Neúspěšný zpěvák a budoucí ministr zdravotnictví má prý vizi. Jak chce řešit málo sester či naštvané lékaře?

Když třeba rozzuří zdravotní sestřičky, aspoň na něj bude pěkný pohled, ne?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš dal dohromady menšinovou vládu, kterou doplnil údajnými nestraníky. Už tak zajímavou směsici skvěle doplňuje kandidát na ministra zdravotnictví, neúspěšný zpěvák ze SuperStar Adam Vojta. Muž, který v roce 2016 usedl do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, má prý vizi, jak resort pozvednout a zajistit kvalitní péči.  

České zdravotnictví si nestojí zrovna nejlépe. Zatím žádný z předchozích ministrů si se složitým resortem nedokázal zcela poradit. Ať už šlo o neschopnost, smůlu nebo málo času, realita je dnes jasná. Máme málo sester i lékařů a všichni jsou naštvaní, že mají málo peněz. Proto často utíkají za lepším, čemuž se nikdo nemůže divit. 

Chce přidávat, ale kde vezme peníze?

Přesto si Adam Vojtěch věří. Při návštěvě prezidenta Miloše Zemana řekl, že nedostatek sester bude řešit navýšením jejich platů. Ovšem je otázka, kde na to chce vzít a co to udělá, když přidá jen jedné skupině a na další "zapomene". Navíc takových prohlášení jsme už slyšeli opravdu hodně. Jistou "pastičkou", kterou bude muset řešit, je i povinnost vydávat elektronické recepty. To se mnoha doktorům nelíbí.

Znovuzavedení poplatků u lékaře není pro Vojtěcha otázkou těchto dní. Úspory chce prý nejprve hledat uvnitř resortu. O dalším financování je podle něj možné diskutovat až později.

"Pokud se nepodaří tuto povinnost odložit, budu chtít, aby kvůli nim lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni," vzkázal pravděpodobný ministr zdravotnictví. Právě to je první věc, kterou chce ve svém úřadu řešit jako první. Pokud půjde vše podle plánu, lékaři by měli eRecepty vydávat od začátku roku. Vojtěch si však podle svých slov uvědomuje, že stát nepřipravil podmínky, aby novinka mohla začít fungovat. "Následky by tedy neměli nést lékaři."

Pokuty by se udělovat neměly

Odklad však prý zřejmě možný nebude, protože času je málo. Hudební skladatel se tak chce zasadit o to, aby za porušení nepadaly pokuty. Kandidát na ministra se chce také věnovat úhradě zdravotnických prostředků a přípravě nové právní úpravy, která by toto téma řešila. Zaměřit by se chtěl rovněž na měření kvality nemocnic, aby pacienti věděli, kde se jak léčí.

Adam Vojtěch
- vystudoval právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze
- účastník SuperStar, kde si vysloužil přezdívku Ken
- jako zpěvák hostuje v českobudějovických tanečních orchestrech Valdaband a Fordance Orchestra

Pokud jde o další hojně diskutovanou otázku, tedy o dlouhodobou péči, tam Vojtěch věří ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí a kolegyní z hnutí ANO Jaroslavou Němcovou. Důležité je prý připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení problému s dlouhodobou péčí.

Při práci na ministerstvu se chce opírat o názor lékařské veřejnosti. Chtěl by zřídit radu poskytovatelů, ve které by byly zastoupeny "všechny segmenty českého zdravotnictví". Její členové by diskutovali o vznikajících návrhách i problémech. Uvidíme, jak mu nová práce půjde od ruky. Snad bude o něco úspěšnější coby ministr než jako zpěvák.