Pane prezidente, takhle se chová velký státník? Hejtmani, kteří podpořili Drahoše, nebyli pozváni na inauguraci

Zastřelený novinář na Slovensku, mlčení. Inaugurace a další podivný krok Hradu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pozvánku na čtvrteční inauguraci prezidenta Miloše Zemana nedostali všichni hejtmani a primátoři. Na seznamu hostů chybí krajští představitelé, kteří nepodpořili Zemana v prezidentských volbách. Pan prezident se rád pasuje do role velkého státníka. Tento krok však spíš opět dává za pravdu těm, kteřá hovoří o jeho pomstychtivosti.

Pozváni nebyli například pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD nebo jeho liberecký kolega Martin Půta. "Podle mých informací ji nedostal žádný z hejtmanů, kteří podporovali protikandidáta Miloše Zemana," řekl Půta. Ten se společně s Netolickým a hejtmany Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem, Plzeňského kraje Josefem Bernardem a Zlínského kraje Jiřím Čunkem přihlásili k podpoře Jiřího Drahoše.

Máte jiný názor, jste na černé listině

Mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová uvedla, že žádná pozvánka na kraj nedorazila. Rovněž hejtman Netolický potvrdil, že pozvánku nedostal. Dodal, že na inauguraci by stejně nejel, protože má dovolenou a bude na horách. "Už bych byl rád, abychom přestali řešit, kdo koho volil. Jsme v roce výročí republiky. Osobně si to neberu, stejně jsem se tam nechystal."

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink byl na inauguraci pozván, ale nezúčastní se jí. "Nesouhlasím s lidmi, kteří obklopují pana prezidenta. Nesouhlasím s tím, že nebyli pozváni lidé, kteří mají být pozváni," vysvětlil Fink důvod své neúčasti. Na prezidentskou inauguraci byl podle svých slov pozván i před pěti lety, ale kvůli jinému programu se jí nezúčastnil.

Zlínský hejtman Čunek vysvětlil, že pozvánku na inauguraci prezidenta dostal, ale jako senátor, ne jako hejtman. Pozvánku mu poslal předseda Sněmovny a on ji přijal. Zároveň i Čunek přiznal, že někteří hejtmani pozvání nedostali.

Mezi "rebely" je asi brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO, který se před letošními volbami hlavy státu netajil podporou Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek ze stejné partaje o podpoře žádného z kandidátů nemluvil a na čtvrteční ceremoniál pojede. Asi jen náhoda.

Krnáčová pozvánku má a dorazí

Do jiných úřadů pozvánky k účasti na společné schůzi Senátu a Sněmovny, během níž Zeman složí prezidentský slib, dorazily. Na Pražský hrad se chystají jihočeská hejtmanka Ivana Stráská a českobudějovický primátor Jiří Svoboda, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek nebo karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová. Ta dostala hned dvě pozvánky, protože je zároveň poslankyní.

Do Prahy ve čtvrtek přijedou olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk i olomoucký primátor Antonín Staněk, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Na Hradě bude i pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Kdo ještě do Prahy nedorazí?

Někteří pozvaní se inaugurace z různých důvodů nezúčastní. Z rodinných důvodů se omluvil například hejtman ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Ceremoniálu se nezúčastní ani primátor Mostu Jan Paparega, primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová či primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Ze slavnostního aktu se tak přičiněním Hradu opět stal politicky akt plný pomsty a zášti. I když jde o inauguraci hlavy státu, rozhodně se nejedná o jeho soukromý mejdan. Selekce, kterou hradní mistři převedli, je hodně velká šaškárna.

Chybět bude také ostravský primátor Tomáš Macura. Kvůli zasedání rady města nepojede ani přerovský primátor Vladimír Puchalský, uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Pozvání z časových důvodů nevyužije ani primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Kvůli pracovním povinnostem v zahraničí se omluvil primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Liberecký primátor Tibor Batthyány pozvánku dostal, na inauguraci ale z pracovních důvodů nedorazí. "Mám plný diář," řekl. Jablonecký primátor Petr Beitl je zároveň poslancem a pozvánku dostal jako poslanec, ale z akce se omluvil. Na Hrad nedorazí ani primátor Zlína Miroslav Adámek. Primátor Plzně Martin Zrzavecký se omluvil kvůli jednání městského zastupitelstva.

Miloš Zeman je znám svou prostořekostí. Tady je 12 jeho velkých nepravd, kterými rád zásobuje obyvatele České republiky.