Glosa Tomáše Vaňka: Poslanecká kouzla aneb neznalost ani lenost neomlouvá

Petr Bendl přišel o místečko ve Sněmovně
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jakýsi pan Novák z Prahy si pořídil voličský průkaz a letošní volby absolvoval ve Středočeském kraji. Následně se stal osobou, která ovlivnila život minimálně dvou lidí a ukázala na neschopnost některých voličských komisí. Podle Nejvyššího správního soudu došlo na kandidátkách ODS k pochybení v každém pátém okrsku. Docela síla. Co na to říká Tomáš Vaněk, bývalý zastupitel kraje a člen ODS?

Na základě žádosti jednoho z občanů došlo k přepočítávání preferenčních hlasů pro ODS ve Středočeském kraji a k menšímu "zemětřesení", pokud jde o zvolené poslance. Jak uvedl soudce, zpravodaj Petr Mikeš: "Jan Skopeček měl obdržet o 475 hlasů méně, Veronika Vrecionová o 485 hlasů méně, Vojtěch Munzar o 482 hlasů méně a Petr Bendl o 466 hlasů méně. Martin Kupka měl naopak získat o 152 hlasů více."

Jde o hodně

Těch zdánlivě pár hlasů znamená hodně. Protože kandidát, který dostane 5 % a více preferenčních hlasů, postupuje automaticky na první místo kandidátky, pokud některý jiný nedostane preferenčních hlasů více. Oněch 5 % činilo v těchto volbách 4 271 hlasů. 

Po přepočítání dostal tedy starosta Líběznice Martin Kupka celkem 4 338 hlasů (více než 5 %) a vzhledem k tomu, že Jan Skopeček získal i po opravě 6 831 hlasů, postoupil na druhé místo. Naopak bývalý středočeský hejtman Petr Bendl získal po opravě 3 963 hlasů. A to již na zvolení díky preferenčním hlasům nestačilo. Další dva zvolení poslanci, Veronika Vrecionová a Vojtěch Munzar, si svá místa udrželi (byla dána pořadím na kandidátce) a místo Bendla je nyní na druhém místě Kupka.

Tomáš Vaněk
- vystudoval organickou chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy
- vystudoval politologii na vysoké škole CEVRO institut
- žije ve Statenicích ve Středočeském kraji
- je dlouholetým členem ODS

Bylo to celkem šok

Musím se přiznat, že jako člen řady volebních komisí v minulosti jsem naprosto v šoku. Tato situace svědčí o naprosté neznalosti smyslu a počítání preferenčních hlasů členy letošních komisí. A je úplně jedno, zda jde "jen" o neznalost či naprostou lenost. S velkým přimhouřením oka lze pochopit (ne omluvit) problém vzniklý oboustraným tiskem volebního lístku. Ale "automatické" přidání preferenčních hlasů prvním kandidátům nelze omluvit ničím. 

Je to prostě neznalost a nedbalost, která se u voleb stát nesmí, protože podkopává důvěru občanů v jejich korektnost a spravedlnost. A, ač nerad, musím podotknout, že není pochyb o tom, že stejné chyby se zcela zákonitě děly i v případě jiných stran. Jen si nikdo neřekl o přepočítání.

Další poučení plyne i pro voliče, kteří si stěžují, že není koho volit a že zločinné "stranické sekretariáty" odsunují ty "lepší" na nevolitelná místa kandidátky. A hle...i 31. místo kandidátky je volitelné. Pokud voliči chtějí a nejsou líní přidělovat preferenční hlasy.

Klíčová slova:
ODS