Proč sedí vegan Martin Ignačák ve vazbě?

Zobrazit fotogalerii (8)
 

V neděli v noci anarchisté, kteří si říkají Síť revolučních buněk, zapálili dvě policejní auta. To všechno kvůli údajnému mučení vegana Martina Ignačáka, který sedí ve vazbě. Ale kdo je Martin Ignačák a proč je uvězněný?

,,Auta byla zapálena v solidaritě s anarchistou Martinem Ignačákem. Ten je držen v zajetí ve Vazební věznici Praha – Pankrác, kde je vystaven dlouhodobému mučení," napsali SRB na web. Mučení Martina Ignačáka ve vazbě mělo spočívat v tom, že mu jako veganovi byla odepřena veganská strava.

Proč je Martin Ignačák uvězněný? 

Martin byl údajně na jaře tohoto roku obviněn z příprav teroristického útoku, který měl plánovat na vojenský vlak, a to společně se dvěma příslušníky Policie ČR. Informace pocházejí z neoficiálního zdroje. Martin je momentálně uvězněn ve vazební věznici na Pankráci. 

Iniciativa AntiFénix na svém webu 1. února zveřejnila aktuality o Martinově osudu: ,,Martin I. je v tuto chvíli již přes 250 dní proti své vůli držen ve vazební věznici Pankrác, kde mu je odepírán přístup k veganské stravě, kterou jako mnohaletý vegan přirozeně vyžaduje." 

Martin ve věznici momentálně čeká na výsledky vyšetřování a případný soud. Kvůli závažnosti trestného činu může ve vazební věznici strávit až čtyři roky. 

AntiFénix se na webu prezentuje jako kauza a pro svůj web používá stejnou blogovací platformu jako Síť revolučních buněk. Doména noblogs.org je blogovací platforma pro radikály. Jelikož je SRB údajně anarchistickou skupinou stejně jako AntiFénix a obsahuje podobný obsah, je možné, že pochází z pera stejného pisatele - to je však má spekulace. Kdo doopravdy za weby stojí, není známo. AntiFénix veřejnost vybízí, aby poslali veganovi Martinovi jídlo, či finanční pomoc darem. 

Na stránkách AntiFénixu jsou dokonce benefiční trika!

Dopis vegana Martina z věznice

Požár byl ohlášen v neděli kolem čtvrté hodiny ranní, policie však po žhářích marně pátrala. Nepomohlo ani nasazení vrtulníků. K činu se přiznala Síť revolučních buněk (dále SRB), což je skupina anarchistů. Na svém webu sdělili, že ,,požár byl iniciován časovaným zápalným zařízením." Poté se objevila iniciativa AntiFénix, která vybízí k fin. podpoře Martina Ignačáka!

“Děkuji vám za poslední balíček s veganským jídlem, vzhledem k situaci se stravou mi zde přišel vhod, velice mne potěšil a udělal radost," napsal Martin Ignačák v dopise.

,,Po dobu snažení ať už oficiální či neoficiální cestou, snažil jsem se domluvit, vysvětloval jsem důvody (přesvědčení, 8 let nejím maso, a z humanistických), místnímu doktorovi, který mi lže. V prvním případě tvrdil že on jako doktor schvaluje diety (veganská strava není dieta), nechtěl pochopit mé důvody," píše Martin a vyjmenovává další důvody, proč mu věznice veganskou stravu neposkytla. Dále píše:

,,Vegetariánská strava byla mi zpřístupněna, ale pouze skončilo to s kartičkou s nápisem “VE”. Přes mého advokáta podával jsem žádosti o umožnění veganské stravy, v ní stálo že “jedině doktor rozhoduje o dietách a jen po dobu kdy je to nutné, a veganská strava neobsahuje vitamíny a živiny pro tělo potřebné”. Asi není potřeba dál komentovat, další postup zvažujeme a rozhodně nadále budu požadovat veganskou stravu."

Co za tím vším je? 

Můžeme se dohadovat, jestli má souvislost, že je Martin Ignačák údajně podezřelý právě z teroristického útoku spolu se dvěma policisty, když byla souběžně zapálena dvě policejní auta. Jedná se o akt pomsty Martinových anarchistických kamarádů, jak se píše v jiných médiích? Vycouvali snad policisté z plánovaného teroristického útoku? Anebo to byla předem domluvená bouda na Martina Ignačáka, který je v tom nevinně? To jsou všechno spekulace, ověřené informace se dozvíme jedině z vyšetřování kauzy. 

Jedno je však jisté: Martin Ignačák je vězněný a je mu odpírána veganská strava, na kterou má nárok, přestože jiným vězňům údajně odpírána není. 

AntiFénix na svém webu píše: 

,,O Fénixu bylo rozšířeno mnoho dezinformací. Policie a média si daly záležet a vytvořily vyprávění, ve kterém jsou anarchisté největší hrozbou společnosti. Příběh o teroristech, plánujících útoky na nevinné lidi, které policie hrdinně dopadla. Tento příběh je založený na zájmu autorit a represivních složek, ne na realitě. Vyprávění se musí uvést na pravou míru dřív, než Fénix 4 stane před soudem."

Ale kde je pravda? Mají anarchisté strach, že se kauza otočí proti nim? 

Zdroje: antifenix.noblogs.org (AntiFénix), revolucnibunky.noblogs.org (Síť revolučních buněk)

 Jak se vyjádřila Vazební věznice Pankrác? Kdy bude soud ohledně případu? Na portálu ČtiDoma.cz budeme kauzu AntiFénix sledovat!