konec zdaleka není...