Anketa politků: Mělo by Česko zůstat v Evropské unii za jakýchkoli podmínek?

Jakub Michálek to vidí naprosto jasně
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Jsme pod diktátem Bruselu a nemůžeme v podstatě vůbec nic. Evropská unie nám dala spoustu peněz, teď to musíme vracet a ne schovávat hlavu do písku. I takové názory zaznívají v diskusích o tom, zda vystoupit z EU, nebo naopak zůstat. Jak se na to dívají naše politické špičky?

Integrace České republiky směrem na západ byla jako jeden z cílů stanovena už po pádu komunismu na konci roku 1989. Podařilo se to v roce 2004, kdy jsme se stali jedním z deseti nových členů Evropské unie. Prakticky od té chvíle se vedou debaty, zda je to dobře nebo ne. Zřejmě nikdy však nebyly tendence opustit unii tak hlasité jako právě dnes.

Evropskou unii od rozšíření 1. července 2013 tvoří 28 evropských států s 510,3 miliony obyvatel. EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii.

Někdo tvrdí, že je to jen neznalostí lidí, kteří si neuvědomují, kolik jsme toho z Bruselu dostali, a že jakékoli snahy o vystoupení jsou jen populismus a předkládání polopravd. Zastánci Czexitu argumentují tím, že EU je byrokratický moloch, který jen dikutuje, zakazuje a nikdy nic nedal.

Kde je pravda? A jak se k této otázce staví zástupci politických stran? Jako vždy jsme oslovili všechny strany a hnutí, které mají reálnou šanci dostat se do parlamentu. Někdo se vyjádřit chtěl, jiní raději mlčí. Jen na voličích je, co je jim více sympatické a jak jednotlivé odpovědi či mlčení vyhodnotí.

Anketní otázka:
Mělo by Česko zůstávat v současné EU? 

(Pokud ano, existuje přesto hranice, za kterou bychom neměli chodit a raději z EU vystoupit?)
(Pokud ne, měli bychom odejít za jakýchkoli podmínek a kdy?) 

TOMIO OKAMURA (SPD)
Ne. Prosazujeme referendum o vystoupení z EU, aby sami naši občané mohli rozhodnout o své budoucnosti ve své zemi. Podmínky odchodu upravuje článek Lisabonské smlouvy, který dává dva roky na vzájemnou dohodu. 

VÍT RAKUŠAN (STAN)
Ano, kdyby došlo k porušování základních práv.

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09)
Pro TOP 09 je základním východiskem české zahraniční politiky členství v Evropské unii. EU není bez chyb, ale je to nejlepší místo pro život, které chceme chránit. Abychom ji změnili k lepšímu, musíme v Evropě zůstat a být součástí rychlejšího pruhu integrace. V dnešním světě je osud Evropy klíčový pro rozvoj české společnosti a být částí Unie je podmínkou pro zajištění kvalitního a bezpečného života našich občanů.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
Jsem přesvědčen, že v současné době je stále méně důvodů, a to i přes nebývale silnou hospodářskou konjukturu k tomu, aby Česká republika setrvávala v Evropské unii. Z Evropské unie se stává byrokratický moloch, který není schopen sebereflexe a neustále omezuje národní členské státy. Zatahuje rovněž společně s NATO do roztáčejícího se válečného soukolí. Výrazným podílem vedle USA způsobila uprchlickou krizi a teď chce, aby odpovědnost za ni nesly členské státy, které ji nijak nezpůsobily.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti)
Česko by určitě mělo zůstat v EU. Ano, EU není dokonalá a potřebuje reformu. Ale pro české občany i firmy je členství v EU přínosem. Vystoupit by mělo cenu v případě, kdybychom nemohli ovlivňovat rozhodování - přitom ho dnes kvůli neschopnosti či nezájmu českých politiků ovlivňujeme méně, než bychom mohli.

