Kalousek varoval před Babišem a Zemanem: Nechceme se s nimi probudit na Rudém náměstí

Jediným kandidátem na předsedu TOP 09 je Jiří Pospíšil. Má na to?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na jednu stranu úleva, na druhou strach o budoucnost země. Dost možná právě takové pocity zažíval Miroslav Kalousek během svého loučení s postem předsedy TOP 09. Nešetřil ani prezidenta Miloše Zemana a pravděpodobně budoucího premiéra Andreje Babiše. Podle něj jsou pro tuto zemi velkou hrozbou.

TOP 09 je na české politické scéně největším kritikem hnutí ANO, konkrétně pak hlavně Andreje Babiše. Těžko odhadovat, nakolik to straně v předvolebním boji ublížilo a jak moc je to důvodem, že "topka" získala ve volbách pouze 5,3 procent odevzdaných hlasů. "Tento výsledek a tedy sedm mandátů ve Sněmovně je krutou porážkou," přiznal Miroslav Kalousek na víkendovém sněmu strany. Zároveň však dodal, že si nemyslí, že by to byl výsledek likvidační.

Podle Karla Schwarzenberga může být vzorem kvalitní práce v krajích prezident Miloš Zeman. "I když mu zdraví neslouží, tak pilně jezdí po republice. Dobře ví, že se mu to vyplatí."

Vlastní řady ale nijak nešetřil. Pustil se zejména do krajských organizací. Podle zakladatele TOP 09 prý málo pracovaly. "Tvrdí, že kdyby neměli Kalouska, byly by na tom lépe. Tento názor nekoresponduje s počtem preferenčních hlasů, které jsem získal já. Pro samý nářek nedohlédnete z Brna do Znojma." Zároveň si postěžoval, že pokud by Demokratický blok vznikl už před volbami, bylo by nyní mnohem veseleji. 

"Demokratický blok by neměl 48 mandátů, ale 80. Tím pádem by vyhrál volby," měl jasno Kalousek. Největší díl kritiky však "schytali" Andrej Babiš a Miloš Zeman. "Nechceme se s Babišem a Zemanem zasnít, abychom se pak probudili na Rudém náměstí," prohlásil na adresu dvou mužů, kteří jsou podle Kalouska ohrožením demokracie v Česku.

Jeden z nejviditelnějších politiků u nás neodchází ze strany, opuští "jen" pozici předsedy. Jediným kandidátem na jeho místo je europoslanec Jiří Pospíšil. O tom už se Kalousek v minulosti několikrát vyjádřil s tím, že podle něj není vhodným kandidátem. Do poslední chvíle proto ke kandidatuře přemlouval Markétu Adamovou. Ta ale z rodinných důvodů odmítla.  

Klíčová slova: