Miliardy církvím jsou velkorysý dárek. A co ukradený majetek a miliony zničených životů ve jménu Boha?

Nástroje na to, jak dostat z lidí "pravdu", byly mnohdy dost děsivé
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už dlouhé roky se u nás řeší spousta různých návrhů, jak odškodnit církve za zvěrstva, která na nich napáchal komunistický režim. Ano, s tím lze jen souhlasit. Je fajn, že se náhrady odsouhlasily. Ale měřit by se mělo všem stejným metrem. Církve nemusí odškodnit ty, na kterých se provinily? Pokud ne, ze strany státu jde dnes jen o pěkný dárek v řádech miliard. A ten se, jak známo, musí danit.

/KOMENTÁŘ/ Nemá smysl řešit "kauzu", která posledních pár dní hýbe českými médii. Pirát Jakub Michálek si při jednání ústavně-právního výboru "dovolil" ve Sněmovně hlasovat pro návrh komunistických poslanců, který hovoří o zdanění finančních náhrad církvím. Potěší-li to někoho, tak běda mu.

O co vlastně jde?

Nicméně ve zkratce, zákon schválený vládou Petra Nečase znamená, že církve dostanou od státu majetek za zhruba 75 miliard korun. Dalších 59 miliard (navýšených o inflaci) by měly získat v rámci finančního plnění. Náhrady už se vyplácet začaly v roce 2013. Pokud by prošel "nový" návrh o zdanění, stát by každý rok dostal nějakých 380 milionů, za celou dobu pak cca 11 miliard. To jsou základní fakta.

Nebudeme polemizovat nad tím, že pokusy o zdanění mají "na svědomí" komunisté, kteří mají sami na bedrech takovou minulost, že hlásit se k této straně chce kus zvláštní osobní odvahy nebo krátkou paměť. Ani že ji podporuje vláda trestně stíhaného Andreje Babiše. Jde o to, jestli by se v případě církví nemělo obecně postupovat velmi obezřetně. 

Vraždění ve jménu Boha

Vezměme si jen největší skupinu v křesťanství, kterou je katolická církev. Ta za svou hlavu považuje Ježíše Krista a v jejímž čele je papež. Právě ve jménu těchto dvou se za více než tisíc let existence této organizace po celém světě povraždily miliony lidí a zabavilo tolik majetku, že si to málokdo z nás umí vůbec představit.

Když to malinko přeženeme, každý z nás by mohl žádat odškodnění za to, že se církev podepsala na jeho předcích. Kdybychom studovali rodokmeny, těžko bychom narazili na někoho, kdo nebyl se služebníky Boha v křížku. A že za to tvrdě pykal, o tom není třeba vůbec hovořit. Katolická církev vraždila, upalovala, mučila, zkrátka zničila miliony a miliony lidských osudů doslova po celé planetě.

Velmi krátká paměť

Budeme s tím něco dělat, nebo to necháme být? Nikdo rozumný nepopírá, že církve v minulém století za totalitní vlády přišly o spoustu cenností, peněz i majetku. Neprávem. A že jejich představitelé byli pronásledování, biti, zavíráni a mnozí zemřeli. Ale máme právo vybrat si z dějin pouze tuto jednu část, byť byla vůči církvím velmi tvrdá a nespravedlivá? Proč nejdeme zpět třeba o jediné století, kde bychom našli mnoho církevních zločinů?

Vždyť až v roce 1813 byla zrušena španělská inkvizice, jedna z nejstrašnějších a nejbrutálnějších sil, která ve jménu Krista plenila a vraždila. A jen tak mimochodem, jen o rok později papež Pius VII. inkvizici za rouhání se, nemorální chování, neúctu nebo neúčast na církevních oslavách či nedodržování půstu a odříkání "pravé víry" opět zavedl. A zase se vesele upírala práva, lidé se museli podřídit, nebo trpěli. Zdá se vám to tak strašně dávno? Opravdu není.

Zaplaťme, ale účty složme také jim

Na začátku dvacátého století byla sice inkvizice přejmenována na Svaté officium, aby se tak mohla obhájit pod tlakem médií. Ale do té doby využívané prostředky nijak nezanikly, právě naopak. Ve stejném století, ze kterého dnes církve žádají tolik miliard jako odškodné, jejich "představený", tedy papež, prohlásil: "Papež, kterého do úřadu dovedl Bůh, nemá právo oddělovat moc duchovní od politické." A tak zavedl cenzuru všech knih i časopisů. Dokonce exkomunikoval jednoho "rebela" kvůli jeho dílu a uvalil na něj klatbu. Přijde vám to normální?

A co třeba mlčení církve během nacistických hrůz? Má někdo pocit, že tím neubližovali a v podstatě nelegalizovali všechny ty strašné věci? Dnes se bavíme o tom, že jim má stát vracet majetky a platit miliardy. Hm, ano, dejme jim to. Mají na to nárok. Ale chtějme, aby se církvím měřilo stejný metrem a předložme jim účty. Nechť také zaplatí.

Má-li to být naopak a vše má být promlčené, bylo by to velmi zvláštní. Pak stát dává velmi velkorysý dar. A jasně se nabízí, že jako takový má být dle platných zákonů zdaněn. Vše ostatní je jen alibismus a ukázka, že církve jsou opět výše než všichni ostatní. Tak jak tomu v minulosti bylo dlouhé, dlouhé roky...

Pochod ďábelských Krampusů vzbudil nelibost, protestuje i církev. Více čtěte zde.