Strach vs. klidná síla. Zdánlivá jednota ODS se štěpí na dvě křídla

Jednota ODS je jen zdánlivá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pohled na dnešní ODS nabízí zajímavý střet dvou zcela odlišných osobností pod jednou politickou značkou. Rozdílný přístup komunikace s voličem je na jedné straně třaskavý a na té druhé akademický. Řeč je o Václavu Klausovi ml. a předsedovi ODS Petru Fialovi. Oba svoji roli plní na výbornou a oslovují tak velmi široké spektrum občanů. Otázka je, jak dlouho vydrží Václav Klaus ml. být ten druhý.

Stranu v roce 2014 v nelichotivé chvíli přebírá pro veřejnost nevýrazná postava profesora Petra Fialy. Klidný a umírněný přístup vystupování, akademický nadhled a dojem člověka, který věci rozumí víc než my všichni, straně výrazně pomohl. Nastartoval tak ODS k novému začátku, aby v jeho stínu pomalu rostla zásadní konkurence. Syn zakladatele strany a bývalého prezidenta - Václav Klaus verze dvě.

Petr Fiala je český politolog, univerzitní profesor a politik.  Od roku 2014 je čtvrtým předsedou Občanské demokratické strany. Od listopadu 2017 je místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR.

Individualita Klaus

Václav Klaus ml. je politický samorost. Když si odmyslíme, že velký vliv na popularitě nese jeho otec, tak se nám představí velmi šikovná mediální kampaň vlastní osobnosti.

S jeho názory se mohla veřejnost seznámit v pravidelných komentářích na novinky.cz. Postupně se tak svým velmi vyhraněným pohledem na svět profiloval jako hlas strachu a obav z budoucnosti naší země. Témata, která útočí na nejnižší emoce, následně skvěle rezonují mezi potenciálními voliči. Zde tkví hlavní politické umění Václava Klause ml.

Záměrná demagogie a stručný styl komunikace na sociálních sítích, který míří přímo k věci bez dlouhých únavných politických frází, jsou hlavními igrediencemi jeho úspěchu. V ODS tak roste silná větev radikálního konzervatismu, kterou vlastně představuje jen jedna osoba. Tím se odhaluje pravděpodobně největší slabina Václava Klause ml. Jeho individualistický přístup vlastně žije mimo stranickou politiku a pokud v dohledné době nezíská místo předsedy, může jeho křik vyznít do prázdna.

Klidná síla v pozadí

Nynější předseda Per Fiala svým akademickým způsobem komunikace nemá tak silný a třaskavý dopad jako Václav Klaus ml. Jeho komentáře na sociálních sítích nebo výstupy v politických spotech unavují velkým počtem dobře míněných slov. Nekonfliktní rétorika, kterou "nové" ODS přinesl, ale skvěle zapadá do konceptu pravicové konzervativní strany. Absence silných slov buduje pocit klidné síly. Je pravda, že v soutěži liků na facebookových profilech Fiala prohrává na celé čáře, ale hlas u volební urny je něco úplně jiného.

Václav Klaus je český politik a bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byl zvolen poslancem za Občanskou demokratickou stranu.

Střízlivé vyjadřování přináší klidné vody, kde volič necítí negativní emoce. Václav Klaus ml. významně rezonuje i u svých odpůrců, a tím získává větší pozornost, to však neznamená popularitu a úspěch. Petr Fiala v dnešní politice může paradoxně svoji nevýhodu proměnit v profit.

Rozdělená společnost

Společnost je dnes rozdělena na dvě poloviny. Ti, kteří jsou hladoví po křiku a agresi, mají své hvězdy v postavách jako Miloš Zeman, Tomio Okamura a Václav Klaus ml. Druhá strana společnosti touží po slušnosti a střízlivosti politické rétoriky, kterou představují neúspěšný kandidát Jiří Drahoš nebo právě Petr Fiala. V současné ODS jsme svědky zajímavé situace.

Oba póly představují obrovskou výhodu v oslovení co nejširšího spektra voličů. Ve vzduchu však visí otázka, jak dlouho bude individualistiká politika Václava Klause ml. pro ODS únosná. Obě názorová křídla zatím pomáhají mírnému vzletu preferencí strany, ale potenciální vnitřní konflikt může oslabit ODS natolik, že už se z toho podruhé nemusí vzpamatovat.