Brusinky nepatří jen ke svíčkové: Vyléčí močové cesty a pomohou při menstruaci

Brusinky dokáží možná více, než si myslíte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Brusinkové omáčky jsou velmi často součástí slavnostních tabulí. Červené bobulky jsou ovšem nejen chutné, ale i zdravé. Znáte všechny jejich zdravotní benefity, třeba ten, že pomáhají při 

otravě krve?

Brusnice brusinka je rostlina, která patří do čeledi vřesovcovitých. Jejím plodem je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Jako další brusnice roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců, hor, jehličnatých lesů nebo na vřesovištích či rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.

Jedná se o plazivý keřík, který je schopen dorůst do výšky 15 - 25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má ve zdřevnatělé podobě. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 15 - 25 mm velké listy. Svrchní strana listu je pak zbarvena tmavozeleně a leskne se. Spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová. Listy mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně.

Co se týče květů v květenství, tak rostou v hroznu na krátkých stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Koruna okvětí je zvoncovitá se čtyřmi korunními lístky, kalich okvětí je pouze blanitý s pěti květními lístky, trojúhelníkovou čnělkou a 8 - 10 tyčinkami. Nejlépe se jí kvete v období od května do července. 

Plody brusnice jsou červené, přičemž dozrávají z bílých až průhledných bobulí o průměru 5 - 8 mm. Jsou jedlé, tak trochu kysele nahořklé a dozrávají v období od srpna do října. 

Vitamínová smršť

V našich končinách se brusinky využívají tak trochu jen jako příloha ke svíčkové nebo smaženým a grilovaným sýrům, což je bezesporu velká škoda. Jejich využití a frekvence užívání by totiž měly být mnohem častější. Z brusinek se totiž dá vyrobit luxusní džem, je základem skvělého čaje, dá se z nich ale připravit i zavařenina nebo džus. 

Brusinkový svařák

ingredience: 0,5 l červeného vína a brusinkové šťávy, koření na svaření vína, sušené brusinky, plátky mandlí

postup: šťáva s kořením se nechá přejít varem, víno se přidá až na poslední chvíli a vše se nechá lehce povařit, následně se odstraní koření a do horkého svařáku se ještě přidá hrst brusinek a plátky mandlí

Brusinky jsou účinné při mnohých neduhách, zejména pak díky svému vysokému obsahu vitamínů. V jejich útrobách se nacházejí látky, které mají výjimečné vlastnosti. Jsou v nich zastoupeny vitamíny, a to C, K, E a A. Jsou také plné polyfenolů, antokyanů a proantokyanidů. 

Obsahují také spoustu kyselin, jako je citronová, jablečná, beznoová nebo šťavelová. Obsaženy jsou v nich i minerály, konkrétně pak magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin nebo vlákninu. 

Červené bobulky se nejvíce užívají během infekce močových cest, a to jako ochránce i prevence před jejich vznikem. Jejich účinnost je dána velkým obsahem proantrocyanidinů, které na sebe vážou různé bakterie a zabraňují jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak infekci. 

Brusinky ale podle výzkumů také pomáhají s rakovinou. Konkrétně se mluví o jejich schopnosti zpomalit progresi nádoru, zvláště pak u rakoviny prostaty, jater, tlustého střeva, prsu nebo vaječníku. 

Snižovat mají také riziko kardiovaskulárních chorob. Údajně totiž zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu. Zlepšit také mohou stav a zdraví ústní dutiny. Opět zde bojují s bakteriemi a zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to primárně na zubech.

S čím ještě brusinky mohou pomoci:

  • kurděje
  • únava a slabost
  • průjem
  • skleróza
  • viróza, chřipka
  • bolestivá menstruace
  • mají antikarcinogenní účinek
  • pomáhají při úniku moči
  • v kosmetice pomáhají rekonstruovat buněčnou membránu, využívají se při výrobě krémů či sér