Vbočený palec: Cesta k pekelným bolestem zad

Na pravé noze můžeme vidět už velmi výrazné vbočení. Nezachrání to ani krásný lak nebo boty
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Extrémně nepříjemná záležitost, která bolí a hyzdí mnoho chodidel. Má vliv na naše kolena, kyčle i páteř. Přitom je spousta možností, jak problém řešit. Co bude nejlepší?

V létě si snadno všimneme, kolik lidí toto onemocnění trápí. Vbočený palec nejen, že esteticky působí odpudivě, ale způsobuje i velké bolesti. Nepomůže vám pedikúra, ani jiné boty. Jak nejlépe utéct před svými palci?

Hallux valgus, neboli palec vbočený

Ne všechna stadia nemoci jsou vidět. Zato cítit je budeme vždy až příliš dobře. Palčivá bolest na kloubu palce je totiž neklamným znamením, že je něco ve velkém nepořádku. Obecně se dá říci, že toto onemocnění trápí častěji ženy, které ve svých oblíbených botách na podpatku zažívají peklo. Některé se s problémem potýkají už od třicítky, některé ještě dříve. Na druhou stranu je jedno, jestli jste muž či žena, zda vám je vám třicet nebo padesát. Horká koupel nohou vám rozhodně nepomůže. 

"Začalo to často zarudlou kůží, která opuchala. V botách jsem vždycky vydržela jen chvilku a můj palec se pomalu, ale jistě začal vychylovat směrem k druhému prstu, který utlačoval," popisuje problém Aleš Zábrana. Děje se přitom to, že šlacha palce sklouzne postupně do plosky, a tak se zhoršuje deformita chodidla. "Pokud se rozhodnete v této fázi sedět nečinně doma a trpět, problém samozřejmě nezmizí. Naopak, postupně začnou vznikat degenerativní změny na základním kloubu palce a vy si tak líčíte na artrózu," popisuje lékařka Hana Janíčková.

Můžeme si za to sami?

Popravdě, jako za většinu jiných zanedbaných nemocí, ano. Ženy platí tvrdou daň za to, že milují boty na podpatku. Chodidla pak začínají kopírovat špičaté boty. Roli může hrát i dědičnost. Pokud tedy problémem trpí některý z vašich rodičů, měli byste se hlídat dvojnásob, protože patříte do ohroženější skupiny. U žen může jistou roli sehrát i hormonální nerovnováha, která přichází s menopauzou. "Pokud se k začínajícímu vbočení přidá ještě zborcená příčná klenba, jde to všechno daleko rychleji," vysvětluje lékařka. "Nejlepší, co můžete se svými vbočenými palci udělat, nasměrovat je k ortopedovi. Nejdřív vás čeká rentgen, který odhalí, jak moc špatné to je. Následovat může i operace, ale nebojte. Všechno se posuzuje individuálně," uklidňuje Hana Janíčková. 

Alternativy léčby

Počáteční vbočení lze napravovat korektory postavení palce. Jde o měkké, ale pevné udělátko, které drží palec ve správném postavení. Nosit se dá především doma, některá menší však můžete mít i v botách. Jejich princip je vždy podobný, drží palec a jsou vsunuté mezi palec a ukazovák. Vhodné jsou i masti, masáže a rehabilitace. Samozřejmostí by se pro vás měly stát ortopedické vložky do bot, které nebudou zhoršovat propad klenby, ale naopak nohu správně podporovat. Nejlepší, co můžete udělat, je vsadit na aktivní přístup a vyzkoušet Dornovu metodu. O co jde? 

  • Dornova metoda je jemná manuální terapie, která dokáže obratle a klouby vrátit do jejich původní přirozené polohy. Po vrácení kloubů a obratlů do původní polohy lze cítit okamžitou úlevu. Dornovou metodou se napravují klouby a obratle a vyrovnává se celková statika těla. 

Tři kroky této metody jsou: viklání, ždímání, usazování. Při snaze pacienta, který se nebojí věnovat se metodě i dvakrát denně, se výsledky dostavují velmi rychle. Během tří měsíců lze dosáhnout i takové změny, že lékaři nevěří svým očím. Někdy i o 50 % menší sklon poznají na rentgenu. 

Prevence a léčba 

Nejlépe vám pomůže se k problému vůbec neprochodit. K tomu budete potřebovat správné boty. To znamená takové, které jsou na středním podpatku a mají prostor v oblasti špičky tak, že se tam v pohodě bez mačkání vejdou všechny prsty. Vyhněte se chození na vysokých podpatcích, ty způsobují ploché nohy a špatné našlapování.

Sama léčba vašich kloubů nad palcem je vlastně prevencí. Při neřešení problému se problém přesouvá i na kotníky, protože špatně chodíme. Z kotníků zase na kolena, pak nás začnou bolet i kyčle a nakonec také bederní část páteře. Máme zničené všechny velké klouby na nohou a ukrutné bolesti zad. Přitom stačilo střídat boty, hlídat si klenbu a zkusit Dornovu metodu.