Pět důvodů, proč muži preferují mladší partnerky

Proč mladší partnerka, jaké to má benefity? No, pro muže jich pár je...
 

Proč si muži vybírají mladší partnerky, zatímco ženám vyhovují většinou partneři stejného věku? Existuje pro to několik podstatných důvodů, které možná neznáte.

To, jestli nezadané ženy a muži preferují spíše staršího, nebo mladšího partnera, analyzovala seznamka eDarling.cz, když analyzovala přibližně 500 tisíc anonymních dat uživatelů. Na grafu červená linie představuje nezadané ženy a jejich preference věku partnera a jejich aktuální věk. Zatímco většinu života preferují partnera stejně starého, po sedmdesátce jim nevadí ani partner o něco mladší.

U mužů, kteří jsou na grafu znázorněni modrou linií, naopak trend o něco mladší partnerky dominuje už v mladším věku, kolem čtyřicítky dávají přednost v průměru o pět let mladší partnerce. Nejinak je tomu po sedmdesátce, kdy preferují největší věkový rozdíl, tedy až o deset let i více mladší partnerku.

Jak vnímají věkový rozdíl muži a jak ženy?

Proč hledají muži mladší partnerku? Je tady několik důvodů, byť jsou to důvody často malicherné.

 

  1. Chtějí omládnout. S mladou ženou po boku si připadají úžasně mladí a atraktivní, rádi s ní zůstávají ve vztahu. Tím zpomalují proces stárnutí, neboť se neustále snaží mladou ženu něčím okouzlit, oháknout se, být fit. Zkrátka je to něco jiného než přijmout svoje stáří a hledat někoho stejně starého.
  2. Zvedne se jim sebevědomí. Mohou se s mladší partnerkou chlubit na večírcích nebo v hospodě, před kamarády a známými. S tím, že ještě na takovouhle mladou krasavici “mají” i ve svém věku.
  3. Chtějí být hýčkáni. Tohle bývá paradoxně přirovnáváno psychology k oidipovskému komplexu, kdy v mladé ženě vidí starší muž svou matku, která se věnuje pouze jemu, stará se o něj, vaří mu a podobně. Naprostá odevzdanost je spíše důsledkem určité naivity, neplatí to ale stoprocentně.
  4. Chtějí mít ještě děti. A mladší partnerka vyvolává dojem, že ještě bude moci mít potomků, kolik chce. Což úplně u již starších ročníků neplatí, protože buď mají svoje děti, nebo je zde určitá možnost neplodnosti. Navíc řada již starších pánů zatouží po potomcích takřka na stará kolena, kdy ani nemají jinou možnost, než si najít výrazně mladší.
  5. Potřebují někoho ovládat. A jak známo, mladší partnerky jsou poněkud tvárnější než zralé ženy, které již mají jasno v tom, co mohou tolerovat a co ne. Dominantní muži tak mají jasnou převahu, protože co řeknou, tak to platí. Psychologové tento jev nazývají pro změnu otcovský komplex, kdy žena podřizuje svůj život staršímu a zkušenějšímu partnerovi.

Zdroj: eDarling.cz