Zdolal rakovinu, velehoru i sám sebe

Radoslav Gřešek v sobě znovu našel malého kluka
 

Příběh muže, který dokázal dvakrát překonat nádorové onemocnění a vrátit se k povolání učitele i oblíbeným sportům. Odvážná výpověď osobní zkušenosti.

Radek Gřešek (narozen: 1973) vystudoval Přírodovědeckou fakultu na UP Olomouc a vyučuje na gymnáziu zeměpis. Dělá všechny věci, které jsou pravdivé, dávají smysl a své otevřené srdce se snaží dávat lidem a pomoci jim. Dobro Druh, který rád cestuje a je pro každou "bláznivou" akci. Má syna Ondru (7 let).

Ve společenském centru Hotel Týnec proběhla přednáška Radoslava Gřeška "Od chemoterapie na Wildspitzi 3770 m". Fyzioterapeutka Lenka Novotná ho představuje jako kamaráda vodáka a skvělého učitele. "Někteří odmítli účast na přednášce, že je to těžké téma. Ale přitom se týká mnoha lidí, protože rakovinou trpí každý čtvrtý člověk," říká Lenka Novotná. 

Co je to rakovina?

Veřejné informační zdroje hovoří o nádorovém onemocnění, při  kterém se dělí buňky netypickým způsobem. Existuje více než tři sta druhů rakoviny. Proč tato nemoc nastává se nikde nedočteme. "Rakovina je jedna z posledních informací těla o absenci harmonie, lásky, sebelásky a přijmutí sama sebe. Zpomal a zkus korigovat, co se v tvém životě děje," vysvětluje svou vlastní definici Radoslav Gřešek. Hlavními spouštěči nemoci jsou podle něho stres, strach, zoufalství, životní ztráta, negativní emoce, špatné vztahy, elektrosmog z našich mobilů, PC, znečištěná voda a nadměrná konzumace masa, cukru, alkoholu a nevhodná strava. 

Nemoc zasáhla dvakrát

Radoslav Gřešek popisuje svou zkušenost s nemocí. Poprvé prošel rakovinou varlat v roce 1998, kdy mu byl nádor chirurgicky odstraněn bez další terapie. Nemoc se znovu dostavila na přelomu let 2011 a 2012. Tentokrát již příznaky nemoci dobře znal - varle se zvětší a ztvrdne. Lékaři naléhali, že musí na operaci do 24 hodin. Předtím šel ještě do spermobanky, kde se dozvěděl, že nemoc již zastavila produkci spermií. Musel se smířit s tím, že další děti mít nebude.

Těžká léčba

Cisplatina je cytostatikum, sloučenina těžkého kovu a jedna ze složek chemoterapie. Nežádoucí účinky mohou být mimo jiné poruchy zraku, bolesti a otoky, arytmie, leukémie či zástava srdce. "Kdybyste nedostával ty léky proti nevolnosti, tak blijete 40x za den a pak z toho skočíte z okna," řekl svému pacientovi MUDr. Jiří Minařík. Od ledna 2012 začal Radoslav Gřešek s chemoterapií. Nesměl brát žádné podpůrné prostředky, čínskou medicínu, ani bylinky. Od pondělí do čtvrtka   docházel do nemocnice na chemoterapie, pak 14 dní pauza a znova, celkem 4 kola.

Na ten kopec se vrátím

Bydlel v té době v Milovicích nad Labem a dříve chodil běhat na kopec. Po první chemoterapii ho nemohl vyběhnout. Nic mu nechutnalo. Všechno mu připadalo hnusné. Zhubl z 87 na 77 kilo. "Příroda netvoří ve zrodu organismu prvotně mutaci pro vyhynutí, příroda tvoří především život," říká Radek a s touto vírou se rozhodl, že se chce uzdravit a začít zase žít a sportovat.

Co nemoc dala a vzala

"Nemoc mi vzala či omezila důstojnost, sebevědomí, psychiku, fyzickou  sílu, imunitu, iluze, plodnost, sexuální život, peníze, krátkodobě i cit k vlastnímu dítěti," uvádí Radek, který jako jeden z nejhorších okamžiků vzpomíná chvíli, kdy nedokázal vnímat svého syna Ondru. Zůstala mu porucha sluchu, zhoršená koordinace těla, otoky, kazivost zubů, a další zdravotní problémy. Říká, že získal ponaučení, četl knížky a inspiroval ho Lance Amstrong, který prošel stejným onemocněním, aby se posléze stal sedminásobným vítězem Tour de France. "Je dobré mít anděly - kamarády, kteří dokážou člověka povzbudit a pomoci změnit život," svěřuje se dále Radek. Začal jíst tzv. zelené potraviny, ječmen a sladkovodní řasu chlorellu. Vzpomíná jakou měl radost, když znovu dokázal odnést hrníček od postele do kuchyně. A právě radost z maličkostí mu pomáhala k uzdravení. 

Nový život

Chemoterapii skončil 15. března 2012 a v červnu již absolvoval půlmaraton, netrénoval, zvládl jen půlku, ale i tak se cítil šťastný. Vrátil se ke svým oblíbeným sportům a se synem jezdí na vodu a na výlety. V Alpách v roce 2015 se svými přáteli Danou a Tomášem zdolali druhou nejvyšší horu Rakouska Wildspitz ve výšce 3770 m. Tento výstup přitom zahrnuje náročný pohyb po ledovci a překonání vrcholové partie pod sněhovým polem, které šplhali sedm hodin. Na vrcholu si Radek připil svým oblíbeným nápojem z ječmene. I tak si ale dovoluje malé hříšky, jako je víno nebo čokoláda. Chce uspořádat pro děti expedici do Gruzie a chystá se vyšplhat na Mt. Tetnuldi v Gruzii ve výšce 4858 m nad mořem. "Jsem vítěz, co v sobě našel znovu kluka," říká. 

Přednáška v kavárně Hotelu Týnec 25. ledna 2016
Klíčová slova: