Brusnice brusinka je rostlina, která patří do čeledi vřesovcovitých. Jejím plodem je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Jako další brusnice roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců, hor, jehličnatých lesů nebo na vřesovištích či rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.
Jedná se o plazivý keřík, který je schopen dorůst do výšky 15 - 25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má ve zdřevnatělé podobě. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 15 - 25 mm velké listy. Svrchní strana listu je pak zbarvena tmavozeleně a leskne se. Spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová. Listy mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně.
Co se týče květů v květenství, tak rostou v hroznu na krátkých stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Koruna okvětí je zvoncovitá se čtyřmi korunními lístky, kalich okvětí je pouze blanitý s pěti květními lístky, trojúhelníkovou čnělkou a 8 - 10 tyčinkami. Nejlépe se jí kvete v období od května do července.
Plody brusnice jsou červené, přičemž dozrávají z bílých až průhledných bobulí o průměru 5 - 8 mm. Jsou jedlé, tak trochu kysele nahořklé a dozrávají v období od srpna do října.
Vitamínová smršť
V našich končinách se brusinky využívají tak trochu jen jako příloha ke svíčkové nebo smaženým a grilovaným sýrům, což je bezesporu velká škoda. Jejich využití a frekvence užívání by totiž měly být mnohem častější. Z brusinek se totiž dá vyrobit luxusní džem, je základem skvělého čaje, dá se z nich ale připravit i zavařenina nebo džus.
Brusinkový svařák
ingredience: 0,5 l červeného vína a brusinkové šťávy, koření na svaření vína, sušené brusinky, plátky mandlí
postup: šťáva s kořením se nechá přejít varem, víno se přidá až na poslední chvíli a vše se nechá lehce povařit, následně se odstraní koření a do horkého svařáku se ještě přidá hrst brusinek a plátky mandlí
Brusinky jsou účinné při mnohých neduhách, zejména pak díky svému vysokému obsahu vitamínů. V jejich útrobách se nacházejí látky, které mají výjimečné vlastnosti. Jsou v nich zastoupeny vitamíny, a to C, K, E a A. Jsou také plné polyfenolů, antokyanů a proantokyanidů.
Obsahují také spoustu kyselin, jako je citronová, jablečná, beznoová nebo šťavelová. Obsaženy jsou v nich i minerály, konkrétně pak magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin nebo vlákninu.
Červené bobulky se nejvíce užívají během infekce močových cest, a to jako ochránce i prevence před jejich vznikem. Jejich účinnost je dána velkým obsahem proantrocyanidinů, které na sebe vážou různé bakterie a zabraňují jim přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak infekci.
Brusinky ale podle výzkumů také pomáhají s rakovinou. Konkrétně se mluví o jejich schopnosti zpomalit progresi nádoru, zvláště pak u rakoviny prostaty, jater, tlustého střeva, prsu nebo vaječníku.
Snižovat mají také riziko kardiovaskulárních chorob. Údajně totiž zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu. Zlepšit také mohou stav a zdraví ústní dutiny. Opět zde bojují s bakteriemi a zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to primárně na zubech.
S čím ještě brusinky mohou pomoci:
- kurděje
- únava a slabost
- průjem
- skleróza
- viróza, chřipka
- bolestivá menstruace
- mají antikarcinogenní účinek
- pomáhají při úniku moči
- v kosmetice pomáhají rekonstruovat buněčnou membránu, využívají se při výrobě krémů či sér