Tip na výlet: Skanzen Solvayovy lomy si děti určitě užijí

Lokomotiva projíždějící lomem
 

Nedaleko Karlštejna, mezi obcemi Svatý Jan pod Skalou a Bubovice najdete skanzen Solvayovy lomy. Výlet je vhodný pro děti, milovníky přírody i nadšence do techniky.

Směřujeme do zrušeného vápencovém lomu, známému pod jmény ,,U Paraplete" nebo ,,Na stydlých vodách", umístěného v lesích Českého krasu. Projekt Solvayovy lomy je koncipován jako skanzen, tedy muzeum ve volné přírodě.

Skanzen Solvayovy lomy

Děti se mohou podívat do geoparku a svézt vláčkem, který byl používán k dopravě vápence. Už samotná procházka lomem s různými vychytávkami, sbírání kamínků a dělání obrazců je také určitě pobaví.

S těmi většími a s tatínky zde můžete navštívit muzeum těžby a dopravy vápence, staré lokomotivy, geologické mapy i zbytky technických staveb.

Štola

Získáte zde obraz těžby, vztažený k časové ose, můžete obdivovat těžební techniku minulosti, zajímavý vozový park a poslechnout si charakteristický běh dvouválcových dieselů. Je dobré si dát čas na procházku po areálu, kde je toho k vidění opravdu hodně.

 

Prohlídka začíná jízdou vlakem v každou celou hodinu, následuje prohlídka muzea a štoly, ale můžete to klidně i otočit. V mezičase se nudit nebudete.

 

Jak se tam dostanete

Všechny cesty vedou do skanzenu

Solvayovy lomy se nachází na naučné stezce „Svatojánský okruh“ uprostřed lesa v Národní přírodní rezervaci. Dostanete se sem proto pouze pěšky nebo na kole z některé ze sousedních obcí - Sv. Jana pod Skalou, Bubovic, Hostimi či Karlštejna. Tyto cesty si můžete podle vaší náročnosti libovolně prodlužovat z Berouna, Srbska (například ve spojení s Bubovickými vodopády či po cyklostezce dál přes Hostim) nebo Loděnic (což je asi nejméně zajímavá cesta). Všechny přístupové trasy jsou dobře značené pomocí barevných piktogramů, které vás zavedou až k muzeu. Skanzen je přístupný vždy, ovšem chcete-li na prohlídku nebo nechat děti svézt vláčkem, je důležité dorazit na místo nejpozději do čtyř hodin.

Pokud máte děti, které už s batohem něco ujdou, doporučujeme vyrazit z Hostimi, kde se můžete nejprve (nebo potom) posilnit v úžasné sezonní hospůdce U Grobiána. Mají přívětivou zahrádku, dobré pivo a domácí kuchyň. Cesta se odtud táhne do poměrně prudkého kopce, asi 3 až 4 kilometry.

Pokud máte kočárky nebo malinké, špatně chodící dětičky do kopců, nejvhodnější je to autem do Bubovic, kde pohodlně zaparkujete na kraji obce. Pár metrů od značky vytyčující vesnici najdete značenou odbočku na Solvayovy lomy a pak už je to cca půl hodiny po polní cestě. I zde naleznete vcelku příjemnou restauraci se zahrádkou.

Svatý Jan pod Skalou

Nejrychleji se do Solvayových lomů dostanete do kopce přímo nebo procházkou ze Svatého Jana pod Skalou, který je považován za jedno z nejkrásnějších poutních míst středních Čech. Úžasný skalnatý útvar skloubený dohromady s barokní architekturou benediktýnského kláštera a kostela sv. Jana Křtitele vytváří naprosto dokonalý pohled.

Budeme-li přízemější a přemýšlíme o obědě, upozorňujeme, že zdejší hospoda nenabízí žádný velký gastronomický zážitek.

Skála s jeskyní, ve které žil v 9. století poutník svatý Ivan se svou laní

Ať jdete odkudkoliv, když už vyšlápnete do výšin, kilometr po vrstevnici od skanzenu dojděte až k chloubě Českého krasu, Skále (438 m), s krásnou vyhlídkou, tyčící se nad obcí Svatý Jan pod Skalou.

Otevírací doba

Solvayovy lomy uvedla do provozu banda nadšenců, říkají si společnost Barbora. Skanzen budují od roku 1993 sami, ve svém volném čase, o sobotách a nedělích. Snaží ze zachránit to, co je pro někoho jen obyčejná věc, hromada šrotu. Tímto skládáme poctu jednomu z nejaktivnějších členů, Vladislavovi Konvičkovi, který tragicky zahynul koncem minulého roku.

Otevřeno je od května do října, tedy od minulého týdne, pouze o víkendech a svátcích. O prázdninách je kromě pondělí provoz každý den. První prohlídka začíná v 11 a poslední v 16 hodin.