Komunální politici touží po Senátu. Chtějí více peněz za více "muziky"?

Co je na Senátu tak přitažlivé?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Do souboje o Senát ve středních Čechách se zapojí řada komunálních politiků. V horní komoře by v příštím volebním období rádi zasedli mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), místostarostové Benešova a Říčan u Prahy Jiří Švadlena (ANO) a Zdeněk Hraba (STAN), starosta Kosmonos na Mladoboleslavsku Jiří Müller (ANO) nebo benešovský a krajský zastupitel Ivan Cinka (KSČM). Co je tak láká?

Ve středních Čechách se bude volit v okresech Benešov a Mladá Boleslav, dosavadní senátoři Luděk Jeništa (STAN; zvolen za TOP 09/STAN) ani Jaromír Jermář (ČSSD) mandáty obhajovat nebudou.

Otázkou zůstává, jaké kandidáty vyšle do voleb SPD. Místopředsedkyně středočeské organizace Julie Bakošová uvedla, že senátní kandidáti budou představeni pro všechny kraje najednou.

Nwelati a Müller se na Mladoboleslavsku utkají s bývalým ředitelem boleslavské nemocnice Ladislavem Horákem, kterého nominovala ČSSD. KSČM do boje o voliče vyšle ekonoma Josefa Jermáře, TOP 09 podnikatele Miroslava Plcha a Piráti dramaturgyni a herečku Danielu Weissovou. Lidovci a STAN na Boleslavsku nikoho nenasadí, STAN nejspíš podpoří některého z jiných kandidátů v druhém kole.

Zelení se nezapojí

Na Benešovsku bude kromě Švadleny, Hraby a Cinky usilovat o hlasy voličů politolog Jiří Kozák nominovaný ODS. ČSSD vsadí na právníka Petra Petržílka a Piráti na odborníka na vzdělávání Petra Chaluše. Lidovci nasadí do volebního klání stavebního technika Jana Borgulu a TOP 09 spisovatelku a manažerku Terezii Radoměřskou.

Naopak Strana zelených se do senátních voleb na Benešovsku ani Boleslavsku nezapojí. "Nebudeme nasazovat vlastního kandidáta ani v jednom z obvodů a nebudeme mít ani koaličního kandidáta," řekl předseda středočeské organizace Zelených Jiří Čejka.

ANO sází na Stuchlíka. Od jeho firmy si půjčíte 150 tisíc, za tři roky zaplatíte přes 330 tisíc. Více čtěte zde.
Klíčová slova: