Je veganství zdraví škodlivé?

Kdo by si nedal pořádnou baštu? Jenže jíst celé dny v zahraničí vás bude stát tisíce
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Veganství je populární životní styl. Často nevíme, co si o něm myslet. Konzumace živočišných produktů je nám vštěpována odmalička. Je veganství zdraví prospěšné, nebo bychom měli mléčné produkty a maso jíst?

Náš jídelníček by měl být pestrý, a to bez ohledu na konzumaci masa a mléčných produktů. V každodenním shonu se často potýkáme s tím, že společně s masem vyváženou stravu nepřijímáme. To je škoda, protože konzumace rozmanité rostlinné stravy je bezpečná a má pro člověka nesporné množství výhod!

VÝZVA: Sdílejte článek mezi své přátelé a známé, aby se dozvěděli o možných benefitech veganské stravy!

Veganství je způsob životního stylu, kdy lidé nejedí živočišné produkty, aby tak eliminovali kruté zacházení se zvířaty. Většina veganů zároveň omezuje nákup živočišných produktů jako je kůže, kožešina, kosmetika testovaná na zvířatech. Základní idejí veganů je nezpůsobovat zbytečné utrpení živých tvorů. A také nezatěžovat globální environment živočišnou výrobou. To je všechno hezké, říkáte si, ale je veganská strava opravdu zdravá?

 

Veganství, to je pestřejší jídelníček

Vegani jsou často považováni za fanatiky, kteří jsou proti konzumaci zvířat za každou cenu. Ale nelze si nevšimnout pestrosti veganského jídelníčku! Ten obsahuje širokou škálu luštěnin, obilovin, semen, ořechů, zeleniny, hub, bylinek, ovoce atd. Každý vegan by měl dbát na poměr živin ve svém jídelníčku. Mezi jinými zinek, selen, vápník, železo, omega-3 mastné kyseliny a v neposlední řadě vitamin B12. Správně sestavená rostlinná strava je tedy velice pestrá.

Veganství je proti zbytečnému utrpení zvířat

Navíc rostlinná strava obsahuje nízké množství saturovaných tuků, cholesterolu a neobsahuje živočišné bílkoviny. Ty našemu zdraví neprospívají, pokud je konzumujeme v enormním množství, jak jsme dnes zvyklí.  Nepřiměřená konzumace živočišných bílkovin může být spouštěčem tzv. ,,civilizačních chorob”, nadváhy, vysokého cholesterolu a může být za vznikem rakovinotvorných látek. Naproti tomu rostlinná strava obsahuje vysoký podíl polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíků, folátů a antioxidantů.

 

Co na to zdravotnické organizace?

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace ve světě se shodují na tom, že správně nastavená rostlinná strava je zdraví prospěšná a bezpečná. Podle Dietitians of Canada (Kanadští dietologové) je ,,dobře sestavená veganská strava bezpečná a zdravá pro těhotné i kojící ženy, kojence, děti, dospívající i seniory” a mezi její výhody ,,patří nižší výskyt obezity,

Zaujalo vás veganství? Přijďte na 3. ročník dobročinného VegFestu v Praze. Můžete se těšit na stánky s jídlem a zajímavé přednášky. Tento ročník je věnován útulku o. s. Šance Zvířatům. NÁŠ TIP!
Doneste na VegFest koláč, či slanou pochutinu, pořadatelé ji nabídnou ostatním návštěvníkům, a vy máte vstup zdarma!
Podmínkou je, aby jídlo neobsahovalo živočišné produkty.

onemocnění srdce, vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu a některých druhů rakoviny. Mezi další výhody patří nižší hladina cholesterolu v krvi a nižší riziko vzniku žlučníkových kamenů a střevních potíží.”

Veganství je demonstrováno dokonce na dětech: ,,Studie vegetariánských a veganských dětí ve Velké Británii dokládají, že jejich růst a vývoj se pohybuje v běžných hodnotách,” píše The British Nutrition Foundation (Britská nadace pro výživu).

 

Je tedy živočišná strava škodlivá?

Pouze na základě zmiňovaných pozitiv veganské stravy určitě nelze tvrdit, že je konzumace živočišných produktů sama o sobě škodlivá. Není známo, že by přijímání živočišných produktů v rozumné míře bylo zdraví ohrožující. Nicméně člověk je všežravec, nikoli masožravec, který by měl maso jíst několikrát denně či každý den. Bílkoviny a všechny potřebné vitamíny (kromě B12, který je třeba doplňovat) nalezneme stejně tak v rostlinné stravě.

Jak se stravujete vy?

Pouze rostlinná strava (vegan)
45% (293 hlasy)
Rostlinná strava a mléčné produkty (vegetarián)
35% (228 hlasů)
Živočišná i rostlinná strava
20% (134 hlasy)
Celkem hlasů: 655
Je libo veganský burger?