Jde o vtip? Komunista Zdeněk Ondráček a jeho medaile za mlácení obuškem

Zdeněk Ondráček získal medaili "Za vlast a svobodu"
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka zní jako nepovedený aprílový žert. Muž, který obuškem potlačoval studentské demonstrace během tzv. Palachova týdne v roce 1989, se dnes může pyšnit medailí “Za vlast a svobodu”. Opravdu žijeme v zemi, kde si vážíme lidí, co silou zadusili svobodu projevu?

Český svaz bojovníků za svobodu definitivně pohřbil smysl svojí existence. Organizace, která vznikla v roce 1990 přejmenováním Českého svazu protifašistických bojovníků, primárně sdružovala účastníky národního odboje ve druhé světové válce a jejich pozůstalé či sympatizanty.

Dnes je předsedou Jaroslav Vodička, bývalý člen pohraniční stráže a spolupracovník StB. Není tak překvapením, že se pod jeho vedením může uskutečnit do očí bijící omyl, jako je ocenění Zdeňka Ondráčka medailí “Za vlast a svobodu”. Čin, který zásadně pošlapává odkaz opravdových hrdinů, je zvráceným odrazem dnešní lhostejné společnosti. Jak je možné, že se to v zemi se 40letou zkušeností s totalitním režimem může stát?

Hvězda Ondráček

V pomalu umírající KSČM v posledních letech září kontroverzní osobnost poslance Zdeňka Ondráčka, který své sympatie k minulému režimu nezastírá, ba naopak.  Zločiny komunismu zlehčuje a nezdráhá se minulost v totalitě popsat jako období, kdy jsme žili v jednotě a tehdejší fungující mechanizmy se dnes musí složitě napravovat.

Jedna z hlavních kontroverzí, která poslance KSČM (členem od roku 2014) nechvalně “proslavila”, pochází z roku 1989. Sám stál jako příslušník Pohotovostního pluku SNB proti demonstrujícím studentům během tzv. Palachova týdne a v rozhovoru pro časopis Mladý svět z prosince 1989 přiznává, že mlátil lidi obuškem, včetně jedné mladé dívky. Za zmínku také stojí jeho zahraniční aktivity ve východní Evropě. Před dvěma lety se s dalším poslancem KSČM vydal na území ovládané proruskými separatisty. Sám s nimi otevřeně sympatizuje a kritizuje Ukrajinu, kam má oficiálně zakázaný vstup.

Na jednoho až příliš

Zdeněk Ondráček vzbuzuje pozornost i díky zavádějícím informacím, které sdílí na svém facebookovém profilu. Pravidelně zde hrozí válkou, kterou vyvolá USA, a naše členství v NATO považuje za obrovský omyl. Rusku zavázaný Ondráček dokonce dokázal zaplnit Václavské náměstí, když se lidé hromadně vyjádřili v ulicích proti jeho zvolení předsedou Komise pro kontrolu činnosti GIBS. Pod tlakem okolností sám z této funkce odstoupil. Nedávno se poslanec Ondráček veřejnosti připomněl poplašnou zprávou o úmyslném otrávení 60 lidí zkaženým kebabem v Hradci Králové. Reálně však nepochopil nadsázku z vysílání rádia Impuls.

Zdeněk Ondráček ve svém ideologickém smýšlení jen navazuje na svého otce, který byl v minulosti členem ústředního výboru KSČ. Ten v dokumentu České televize otevřeně hovořil o svých názorech. Prahu podle jeho ženy měli během listopadové revoluce oplotit a nechat vychcípat, okupace v roce 1968 byla záchrana socialismu a Milada Horáková se přece ke své vlastizrádné činnosti přiznala.

Zbytečná organizace, bohužel

Český svaz bojovníků za svobodu je dlouhodobě kritizován jako organizace, ve které někteří členové navazují na komunistickou ideologii a politický extremismus. Hlas, který organizace ve veřejném prostoru získává, je zcela skandální a výroky některých jejich členů hraničí s xenofobií a rasismem. Osoby jako Jaroslav Vodička by neměly udělovat žádná vyznamenání a už vůbec by se neměly vyjadřovat při příležitostech terezínské tryzny a jiných pietních událostí.

Oceněním “komunistické mlátičky” Zdeňka Ondráčka se tento svaz stal s plnou platností zcela zbytečnou organizací.Svoboda totiž v jejich rukou pláče a krvácí, ale s tím bychom se neměli smířit. O to víc, když je potřeba vyzdvihnout opravdové hrdiny, kteří si organizaci vedenou diletanty a bývalými členy StB rozhodně nezaslouží. 

Babiš není Nicholas Winton aneb jak bezcitná umí být česká politika. Více čtěte zde.