Okamura: Pelikána a Ťoka ve vládě nechceme, problémy máme se Šlechtovou a Stropnickým

Tomio Okamura s Marine Le Pen
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hnutí Svoboda a přímá demokracie si přeje, aby co nejrychleji vznikla vláda, což v Lánech potvrdil šéf SPD Tomio Okamura. Za přijatelný označil kabinet, který by podporoval program jeho hnutí. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem dodal, že by se mu ve vládě nelíbili Dan Ťok a Robert Pelikán. Problém by asi měl i s Martinem Stropnickým a Karlou Šlechtovou.

Zeman se tento týden v Lánech sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem, který ho informoval o konci vládních vyjednávání s ČSSD. Zeman mu doporučil, aby dál vyjednával s KSČM a SPD. Na další dny si prezident do Lán pozval jejich lídry, setkání s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem absolvoval ve středu.

Prezident si podle Okamury přeje vládu odborníků. Poznamenal, že si odnáší několik stran svých zápisků týkajících se vlády. Představit je chce Babišovi.

Tomio Okamura při příjezdu do Lán řekl, že se chce Zemana zeptat na jeho názor. "Pro nás je zcela přijatelná vláda, která bude podporovat program SPD," uvedl Okamura. Připomněl, že to by bylo v souladu s usnesením konference hnutí z loňského prosince. Jako další priority zmínil hmotnou odpovědnost a přímou volbu politiků či zákon o obecném referendu.

Ostatní žádali, já ne

Předseda SPD si pochvaloval, že do Lán dostal pozvání, zatímco ostatní strany Zemana o schůzku žádají. Příští týden se Zemanem budou jednat na Hradě předsedové ODS Petr Fiala, Pirátů Ivan Bartoš a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Okamura je nakloněn jednání o vládě. "Chceme, aby co nejrychleji vznikla vláda, lidé už jsou nervózní." SPD by podle něj mohla být v rozdělené společnosti spojovacím prvkem.

Priority SPD jsou podle Okamury podpora pracujících, podmínění dávek či zvýšení důchodů.

"Prezidentova představa je, že by se měla dohodnout vláda v nějaké konstelaci hnutí ANO, SPD a KSČM. Doufáme, že ta jednání skončí v avizovaném časovém horizontu, tzn. do června," referoval lídr hnutí po návštěvě hlavy státu na zámku v Lánech.

Sbohem, demokracie! Zeman chce ve vládě extrémisty, pomsta Babišovi nejlépe chutná za studena. Čtěte zde.
Klíčová slova:
SPD