Klimatizace: Pomocník, nebo zabiják? Záleží jen na vás

Odborníci se domnívají, že klimatizace stojí za zhoršením alergií
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve vaší kanceláři je jak v tropické zahradě, v autě nejde vydržet a vy si chcete prostě jen ulevit a nadechnout se. Klasický scénář v těchto letních dnech. A tak přichází čas klimatizací, které však mohou vážně ohrozit vaše životy. 

Klimatizace vypadá na první pohled jako neškodná výhoda v horkých letních dnech. Může však způsobit nemalé problémy. Obzvlášť v případech, kdy není kvalitní, dobře nastavená a bez pravidelného čištění. 

Co byste měli vědět

Základem správného používání je samozřejmě nastavení správné teploty, což málokdo dodržuje. Mezi venkovní teplotou a vzduchem v chlazeném prostoru by neměl být větší rozdíl než 4-5 °C. Pokud toto pravidlo nedodržíte, komfort se vzápětí stane noční můrou.

Klimatizace může totiž způsobit mnoho zdravotních problémů. "Nevhodná teplota způsobí slizniční šok a zvýšené množství hlenů. Následně může dojít k uzávěru ústí vedlejších dutin nosních, stagnaci hlenů a zánětu dutin," vysvětluje přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Aleš Hahn.

Lidé, kteří tráví hodně času v klimatizované místnosti, mohou mít i tzv. syndrom suchých očí. Klimatizace oči hodně vysušuje a netvoří se dostatek slz. Pro alergiky je riziko ještě větší.

Velkým rizikem jsou znečištěné filtry

S chladným vzduchem se mohou šířit do místnosti infekce a plísně. V tu chvíli trpí nejen zcela zdravý člověk, ale o to víc lidé s alergií. Odborníci se dokonce domnívají, že právě klimatizace je příčinou zhoršení alergie. V uzavřeném okruhu cirkuluje mnoho nečistot.

Pokud tedy přístroj není kvalitní a neobsahuje dostatečné filtry, které zachytí miniaturní částice mechanického charakteru, může dojít k pořádnému maléru. "Nevhodné klimatizační filtry způsobují koncentraci bakterií, virů, prachů a nečistot. Velmi důležitá je jejich výměna," doporučuje docent Hahn. Ovšem i když budete v rukou nejmodernějších přístrojů, i tak byste se, pokud trpíte velkými alergiemi, měli úplně vyhnout kontaktu s klimatizací.

Svetr a čepice? Jednoznačně ano

Ač vám to možná přijde přehnané, takový svetr v kanceláři vás může ušetřit mnoha zdravotních komplikací. A k zahození nejsou ani teplé ponožky. Lékaři radí se pořádně vybavit, a to především lidem, kteří jsou zaměstnáni v supermarketech, bankách a podobných klimatizovaných prostorách, kde je nutné sedět i několik hodin denně.

Nejlepší ale bude, když si v práci prosadíte správné nastavení klimatizace. "Doporučoval bych nastavení maximálně o čtyři stupně méně, než je okolní teplota," radí Hahn. Podle odborníků si tělo po určité době na pobyt v klimatizovaném prostoru zvykne a může pro něj být šokem, když vyjde zpět ven do vedra. Je tedy dobré zůstat chvíli například na chodbě, kde klimatizace není, aby byl přechod pozvolnější.

Nevíte, proč vás podivně bolí loket nebo rameno? Stačí si vybavit, kterým směrem na vás v autě pofukoval větrák. Ten totiž také často způsobuje bolest kloubů.

Angína jako součást léta

Angína z tepla? Ano a je to velmi jednoduché. Příčinou není jen klimatizace, ale i zmrzliny, ledové nápoje nebo třeba mokré plavky. Angínu lze snadno poznat okem laika. Stačí pohled do krku. Pokud uvidíte zarudlé hrdlo a na mandlích bělavý či nažloutlý povlak, diagnóza je jasná.

Angínu byste ozhodně neměli podceňovat. Pokud byste i s ní neomezili pobyt v klimatizovaných prostorách a nebo byste se příliš vystavovali slunečním paprskům, mohlo by dojít k zánětu hrtanové příklopky. 

Nejčastější onemocnění z klimatizace?

Při snížení imunity z teplotního šoku, tedy z příliš rychlého přechodu z klimatizované místnosti zpět ven do horka, dostávají viry šanci se udržet ve vyschlé nosní sliznici. I obyčejná rýma se tak může stát peklem a pěkně vám znepříjemnit život. Pokud se totiž virové onemocnění změní v bakteriální, začne se ucpávat Eustachova trubice, která vyrovnává tlak ve středním uchu. Pak nastává zánět dutin a jde opravdu o nepříjemnou bolest. A to nejen nosu, ale i čela, tváří a často i uší.

Klimatizace může například i za vysušené vlasy, suchou pleť nebo oteklé oči. Zrádné jsou ale i obyčejné větráky. I ten malý na vašem stole by nikdy neměl být namířen přímo na vás.