Anketa politiků: Je demokracie v ohrožení, co nám hrozí?

Ivan Gabal má jasno, podle něj nám škodí nenávist k cizincům, někteří úředníci i amnestie exprezidenta Klause
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Někdo tvrdí, že stojíme na rozcestí a říjnové volby budou klíčové v tom smyslu, že nasměrují Českou republiku tím nebo oním směrem. Jedním má být něco jako polodiktatura, druhým pokračování v současném snažení. Na pořadu dne je tedy zásadní otázka, zda je u nás demokracie opravdu v ohrožení.

Prý si na konci října budeme vybírat mezi dobrem a zlem. Alespoň tak je současný předvolební souboj politických stran a hnutí vnímán v některých sférách, zejména pak na sociálních sítích. Nutno říct, že vše má svůj rub a líc. Po roce 1989 neexistuje období, které by bylo stoprocentně čisté a bez kalů. Vše má své mouchy. 

Je tedy otázkou, jestli neděláme z komára velblouda, jak je někdy naším národním sportem, a jestli si politici nepřihřívají vlastní polívčičku. Anebo zda je situace opravdu tak vážná, abychom museli bít na poplach a svolávat věrné do zbraně. Jako vždy jsme oslovili zástupce všech stran, které mají reálnou šanci dostat se do parlamentu, a chtěli znát jejich názor. Hnutí ANO a ČSSD zřejmě nemají co říct, nebo je jim osud země lhostejný. Na otázky totiž dlouhodobě neragují.

Anketní otázka: Jsou podle Vás v České republice ohroženy demokratické principy, a pokud ano, tak čím (kým)?

IVAN GABAL (KDU-ČSL)
Právní stát nabourala Klausova amnestie. Demokracii škodí štvaní proti cizincům s odlišným etnickým původem nebo vyznáním. Budou-li se cizinci k nám bát, doplatíme všichni. Demokracii ohrožují, kdo na sebe strhávají moc z povýšeného postoje k druhým, velkopanští, velkohubí, nenávistní. Kdo nestaví na důvěře k lidem, není-li zklamána. Ohrožují nás i úředníci, kteří si přivlastňují moc místo výkonu správy. 

IVAN BARTOŠ (Piráti)
Se strachem sleduji, jak se mění česká politická scéna tím, jak příbývá populistických ideologií, bezobsažných hesel a především stran, které rezignovaly na stranickou a celorepublikovou demokracii. Premiérem země se může stát muž, který chce stát a i stranu řídit jako firmu, celou tuto politickou platformu postavil z vrchu, vybral "vhodné" kandidáty, má poslední slovo ve složení kandidátek strany atd. Ohrožením demokracie je míchání byznysu a politiky, což je bohužel standard naprosté většiny stran a hnutí v ČR. Proto svádíme s Piráty tento boj, není mi lhostejné, v jaké zemi žiji a nechci naši zemi bez boje odevzdat zpět do předrevolučních manýrů.

TOMÁŠ VANĚK (ODS)
Rozhodně ano. Neustále rostoucí smršť regulací, direktiv, příkazů a nařízení ať od naší levicové vlády, nebo z úrovně EU mění vytrvale krok po kroku právní stát, tedy stát, kde občan smí činit vše, co není výslovně zakázáno, ve stát direktivní, kde občan nesmí činit nic, co není výslovně dovoleno. A to je porušení jak demokratickch principů, tak i svobody volby každého občana.

JIŘÍ KOBZA (SPD)
Určitě ano, zejména ze strany EU, která po Lisabonské smlouvě zcela popírá samostatnost národních států. Stejně tak smlouva CETA staví národní vlády na druhou kolej a vytváří ze soudů a privátních firem nové bohy na zemi. Naše vláda navíc popírá právo občanů na referendum, zakotvené v čl. 2 ústavy ČR. Czexit = zachování demokracie v ČR.

PETR ŠTĚPÁNEK (Zelení)
Demokracii z myslí lidí nedokázala vymazat ani nacistická totalita, ani komunistický autoritářský režim. Věřím, že i mé děti budou žít v demokratické společnosti. Demokratické principy jsou ale ohroženy vždy a my musíme být připraveni za ně bojovat. Představa, že to bude napořád, je naivní. Je důležité, aby lidé v následujících volbách nepodlehli populistům.

