Král ovoce veličenstvo Ananas: Čím je jedinečný?

Ananas je jednoduše králem ovoce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hledání krále mezi ovocem bezesporu není jednoduché. Existence ananasu nám ale tento rébus vcelku usnadňuje. Proč je právě Ananas Chocholatým veličenstvem a každý ho miluje?

Tohle skvostné ovoce dokázala Evropa objevit až díky Kolumbovi. Poté byl ananas pěstován ve sklenících jako vzácná pochoutka pro šlechtu. Dnes si ale na zdravých a sladkých plodech pochutnává celý svět. Víte ale třeba, proč ho Jihoameričané solí?

Trocha historie na úvod

Ananas znali indiáni již od dávných časů, v jejich jazyce byl nazýván anasa nebo nanas. Již tehdy byl velmi oblíbenou pochoutkou, ač je pravdou, že do současné podoby měl opravdu hodně daleko. Předkové dnešního ananasu nicméně dodnes rostou v zemích Střední a Jižní Ameriky. 

Stará Evropa jako taková ananas poznala až společně s dalšími převratnými druhy exotických plodin z Nového světa, jako byly brambory, rajčata, papriky, fazole nebo kakao. Zajistil to v roce 1492 právě Krištof Kolumbus tím, že doplul k břehům Ameriky a ochutnal jej. Byl naprosto unešený jeho chutí. Pak jako velká vzácnost zamířil ananas do Evropy. 

Ananas a jeho tajemství, čím je vlastně jak výjimečný?

Celé jeho šikovité, nepravé plodenství má až 10 kilogramů a je možno ho bez jakéhokoliv odpadu využít. Chutná parádně už sám o sobě v syrovém stavu. Z uzrálých plodů se však připravují i vynikající kompoty, džemy, mošty nebo též mražené a sušené pochutiny. Zkvašená šťáva pak slouží i k výrobě ananasového vína a také alkoholického nápoje chicha. 

Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovitých. Je pěstován v řadě tropických a také teplejších subtropických zemí, a to přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky.

Dužina obsahuje až 20 % cukru, dalé také vitamíny C, B1, B2 a také betakaroten nebo organické kyseliny. Listy mečovitého tvaru zase poskytují pevná vlákna, která se po zpracování používájí jako jemná příze ke tkání ananasového hedvábí.

Sladké plody zajídat solí

Něco podobného je velmi obvyklým zvykem na Havajských ostrovech v ananasovém ráji. Tam uprostřed širých plantáží ananasovníku často obyvatelé kombinují sladkou chuť tohoto božského ovoce právě se solí. 

Většina turistů ovšem nabídnutou sůl k ananasu samozřejmě nevyužije, jelikož absolutně netuší, jaký to má význam a k čemu něco takového slouží. 

Ananasová šťáva totiž vedle mnoha vitaminů a organických kyselin (citronová, jablečná nebo vinná) obsahuje i enzym, což je nepřijemná proteolytická trávicí látka. Ta se postará o natrávení sliznice našich úst. Právě trocha kuchyňské soli jeho účinek zmírňuje, což mnoho lidí absolutně netuší. 

Recept na ananasové smoothie s borůvkami: Ananas nakrájíme na menší kousky, přidáme borůvky a také kostky ledu. Vše vložíme do mixéru, případně smoothie makeru a zalijeme vodou. Mixujeme do hladka a následně konzumujeme.

Jak ho pěstovat?

Ananas si velmi často dává tak trochu “na čas” a v našich podmínkách obvykle vykvete až po pěti a někdy i daleko více letech. Jsou ale nástroje, jak ho trochu přemluvit a třeba už za tři roky si na vypěstovaném ananasu pochutnat. V době vegetace je třeba ho hnojit tekutými hnojivy. 

Květů a plodů se dočkáte dříve v případě, že ananas umístíte na místo, kde je dostatek slunečního svitu, nejlépe pak na jižně orientované okno. Velmi pomáhá i omezení zálivky v průběhu zimy. Právě květ lze vyvolat i umělým zásahem. Je k tomu třeba acetylénová voda, která se dá získat rozpuštěním 80 g karbidu vápníku v 10 l vody. Decilitr se pak nalije do středu listové růžice rostliny. Přibližně za měsíc až dva by měla nasadit na květ.