Volby v Praze vyhrála ODS, může však zůstat mimo. Už se jedná o koalici bez vítězů i bez ANO

Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) se netají tím, že s ANO do koalice nepůjde
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Volby do pražského zastupitelstva vyhrála ODS se 14 mandáty, druzí Piráti jich mají 13 stejně jako třetí Praha Sobě a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN. Hnutí ANO, jež mělo v minulém období primátorku, v Praze skončilo na pátém místě. Bude mít 12 křesel. V konečném účtování však může být ODS klidně ze hry, už se totiž jedná o možné koalici jak bez této strany, tak bez hnutí ANO.

ODS vyhrála se ziskem 17,9 procenta hlasů, následovaná Piráty, kteří dostali 17,1 procenta. Na třetím místě skončila Praha Sobě se 16,6 procenta hlasů a za ní se umístily Spojené síly pro Prahu, tvořené hlavně koalicí TOP 09, STAN a lidovců, uskupení má 16,3 procenta hlasů. Hnutí ANO skončilo páté se ziskem 15,37 procenta. Odstupy mezi pěticí úspěšných stran jsou velmi těsné.

Vyjednávání začala prakticky okamžitě. Hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu už oznámily, že budou jednat o koalici v pražském zastupitelstvu s Piráty. V neděli se s nimi sejdou nejprve každý samostatně, potom bude zřejmě následovat třístranná schůzka.

Peníze nejsou vše

Jasné je, že hnutí ANO ztratilo vedení hlavního města přesto, že Andrej Babiš do kampaně v metropoli investoval jak mnoho peněz, tak i svého času. Lídr Petr Stuchlík přesto neuspěl, což se ale po vládě Adriany Krnáčové není čemu divit. Pražané také ukázali, že nechat se "opít koblihou" a lacinými gesty (byť finančně nákladnými) už se znovu nenechají.

V roce 2014 v Praze nejvíc hlasů dostalo ANO a obsadilo 17 křesel v zastupitelstvu. Druhá TOP 09 měla 16 mandátů. Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN obsadila osm křesel, po osmi zastupitelích měla také ODS a ČSSD. Čtyři místa v zastupitelstvu získali shodně komunisté a Piráti.

Zřejmý je i fakt, že přesto, že ODS volby vyhrála, nemusí to vůbec nic znamenat. Piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě mají pohodlnou většinou. Všechny tři tyto subjekty se nijak netají tím, že hlavní město bez hnutí ANO je ideálním stavem.

Jednání už začala

Už v noci na dnešek tak došlo i k první schůzce, kdy se Jiří Pospíšil s Hanou Marvanovou (Spojené síly) sešli s šéfem hnutí Praha Sobě Janem Čižinským. "Za sebe říkám, že s hnutím ANO nejdeme. Je to můj názor, ale budeme o tom jednat," má jasno Pospíšil s tím, že nevylučuje ani jednání s ODS.

To Čižinský je mnohem radikálnější. Odmítl už setkání jak se Stuchlíkem, tak i nabídku předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka. Dal tak jasně najevo, že preferuje koalici s Piráty a Spojenými silami pro Prahu. Pokud jde o Piráty a jejich lídra Zdeňka Hřiba, ten už se nechal slyšet, že bude jednat se všemi demokratickými stranami. "Na pana Stuchlíka nemám telefon, tam tedy zatím domluveni nejsme," udržel si i ve vypjaté chvíli smysl pro humor. Schůzka se však přesto pravděpodobně konat bude (možná si napsali mail).

Jak to probíhalo?

V hlavním městě se letos do boje o magistrát přihlásilo 29 politických stran a sdružení, o dvě méně než před čtyřmi lety. Pražané volili 65 zastupitelů v jednom obvodu. Jako nové uskupení se dostalo do zastupitelstva hnutí Praha Sobě kolem starosty Prahy 7 Jana Čižinského.

Ve volbách před čtyřmi lety v Praze zvítězilo hnutí ANO, které získalo 22 procent hlasů a 17 mandátů. Druhá skončila TOP 09 s 20 procenty a 16 zastupiteli a třetí Trojkoalice Zelených, lidovců a STAN, která s 11,2 procenta hlasů obsadila osm zastupitelských křesel. Stejné zastoupení v zastupitelstvu připadlo ODS, kterou volilo 11 procent voličů. Po čtyřech mandátech získali komunisté a Piráti.

Po volbách se na koalici domluvily ANO, ČSSD a Trojkoalice, měly těsnou většinu 33 hlasů. Primátorkou se stala Adriana Krnáčová (ANO), která již v současných volbách nekandidovala. Koalice se v roce 2015 po sporech ANO a Trojkoalice rozpadla, nakonec se však strany dohodly na pokračování spolupráce. Změnilo se jen obsazení části rady.