Dvojí síla grapefruitu: Dokáže zničit chřipku, ale také hodně uškodit

Grapefruit je takovým hořkým zázrakem. Co vše dokáže?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdo ho miluje, jiní mu zase nemohou přijít na chuť. Grepefruit je ovocem se specificky nahořklou chutí a všem se nejspíše nikdy nezavděčí. Každopádně na lidské tělo má doslova blahodárné účinky. Jaké výhody má konzumace grapefruitu?

Grapefruit, zkráceně grep, je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody, které nesou stejný název. Jedná se o strom běžně vysoký 5-6 metrů, vzácně dorůstá i výšky 13-15 m. Listy mají tmavě zelenou barvu a mohou být dlouhé až 150 mm. Jeden strom je schopen za rok vyprodukovat až 700 kusů grepů.

Ovoce bylo objeveno teprve v 17. století, a to v pralesích na ostrově Barbados v Karibském moři; odtud byl přivezen do Ameriky. Zpočátku se primárně pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce nabral na popularitě až během 19. století. Pěstuje se v Brazílii, Izraeli, Kalifornii, Texasu nebo i ve Španělsku či Turecku. 

Plod je přímo napěchován blahodárně působícími flavonoidy, zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh a také je schopen snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jeho častá konzumace ovšem může být i kontraproduktuvní a přinést závažné zdravotní problémy. 

Grep jako hořký zázrak

TI, kteří stále nepřišli grepům na chuť, možná změní názor po přečtení následujících řádků. Stačí si totiž zjistit zdravotní benefity, které se v nich ukrývají. Vysvětleme si je na sklenici čerstvě vymačkané šťávy z tohoto hořkého zázraku.

VĚDĚLI JSTE, ŽE: V jadýrkách, které běžně likvidujeme, se mohou ukrývat látky účinné proti 800 kmenům bakterií a virů a proti 100 kmenům plísní a také jednobuňkových parazitů?

Právě ta je ceněným zdrojem vitamínu C, takže nám skvěle pomůže vypořádat se s bacily. Grepy ovšem obsahují i další prospěšné látky a minerály, které naše tělo potřebuje. Na mysli máme především draslík, lykopen, vápník nebo fosfor. Všechny citrusy obecně mají detoxikační vliv na organismus. 

Grapefruity mají ale také vysoký obsah vlákniny a málo kalorií, což je samozřejmě skvělá zpráva pro všechny, kteří se pokouší zhubnout. V grepech také najdete biflavonoidy a další látky, které jsou hodně důležité v boji proti rakovinnému bujení nebo vzniku srdečních chorob. 

Díky němu se nám podaří zrychlit metabolické procesy v těle. Tento druh ovoce má navíc také vysoký obsah vody, tudíž při jeho konzumaci nemusíte řešit pitný režim. Další dobrou zprávou je, že velké množství vlákniny pomáhá také snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Jejich vůně prý dokonce snižuje pocit hladu. I díky tomu se toto ovoce hodně používá v různých hubnoucích plánech. 

Další pozitivní vlivy grepu pěkně pohromadě: 

  • Zvyšuje obranyschopnost těla
  • Má protizánětlivé účinky
  • Zlepšuje látkovou výměnu
  • Zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu
  • Mírní potíže při křečových žilách
  • Mírní potíže spojené s revmatismem, ředí hustou krev
  • Je skvělý proti infekci ústní dutiny, horních i dolních cest dýchacích
  • Zmírňuje gynekologické potíže
  • Podporuje léčbu alergií, astmatu, ekzému

Grep nemusí jen pomáhat, ale i škodit

Problém ovšem může nastat pouze v rámci nadměrné konzumaci tohoto ovoce, případně šťávy z něj. V tomto ovoci se totiž vyskytují i látky, jež v lidském těle blokují tvorbu některých enzymů nezbytných k řádnému fungování organismu. Potlačují například účinnost jaterního enzymu CYP 3A4, který je zodpovědný za odbourávání některých sloýek medicínských preparátů a jejich hladina je pak schopna v lidském těle dosáhnout koncentrací, jež jsou až neslučitelné se životem. 

Nebezpečnost grepů řešil profesor Thomas Eschenhagen na příkladu devětadvacetiletého pacienta, jenž se léčil na alergii. Při jeho pitvě se ukázalo, že hladina antialergika terfenadinu třicetkrát převyšovala přípustnou mez.

Tento tropický zázrak se chová podobně i ve spojeném s antidepresivy, antibiotiky, léky proti bolestem, prostředkům na spaní či na snížení krevního tlaku. Vyvarovat by se ho měly také ženy, které užívají orální antikoncepci. Abychom se podobným problémům vyhmuli, tak ovšem spolehlivě stačí si po lécích dát s grepem alespoň 4-5 hodin pauzu.