Nemocnice Na Františku v ohrožení: Zuby si na ni brousí vlivní podnikatelé, ve hře je i Babiš

Který z "vlčáků" si chutné sousto ukousne?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kam až sahají prsty prsty budoucího premiéra Andreje Babiše? Pokud si někdo myslel, že se snad spokojí s tím, co má, tak se hodně plete. Jeho investiční fond Hartenberg Capital se prý vehementně zajímá o vstup do Nemocnice Na Františku. Vedení radnice Prahy 1 to svým krokem možná opravdu umožní.

Městská část Praha 1 vyhlásila veřejnou zakázku na nového provozovatele Nemocnice Na Františku. Což není nic proti ničemu, kdyby se ovšem toto řízení nemělo konat formou kocesního řízení, jehož hodnota je vyčíslena na 10,5 miliard korun za 35 let. Ze zájemců, mezi nimiž má figurovat Marek Dospiva a jeho Penta, Hartenberg Capital Andreje Babiše či AGEL Tomáše Chrenka, má být vybráno do 15. ledna 2018.

Místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek tvrdí, že koncesní řízení v této fázi není třeba rušit. "Jsem připraven navrhnout jeho zrušení, pokud nabídky nebudou pro Prahu 1 výhodné." Podle radního Ivana Solila se dá předpokládat, že by pro příští rok byly náklady na provoz kolem 100 milionů korun. Magistrát dosud na provoz přispíval pěti miliony ročně.

Podmínky jsou prý nevýhodné

Podle některých zainteresovaných osob jsou však podmínky pro Prahu 1 velmi nevýhodné. "Jde v podstatě o převod nemocnice do soukromých rukou. Provozovatel nebude zavázán k žádnému investičnímu rozvoji nemocnice nad rámec současného stavu, naopak vypořádání investic není dostatečně smluvně ošetřeno, takže finanční kompenzace za zhodnocení nemocnice a ušlý zisk může být tak vysoký, že Praha 1 prostě po 35 letech nebude moci převzít nemocnici zpět do své správy," kroutil hlavou zastupitel Prahy 1 Petr Kučera.

Zásadním rizikem je prý snížení dostupnosti bezplatné lékařské péče. Nejasný má být také plán na generální rekonstrukci nemocnice. Zároveň hrozí, že městská část bude provozovatele 35 let dotovat bez ohledu na jeho zisk. Pravdou je, že plán městské části platit budoucímu soukromému provozovateli 50 až 60 milionů ročně není zrovna krok, který by si zasloužil oslavné chorály.

Nadšeni nejsou ani na Praze 7

"Považujeme za velmi riskantní krok přenechat formou koncesního řízení nemocnici soukromému provozovateli na 35 let. Proto vyzýváme zastupitelstvo Prahy 1, aby koncesní řízení zastavilo, a vyzýváme magistrát, aby se do záchrany nemocnice zapojil," uvedl starosta Prahy 7 a zastupitel hl. m. Prahy Jan Čižinský.

Přisadil si místostarosta "sedmičky" Ondřej Mirovský: "Pro Prahu 7 a její obyvatele je Nemocnice Na Františku důležitou spádovou nemocnicí pro ambulantní vyšetření. Navržená forma koncese pro ně znamená zásadní ohrožení dostupnosti lékařské péče." Nemocnice má v současné době 120 lůžek akutních a 60 pro léčbu dlouhodobě nemocných.