Starosta Čelákovic: Prezidentské volby byly jedny z nejhorších, co jsem zažil

Josef Pátek věří, že jde správnou cestou, věříte mu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nebylo jednoduché zadlužené Čelákovice kormidlovat tím správným směrem. Josef Pátek jako starosta města ale cítí, že nyní se vše vyvíjí správně. Kdy se podaří město kompletně oddlužit a jaké jsou ambice Pátka pro blížící se komunální volby?

Letošní rok bude ve znamení komunálních voleb, a tak je celkem jasné, že si všichni zastupitelé jednotlivých měst pomalu začnou přihřívat svoji polívčičku, aby na ně veřejnost nezapomněla. Politika jako takového ale nedělají jen slova, nýbrž činy, což vidí i Josef Pátek, který Čelákovicím starostuje již osmým rokem.

Zkušenosti by rád zúročil i v dalších letech

Josef Pátek pracuje v čelákovickém zastupitelstvu již od roku 2006, starostou je pak od roku 2010. Svůj post před čtyřmi lety v komunálních volbách obhájil na jedničku, když v roce 2014 jeho ODS získala většinu v zastupitelstvu se ziskem téměř 40 %.

"Rád bych měl tu čest vést naše město další čtyři roky. Za tu dobu, co jsem starostou, jsem se snažil vždy svou práci odvést co nejlépe a dát jí i něco navíc, a to hlavně ve formě vizí a nápadů. Věřím, že občané toto oceňují a dají mi silný mandát na další čtyři roky," sdělil nám Pátek v rozhovoru.

Zkušenosti má navíc i z Evropského parlamentu a dokonce také ze senátu. "Každá zkušenost je k nezaplacení. U obou mých prací jsem měl možnost do detailu poznat práci českého a také evropského zákonodárce."

Josef Pátek

  • narodil se 11. 8. 1981 v Brandýse nad Labem
  • vystudoval obor Hospodářská politika a správa
  • v roce 2013 pracoval pro Evropský parlament
  • v roce 2014 pracoval pro Senát ČR
  • starostou Čelákovic je od roku 2014
  • hlavní zálibou je pro něj historie
  • je členem ODS

Práce pro město na prvním místě

I když už má zkušenosti z Evropského parlamentu, tak do parlamentu České republiky minimálně v dohledné době vstoupit nechce. Práci pro město totiž hodnotí jako v tuto chvíli nejdůležitější. Výsledky loňských parlamentních voleb ho ale nepotěšily.

"Z výsledků radost nemám. ODS uspěla, protože nabídla nové tváře, založila svůj volební výsledek na úspěšných komunálních a krajských politicích, kteří mají za sebou kus odvedené práce," popsal svůj názor na to, proč vlastně právě pravicová ODS jako jediná z tradičních stran během loňských voleb uspěla a neutrhla si ostudu jako konkurenční ČSSD, lidovci nebo i komunisté.

Cílem Pátka bylo vždy na radnici pracovat koncepčně a přemýšlet v souvislostech a dopředu. "Mé starostování nikdy nebylo postaveno primárně na změnách. Nechci dělat jen líbivé akce, ale věnovat se opravdu tomu zásadnímu," doplnil starosta Čelákovic.

Na mysli měl především to, že město nabízí občanům společnou vládu nad městem a správný mix městských aktivit, a to od investic až po kulturu. Sám sice ví, že během své "vlády" udělal i pár chyb, ale věří ve svou práci a ve fakt, že jich bylo pomálu.

V Čelákovicích se stále pracuje i na oddlužení. Bez úvěru bude město již v letošním roce. Do dalšího volebního období tak půjde bez úvěru. To je samozřejmě dobře i s ohledem na zásadní investice, které se mají v tomto roce konat.

Jedná se hlavně o zahájení dostavby ZŠ Kostelní, pracovat se ale bude také na stavbě nové kanalizace v Záluží nebo na rekonstrukci městské části Jiřina, která něco podobného potřebuje jako sůl. Samozřejmě pokračuje také peronizace nádraží, která bude trvat až do začátku příštího roku. Ve finále by ale na místě měl být moderní terminál.

Zklamání z prezidentských voleb

Se starostou Pátkem jsme mluvili také o nedávných prezidentských volbách, které měly zásadní vliv na to, jakým směrem se bude naše země ubírat. "Prezidentské volby byly jedny z nejhorších, co jsem zažil," nebral si hlavní muž čelákovické radnice servítky.

Podle jeho slov nešlo vůbec o témata, která má prezident možnost ovlivnit, ale spíše o napadání protikandidáta a snaha o maximální očernění. "Místo toho, aby lidé pomlouvali, tak by bylo lepší říci, koho volí a hlavně proč. Odsuzovat druhého za jeho svobodnou volbu se mi nelíbí ani trochu."