IVAN GABAL (KDU-ČSL)
Pokud v některých volbách zvítězí jakákoli formace pana Okamury nebo koalice českých euroskeptiků nebo koalice, v které budou komunisté, zavládne protizápadní kurz. Podle jejich slov nastane snaha odejít z EU. O čem bychom v takovém případně měli od těchto stran vědět napřed, je, kde a komu hodlají odebrat přibližně tisíc miliard korun, které budeme muset EU vrátit, zda důchodcům, ve zdravotnictví, školství nebo v sociální oblasti, když navíc budeme muset navýšit obranný rozpočet a ostrahu hranic tak na 120-150 miliard ročně na několik let. Dají nám odpověď na tuto otázku? Se zájmem si ji přečtu. Pokud nedají, jsou jejich prohlášení o Czexitu jen plácnutím do vody nebo podobným klamáním veřejnosti jako u zastánců Brexitu. 

Za úspěšný boj o demokracii a lidská práva, za usmíření v Evropě a sjednocení kontinentu byla v roce 2012 Evropské unii udělena Nobelova cena za mír.

PETR GAZDÍK (STAN)
Česká republika by určitě měla zůstat v Evropské unii. Zatím nevidím hranici, za kterou by se nemělo chodit. Unie se musí v lecčems změnit, ale to je i na české politické reprezentaci - my jsme součást EU.

JIŘÍ KOBZA (SPD)
Lisabonskou smlouvou se ČR zřekla dobrovolně značné části své suverenity, ale současná EU je nefunkční ve vládnutí, katastrofálně selhala v nejzákladnějších otázkách zajištění ochrany hranic EU a bezpečnosti obyvatel. Bezhlavé rozpoutání migrační krize přineslo s migranty do Evropy vlnu neslýchaného a brutálního násilí, které odmítáme. Proto SPD požaduje jednání o reformě EU cestou návratu suverenity do rukou národních vlád a pokud toto jednání nebude možné nebo nikam nepovede (v horizontu 6 měsíců), požadujeme vypsání celonárodního závazného referenda o vystoupení z EU. V případě CZEXITU vidíme budoucnost Evropy v podobném systému, v jakém fungovala EHS.

Co na to voliči?

  • Hana Voláková (učitelka, Praha) - každý, kdo straší odchodem z EU, nemá všech pět pohromadě. Je třeba si uvědomit, že jsme maličká zemička uprostřed vlčáků, kteří nás kdykoli roztrhají.
  • Petr Král (řidič, Český Brod) - měli jsme vystoupit už dávno. Vše, co přišlo, se jmenuje dotace. A to je peklo. Stavíte i věci, které nechcete, děláte tím zle budoucím generacím. 
  • Patrik Novák (nezaměstnaný, Benešov) - vždycky jsme si vystačili sami. Nepotřebujeme, aby nám říkali, jak velká má být okurka nebo nám sem posílal uprchlíky. Dokážeme si sami hospodařit i o sobě rozhodovat.
  • Daniela Pekárková (úřednice, Mělník) - unie se musí změnit. Pokud na to nemá sílu sama, státy ji musí donutit. Ale odcházet je nesmysl. Přizpůsobit, to ano, odejít ani náhodou.
  • Jan Horák (dělník, Nymburk) - před lety jsme si odhlasovali v referendu, že tam chceme. Tak tam jsme. Pokud se má odcházet, tak zase referendem. Politici nemají právo rozhodovat za nás.
  • Ivan Kos (IT odborník, Sedlčany) - moc se o to nezajímám, asi je mi to jedno. Tady je problém, že zase přijde něco jiného. Jestli se to jmenuje EU nebo jinak, vždyť je to fuk.
  • Dominika Bláhová (na mateřské, Kolín) - jestli odejdeme, budeme se muset pořádně ohánět. Jestli neodejdeme, naženou nám sem migranty a ti nás tu pobijí. Tak si vyberte.
  • Pavel Tlustý (student, Beroun) - měli bychom se snažit unii zlepšit. Aby nepohltila sebe samu, ale naopak byla ku prospěchu a sloužila. To teď nefunguje. Ale odchod je čirý nesmysl.