Obří střevo dorazilo do Jesenice

Střevotour se představilo v sále společenského centra
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V sále společenského centra představilo sdružení Onkomaják projekt Střevotour. Jeseničtí si chválili, že se tu dozvěděli víc, než u svého praktického lékaře.

V dobré i zlém... i na kolonoskopii

"O akci vím z Jesenického zpravodaje. Poprvé jsem se tu dozvěděl, že oblastí střev se zabývá jedna lékařská odbornost. My máme nejbližší gastroenterologii v Praze na Zeleném pruhu, nebo v Thomayerově nemocnici. A chystáme se tam vyrazit i s manželkou na kolonoskopii, protože už na to máme oba věk," říká jeden z příchozích. "Mně paní doktorka říkala, že vyšetření na kolonoskopii už není nutné, když mám v pořádku vyšetření stolice. Ale přišel mi zvací dopis od pojišťovny a tady jsem se také dozvěděla, že je lepší na kolonoskopii zajít," doplňuje manželka citovaného návštěvníka.  

Kolonoskopie s jistotou prověří tlusté střevo na dobu následujících deseti let.
Více se dozvíte v článku: Jak probíhá vyšetření tlustého střeva kolonoskopií?

Kolonoskopie je jistota

"Rozhodně doporučujeme kolonoskopii pro rizikovou skupinu od 55 let věku. Spoléhat se jen na vyšetření stolice, znamená čekat na pokročilé stádium nemoci, kdy se krev dostane do exkrementu. Kolonoskopie je navíc jistější, protože při něm vidí lékař sliznici celou," vysvětluje Veronika Čapková z Onkomajáku. Vyšetření hradí starším lidem zdravotní pojišťovna.

O možnostech lékařského oboru gastroenterologie se dozvíte v rozhovoru s MUDr. Luďkem Hrdličkou v článku: O léčbě a prevenci nemocí trávicího ústrojí

Zdravě jíst a hýbat se

"Lidé se u nás dozví o tlustém střevě a prevenci jeho nemocí i léčbě. Každý by měl aspoň trochu myslet na zdravou stravu, pít dostatek tekutin a přiměřeně se hýbat," doplňuje Veronika Čapková.

Pojistěte si střevo

Návštěvníci se mohli dozvědět také o možnostech soukromého zdravotního pojištění od sponzora akce České pojišťovny. Zajímavostí je, že existují speciální druhy pojištění na mužské a ženské onkologické nemoci.

Miroslav Etzler doporučuje

Činnost sdružení Onkomaják podporuje také herec Miroslav Etzler, který si nechal provést vyšetření kolonoskopem a natočil o tom krátký dokument.