Mléko slaví světový svátek, odborníci ho doporučují

Spotřeba mléka a mléčných výrobků od roku 1989 v dlouhodobém horizontu klesá.
 

Již 59. rokem se slaví Světový den mléka. V České republice jeho spotřeba dlouhodobě klesá, ačkoliv obsahuje všechny důležité vitamíny, aminokyseliny, vápník a fosfor.

V roce 1957 se světoví lékaři na konferenci ve švýcarském Interlakenu shodli, že by mělo mít mléko za přínos pro náš organismus vlastní svátek. Letos se slaví 59. rok Světový den mléka, který připadá vždy na čtvrté úterý v květnu.

„Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují nenahraditelné aminokyseliny. Je také hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje všechny základní vitamíny,“ potvrzuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., v rámci projektu Bílé plus přínos mléka pro náš organismus.

Zdroj výživy pro kosti

V tukové složce mléčných výrobků je vysoký obsah vitamínu D. „Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem obsaženým v mléce nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Tato skutečnost je dlouhodobě známá a nezpochybnitelná. Výzkumy posledních let však ukazují na další účinky vitamínu D v regulacích našeho těla. Až překvapivě velká je jeho úloha v řízení imunity,“ vysvětluje profesor Krejsek.

 

Mléko léčí

„Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak - ochranný film - který může být člověkem vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu," vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Ačkoliv se někdy šíří mýty o škodlivosti mléka, odborníci je přisuzují pravděpodobně čínské medicíně, protože se v těchto zemích historicky nechoval dobytek pro mléko.

 

Další informace získáte na stránkách www.bileplus.cz