Oblíbené mandarinky nejen skvěle chutnají: Jsou plné vitamínu C a pomáhají i s kožními chorobami

Mandarinky jsou chutnou, ale i zdravou svačinkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také milujete jejich chuť a vůni? Ano, patří spíše k zimním měsícům, ovšem jsou velmi oblíbené jako svačinky prakticky celý rok. Víte ale, že když je jíte, tak hodně pomáháte svému tělu? Tušíte, co vše s naším zdravím dokážou?

Mandarinky a pomeranče patří společně s citrony mezi nejznámější citrusové plody (plody pomerančovníku či citronovníku). Jsou to plody stálezelených stromů, které rostou výhradně v teplých krajinách, díky čemuž patří mezi typické exotické ovoce s velmi výraznou chutí (korigencium).

Obecně mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, jak by si mnozí mohli myslet, ale rostlinné antioxidanty. Mandarinky jsou obecně menší než pomeranče a mají zpravidla také tenčí kůru a lépe se loupají.

Obvykle se konzumují mandarinky i pomeranče čerstvé nebo se z nich vymačkává šťáva a tvoří džusy nebo smoothies. Zužitkovat se ovšem i dá i kůra, nicméně to platí spíše u pomerančů, a to především do dezertů.

Doslovná bomba pro vaše zdraví

Plod je obecně známý pro svoji čerstvou a citrusovou chuť s nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem živin. Obsah vitamínů v tomto ovoce je nejvyšší ve své třídě. Mandarinky jsou také hodně bohaté na vitamín C, kyselinu listovou nebo beta-karoten. Jsou prospěšné na posílení iminuty, zdraví a zářivou pleť.

Maska pro jasnější pleť

Osvědčenou masku si můžete vyrobit snadno doma. Vezměte si 4 měsíčky mandarinky společně se lžičkou medu a jogurtu, vše dobře promíchejte. Naneste na tvář a krk a nechte působit 15 minut. Tato maska vám pomůže odstranit přebytečnou mastnotu a škodlivé nečistoty.

Poskytují také potřebné množství antioxidantů pro naše tělo. Tyto antioxidanty jsou prevencí před zápalem v těle a také zabraňují tvorbě volných radikálů, které zbytečně oxidují tělo a nejsou prospěšné pro lidský organismus.

Mandarinky jsou ale také hodně úspěšné v rámci boje proti kožním chorobám, využívají se díky tomu v kosmetickém průmyslu. Lékaři doporučují toto chutné ovoce zavést do jídelníčku i v případě, že vás trápí nepříjemná artritida. V západní medicíně se často využívají při různých lékařských vyšetřeních.

Obsahují také velké množství vitamínu A, který pomáhá pokožce obnovit tkáně. Díky tomu jsou skvělým pomocníkem při hojení ran či jiných škod na vaší kůži. Jejich pravidelnou konzumací se zpomaluje stárnutí vaší pleti a výsledkem je poté mladistvá a také vypnutá pokožka.

Podpoří i růst vlasů a imunitu

To je zapříčiněno vitamínem B2, který také zabraňuje jejich vypadávání. Jak jsme již zmínili, tak obsahuje také vitamín C, který pomáhá vytvářet kalogen, který je rozhodující při růstu vlasů. Šťávu z mandarinek je také možné využít ve formě zábalu na vlasy. Ten se nechá působit asi 20 minut a následně se opláchne vlažnou vodou. Výsledkem jsou zdravé, posilněné a rozzářené vlasy.

Mandarinková šťáva ale také dokáže posilovat imunitu a tělesné funkce. Jejich silice je efektivním tonikem, který stimuluje metabolické aktivity, podporuje trávení a vstřebávání živin. Esenciální olej pak zlepšuje funkci nervového systému a pomáhá bojovat s infekcemi ve vašem těle.

Pozor na kontraindikace

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti co do obsahu vitamínů. Zmínit se ale musí také fakt, že se musí dávat pozornost na jejich konzumaci malými dětmi. Existují totiž nežádoucí účinky u dováženého exotického ovoce.

Těmi je možná nezralost, chemické dozrávání a konzervační látky. Může ale být i naopak nadměrná zralost a s tím spojené hnilobné pochody či bakteriální nebo plísňová kontaminace. Objevit se může i vysoký obsah draslíku. Obecně se citrusy nedoporučují lidem s vysokým krevníkem tlakem, s glaukomem nebo při bolestech hlavy.