Nový trend v plastické chirurgii: Ženy si řežou rty a trpí bolestmi

V Asii už podstoupilo zákrok stovky mladých dívek
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Bolest a touha být krásnější. To jsou zřejmě pocity žen, které se rozhodnou pro tak drastický chirurgický zákrok. Zatímco poslední desetiletí většina z nich snila o plnějších rtech, teď je vše jinak. Nový trend totiž káže: Horní ret je zbytečný a je potřeba ho prostě kousek uříznout...

Krása je relativní, což už jsme dávno všichni pochopili. A to nejen díky některým plastikám nešťastných žen, které dělají, že jsou po zákrocích spokojenější. No, třeba i jsou, když si ze rtů číslo jedna vytvoří rty číslo čtyři. Co na tom, že už do konce života budou pít jen z brčka a občas budou čelit otázkám o duševní nemoci či radám jak na ochrnutí obličeje. Neberme jim to. 

Nejen těchto žen se ale týká nový trend plastických chirurgů. Proč bychom si prostě nemohli kus rtů uříznout, když na tom pár plastiků vydělá a my se budeme cítít celosvětově a in? 

Tento trend se začal šířit hlavně mezi mladými ženami v Asii. Několika z nich ale operace zničila život. Ne vždy se to tam totiž povede.

Docílit tenkého horního rtu lze pomocí estetické úpravy, při které chirurg zredukuje objem a vytvaruje ho do tvaru napnutého luku pomocí hustých stehů. Pochybná plastická chirurgie ale dělá ze žen spíš netvory. Na internetu už se objevilo mnoho znepokojujících fotografií.

Zákrok se vykonává ambulantně při lokálním znecitlivění a trvá zhruba 15 až 30 minut. Ret zůstává zašitý po dobu jednoho týdne, poté stehy chirurg odebere. Často ale ženy trpí velkými bolestmi, i po dvou týdnech se nemohou zbavit podlitin a otoků. 

Cena estetické úpravy se podle zahraničních médií pohybuje v rozmezí od padesáti do tří set tisíc korun. Kdo ví, třeba za chvíli začnou v Asii odebírat i jedno prso. Prostě jen tak...

Co dalšího lze vylepšit?

Plastická chirurgie ale nabízí mnoho bolestivých a pro některé z nás nemyslitelných operací. Tady jsou některé z nich.

  • Modelace genitálií

Čím dál tím více zejména mladých žen chodí k estetickým chirurgům s velmi intimní prosbou. Rády by si nechaly upravit své genitálie. Nejčastěji jde o upravení stydkých pysků. Nadměrná velikost může ženě komplikovat život i při běžných činnostech.

  • Plastika pozadí nejen u žen

Plastické operace už dávno nejsou jen výsadou žen, mezi muži je velmi populární chirurgická úprava pozadí. Například v Indii vypuklo naprosté šílenství mezi tamními chlapci a pány. Dnes už je po zákroku i na sto českých mužů. 

  • Plastika prsou

​V Česku jde o velmi běžný plastický zákrok, který lze provést do sto tisíc korun. Některé ženy ale neví, kdy přestat, a tak si silikony nechávají zvětšit hned několikrát. Největším silikonovým poprsím na světě se pyšní žena v Německu. Nyní má šestadvacítky, velikost 70Z. 

  • Zvětšování penisu

Jeden ze zákroků, který využívají muži, je zvětšování penisu, a to jak do šířky, tak do délky. Tento zákrok provádí jen některá pracoviště. Výsledky ale nejsou vždy přesvědčivé a operaci provází hned několik rizik. Tím hlavním je funkčnost mužství. Řada klientů tak raději na poslední chvíli od výkonu ustupuje.

  • Obnovení panenské blány

U svých partnerek by si to přála řada mužů. Dnes už je to možné, hymenoplastika je však hitem zejména v arabských zemích. Bohatí Arabové si totiž žádají panny a právo první noci. Současná gynekologie provádí operaci v celkové anestézii. Zákrok trvá asi 40 minut. Cena je kolem 20 tisíc korun. 

  • Přišití uší

Dnes už to kupodivu není nic neobvyklého, zejména co se týká dětí. Ideální věk pro plastiku odstátých uší je mezi pátým až sedmým rokem života. Optoplastika však pomáhá i dospělým a nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Ani po zákroku není třeba ničeho zásadního, jen je nutné nosit zhruba dva týdny obvaz hlavy. 

Kde se to vzalo?

Tak co, nalákali jsme vás? V každém případě můžete být docela v klidu. Dnešní platická chirurgie je oproti průkopnickým začátkům diametrálně jinde. Zrodila se zřejmě v Indii a už v sedmém století tam dokázali docela zajímavé věci. Například během rekonstrukce nosu se používala kůže odříznutá z tváře nebo čela.  

Zákroky však mohlo provádět jen několik vyvolených, tajemství plastické chirurgie se střežilo jako oko v hlavě. Tehdejší doktoři už také přemýšleli, jak nahradit třeba ucho useknuté v bitvě. Asi nejznámější chirurgem té doby byl Sushruta, který později také vydal knihu, ve které popsel, jak nahradit ztracený nos či ucho. Že by tedy prácička na dnešní večer?

Klíčová slova:
rty