Je čaj matcha skutečně zázračný? Proč je tak trendy a co všechno dokáže?

Víte, co vše dokáže matcha?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vidíte ho a slyšíte o něm prakticky všude, ale možná jste se ještě neodhodlali ho vyzkoušet. Čaj matcha je momentálně nyní hodně v kursu, čím je ale tak zvláštní a užitečný pro náš náročný organismus?

Čaj matcha je japonský mletý čaj, který se zpravidla tvoří ze speciálního zeleného čaje. Patří mezi nejstarší odrůdy zastiňovacích japonských zelených čajů, které se tradičně, více než 800 let, používají při zenových buddhistických ceremoniích.

Čajové lístky jsou několik desítek dnů před sklizní chráněny před přímým slunečním svitem a díky tomu obsahují daleko více chlorofylu, než je tomu u klasického zeleného čaje. Lístky jsou následně rozemlety na prášek, jenž se pomalu vmíchává do horké vody, díky čemuž následně vzniká matcha čaj. 

Trojice rozdílů v porovnání s klasickým čajem

Matchu od běžných práškových zelených čajů odlišují zejména tři fakta. Díky nim si můžete uvědomit, že matcha vlastně není jen čaj, ale něco trochu jiného. 

Japonská literatura mluví o zeleném čaji už ve 3. století. Ten se zpočátku používal jako elixír k léčbě otoků, na horečky nebo další symptomy. Semínka zeleného čaje přivezl do Číny  japonský vyslanec, a to během vlády dynasite Tang. Se zeleným čajem podobně jako s matchou se začalo pracovat až ve 12. století, a to díky buddhistickému mnichovi Eisaiovi. 

Zastavme se krátce u chuti, která je jemná a má pouze slaboučký nádech svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aminokysleiny, což vede k poměrně nevýrazné a také hrubší chuti.

Dalším rozdílem je samozřejmě barva, která je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Důvod je jednoduchý, kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu nepálí, takže si mohou zachovat chlorofyl. 

Když se podíváme na běžný zelený čaj, tak ten se často mele pomalu s pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy tzv. rozvaří, takže následně získají odstín žluto-hnědé barvy.

Třetí odlišností je pak nutriční hodnota. Ta je vyšší samozřejmě u matchy, která má velmi vysokou koncentraci L-theaninových aminokyselin, díky čemuž dodává užitatelům jemnou energetickou vzpruhu, která někdy dokáže vydržet až šest hodin. Práškové čaje mají aminokyselin daleko méně a už vůbec nemají stejné vlastnosti. 

Zajímavé zdravotní benefity

Tak nějak se obecně ví, že je zelený čaj pro naše tělo prospěšný, matcha je v tomto případě ještě o nějaký ten level výše. K tomu, aby člověk dosáhl stejného obsahu živin a antioxisdantů, který obsahuje jeden šálek matcha čaje, musel by vypít asi tak 10 šálků klasického zeleného čaje, což je samozřejmě extrémní rozdíl. 

Již zmíněný obsah chlorofylu je samozřejmě důležitý, jelikož je velmi atraktivní pro naši pleť, kterou je schopen projasnit. Aminokyselina L-theanine pak pomáhá proti stresu a napětí. Antioxidanty pak pomáhají tělu v boji s volnými radikály a zpomalují stárnutí. Působí také jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními a rakovinou.

Může nahradit kávu

A to je právě momentálně asi největší úděl matchy, pije se místo kávy. Její hlavní výhoda je v tom, že se obsažený kofein uvolňuje pomaleji než ten, který je obsažen v kávovém zrnku. Její chuť je navíc odlišná, jelikož je jemně zemitá. Díky tomu má samozřejmě své fanoušky, ale i odpůrce, nicméně všechno nemůže chutnat každému. 

Připravuje se tím způsobem, že se míchá s vodou. V poslední době se ovšem objevují na trhu také různé matcha latté, která jsou poměrně hodně oblíbená. Stačí rozmíchat jednu lžíčku prášku s horkou vodou a čekat, dokud se nevytvoří pasta, která se následně smíchá s našlehaným mlékem. Sladit je pak nejlepší přírodnými cukry - tudíž medem, případně javorovým sirupem.