MAREK ŽENÍŠEK (TOP 09)
Se smutkem musím říci, že česká společnost si ne úplně uvědomuje význam demokracie a s ní spojené hodnoty. Snado zapomíná a má krátkou paměť, není to tak dlouho, co jsme za svobodu bojovali. Tím pádem je pak lehké skočit na lep populistovi či vládě silné ruky. Což nám teď potvrzují i preference stran, které já považuji za nebezpečné pro demokracii, jako je například Okamurova SPD. Českému občanu v těchto volbách ale stále věřím. Věřím, že se rozhodne v duchu zachování demokracie a našich historických hodnot. Věřím, že jiná alternativa než EU pro nás není.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
Jsem přesvědčen, že demokratické principy zakotvené platnou Ústavou České republiky jsou vážně ohroženy. Především neustálými pokusy oslabit zastupitelskou demokracii změnou volebního systému z poměrného na většinový. Dále snahami oslabit moc zákonodárnou ve prospěch moci výkonné. Dosud také nedošlo k naplnění ústavy ČR v otázce přijetí zákona o celostátním referendu. KSČM návrh tohoto zákona předkládala opakovaně ve všech volebních obdobích. Tyto skutečnosti dnes posilují autoritářské a elitářské projevy v naší společnosti, a to není dobře.

PETR GAZDÍK (STAN)
Ohroženy jsou permanentně, pokud lidé nebudou o zachování svých svobod pečovat a brát se za ně. Pokud přistoupíme na to, že se o nás má moudrá vláda beze zbytku postarat a dáme jí k tomu - ať už bude vládnout kdokoliv - sílu, pak svobody postupně ztratíme.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti)
Určité snahy o ústup od demokracie v Česku vidím. Současná koalice například znemožnila občanům kritizovat novou výstavbu ve svém okolí. Andrej Babiš chce provést řadu reforem, které by v souhrnu demokracii výrazně omezily, např. zrušit obecní zastupitelstva, a tím i opozici. My Piráti chceme naopak demokracii posilovat, například přímou volbou starostů.

JANA ČERNOCHOVÁ (ODS)
Ano jsou, jednak ze strany dosluhující oligarchicko-socialistické vlády, která nebývale zasáhla do osobních svobod občanů a do jejich soukromí řadou nových nesmyslných regulací, zákazů a povinností. A dále pak v důsledku monopolizace ekonomické, politické a mediální moci v rukou Andreje Babiše v kombinaci s jeho mocenským paktem s prezidentem Zemanem.

TOMIO OKAMURA (SPD)
Nežijeme v demokracii, ale v systému vlády stranické oligarchie. Takže už z principu demokracii, tedy přístupu občanů k moci, brání stranické elity a jejich partneři z byznysu. V jejich prospěch se schvalují zákony a vlády jim jdou na ruku. Není to jen problém ČR, ale celoevropský a stěžejní problém EU. Jediným řešením je přechod ke skutečné, tedy k přímé demokracii, kde platí široký a pro politiky závazný zákon o referendu, odvolatelnost politiků a jejich přímá hmotná odpovědnost. 

Co na to voliči?

  • Petr Záhora (řidič autobusu, Praha): Dokud bude existovat KSČM a pan Babiš si bude chtít uspokojit své ego, tak rozhodně ano. Takovou drzost jako on tu má málokdo.
  • Kristýna Horáková (živnostník, Benešov): Tak, jako se mám dnes, jsem se nikdy neměla. Ano, všechny vlády mají něco špatného a nedokáží vše. Ale co se dělo poslední roky, to byl vrchol. Bojím se, co bude dál.
  • Vanda Dostálová (kadeřnice, Nymburk): Počkejme na volby, pak dělejme závěry. Nemyslím si, že by byla panika na místě.
  • Martin Kalát (pošťák, Praha): Snažím se o politiku příliš nezajímat. Je to spíš k vzteku. Ať tam bude kdokoli, stejně si bude rvát co nejvíce pro sebe. Je jedno, jak se bude jmenovat.
  • Pavel Horvát (elektrikář, Kladno): Jistě, že je v ohrožení! Kdo si myslí, že ne, tak žije na jiné planetě, nebo je úplně slepý a hluchý. Jestli vyhraje volby Babiš, můžeme se stěhovat.
  • Eva Vondráčková (studentka, Mělník): Mám o tuto zemi obavu, opravdu. Tendence, které tu jsou, nespějí k demokracii. Budeme mít co dělat, abychom si ji ubránili.