Babišův populismus v praxi: Přidá důchodcům a totálně zazdí lidi, kteří dnes pracují

Krásná fotka. Uvědomují si tito dva pánové, že možná nebudou pobírat důchod?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Vláda hnutí ANO v demisi přichází s dalším krokem, jak "ukrást" část voličů ČSSD a komunistům. Cílený sběr hlasů se zřejmě povede levou zadní, kabinet Andreje Babiše totiž přidá od 1. ledna příštího roku důchodcům 918 korun. Populistická propaganda pokračuje se stále stejným tahem na branku. Kdo by řešil, že právě současný premiér růst penzí dlouho blokoval?

Předseda hnutí ANO seděl jako ministr financí v Sobotkově vládě. Byl jako žába na prameni, oháněl se špatným hospodařením "tradičních politiků" a odmítal důchodcům pustit cokoli nad rámec inflace. Teď však Andrej Babiš přispěchal s téměř 32 miliardami mandatorních (povinných) výdajů, které budou vyplaceny ze státního rozpočtu. Kde na to chce vzít?

Je pravda, že ekonomice se daří. Takže proč bychom nemohli seniorům přilepšit? "Jde vlastně o největší meziroční navýšení v historii země," bije se premiér v demisi v prsa. Má pravdu. Naprosto v pořádku je zvýšení důchodů o 518 korun. Stát totiž každý rok zvyšuje důchody o růst cen a polovinu růstu reálných platů, čímž se dle platné legislativy dostaneme právě na zmíněnou částku. Jenomže je tu dalších 330 korun, které chce Babiš vyplatit navíc. A zde je kámen úrazů. 

V roce 2017, tedy v době téměř totožného ekonomického růstu jako letos, se Babiš růstu penzí bránil zuby nehty. Dokonce prosazoval nižší zvýšení důchodů (o 200 Kč), než nakonec prosadila ministryně Marksová (o 300 Kč). Jaký zázrak se to za pár měsíců stal? 

Vyplatí se mu to, kolik voličů získá?

Je hned několik důvodů, proč je takto velké navýšení naprostým nesmyslem. Tím hlavním je fakt, že na to zkrátka nejsou peníze. Důchodová reforma neproběhla a nevypadá to, že by se na ni hnutí ANO chystalo. Týmy expertů mlčí, neděje se absolutně nic. A bez toho se celý systém zhroutí jako domeček z karet. Tím spíš, když ho populisté ještě podkopávají. Znamená to, že stávající důchodci sice dostanou peníze navíc a premiér si tak zajistí tolik potřebné hlasy voličů. Ovšem pro budoucnost a lidi, kteří jsou dnes v produktivním věku, je to šílená zpráva. Nemluvě o tom, že se prodlužuje délka života, důchodců bude stále víc.

Už v roce 2019 by ze státní kasy odešlo na důchody přes 466 miliard korun. "Nechápu, kde na to chtějí vzít. Zvýší se daně nebo snad odvody?" ptá se 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Navíc jsou tu penzisté nad 85, ti by měli dostat ještě tisícovku k dobru. Takových lidí je u nás zhruba 200 tisíc. Rozpočet by se tak prohnul o dalších 2,5 miliardy. 

Jistě, hnutí ANO tu nebude věčně, dokonce ani Andrej Babiš (nakonec, tyto dvě nádoby jsou pevně svázané). Takže proč teď řešit, co bude za deset, dvacet nebo dokonce třicet let? Když je možné si populisticky zajistit momentální moc jednoduchým tahem? Těch pár let se přeci nějak doklepe, pohoda. Pak už bude všechno jedno, ostrůvek v Karibiku to jistí. A nějací lidé, kteří nebudou dostávat důchody kvůli zpackané, resp. neexistující reformě a touze po ještě větší moci? No a co!

Vláda není dobrým hospodářem

Je jasné, že vláda Andreje Babiše není zodpovědná, není dobrým hospodářem. Zodpovědná vláda by totiž měla připravit fungující důchodovou reformu a připravit zemi na období ekonomické recese. Taková se tu zatím bohužel nenašla. Evidentně to není ani současný kabinet. Byť to jeho šéf neustále prohlašuje a opijí veřejnost stále stejně nepoživatelnými rohlíky. Pokud si kdokoli myslí, že budeme mít navždy nezaměstnanost tak nízkou jako dnes a firmám i jednotlivcům se bude dařit, je na omylu. Ekonomika se pohybuje v cyklech, nahoru a dolů. Že přijde ekonomický pád, je dané tak zřejmě, jako že je ANO hnutím jednoho muže. 

A jen tak mimochodem, vzpomínáte si, co Andrej Babiš tvrdil minulý rok? "Určitě bychom chtěli důchodcům přidat. Ale podívejte se na Řecko, tam tento měsíc nedostanou důchod vůbec. Musíme mít nějakou rozpočtovou odpovědnost. A musíme držet to, abychom se nadále nezadlužovali." Zvláštní, že to najednou neplatí. Možná premiér v demisi vytáhne ze svého kouzelného měšce pár miliard a věnuje je státu. Takový frajer však asi nebude. Populismus jeho vlády odnesou jen a pouze obyčejní lidé. Zase...