Intimní hygiena jako tabu: Proč se o ní nemluví a jak by měla vypadat?

Intimní hygiena je velmi důležitá. Jak by se měla realizovat, zjistíte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mnozí si myslí, že je v pořádku přistupovat v rámci hygieny k intimním částem těla stejně jako k ostatním. Opak je ale pravdou. Jak by se měla správně realizovat intimní hygiena a kdy je péče o pohlavní ústrojí už přehnaná?

Hledáte-li informace, jak pečovat o vlasy, nehty či pokožku, s velkou pravděpodobností najdete mnoho tipů na každém rohu. Pokud se však jedná o intimní hygienu, bude hledání o mnoho složitější. Přitom jsou to právě naše intimní partie, které bychom neměli odbývat pouhým mýdlem. Moderní doba a inovativní materiály kladou na naše genitálie velké nároky, proto je potřeba jim věnovat speciální péči.

Prodyšnost je klíčem k úspěchu

Základem zdravých intimních partií je kvalitní spodní prádlo. Velký důraz při jeho výběru věnujte hlavně materiálům. Ty by měly být prodyšné a neměly by dráždit pokožku. Nejlépe uděláte, pokud sáhnete například po 100% bavlně nebo prádle z bambusového vlákna.

Problémem neprodyšných vláken je vznikající vlhkost, která je živnou půdou pro nežádoucí bakterie. "Ženy, které se věnují nějakému sportu, by si měly spodní prádlo převlékat hned po skončení tělesné aktivity, aby se minimalizovala doba, po kterou jsou intimní partie vystaveny vlhkému a zapařenému prostředí," doplňuje gynekolog MUDr. Roman Peschout.

Není mýdlo jako mýdlo

V oblasti intimních partií žen převládá kyselé pH, jehož přirozená obranyschopnost může být velmi lehce narušena zásaditými sprchovými gely. Přesně proto by ve vaší koupelně zaručeně neměl chybět intimní gel, který poskytuje dokonalou péči a ochranu před podrážděním a potenciálním zápachem nejcitlivějších částí vašeho těla. 

Dostatečná péče vs. přehnaná péče

Jako ve všech oblastech života i zde platí všeho s mírou. Věnovat dostatečnou péči intimní hygieně je opravdu nezbytné, přesto vám může přehnaná péče způsobit více škody než užitku. Nedílnou součástí našich ženských partií jsou i bakterie, které tvoří přirozenou obranu vůči vnějším vlivům.

Potřebujete-li se sprchovat několikrát denně, oplachujte si genitálie pouze vodou a jednou denně sáhněte po intimním gelu. Přičemž se zaměřte hlavně na vnější okolí intimního ústrojí, to vnitřní se dokáže z velké části chránit samo.

Svěžest i v nepříznivých podmínkách

Parametry příručních zavazadel jsou nekompromisní a touha cestovat obrovská. Ani v takovýchto chvílích není potřeba se vzdávat hygienického komfortu. Stačí se v obchodě poohlédnout po intimních ubrouscích, které vám dopřejí dostatečný pocit čistoty i na cestách. Díky intimním ubrouskům si svěžest těchto partií dokážete udržet za jakékoli situace.

Kvalitní jídelníček

Ač nemusí být na první pohled souvislost patrná, jídelníček hraje důležitou roli i v intimní hygieně. Na prostředí ženských pohlavních orgánů má nepříznivý vliv například nadměrná konzumace bílého cukru a bílé mouky, jež narušuje přirozenou mikroflóru organismu.

Naopak blahodárné účinky s sebou přináší konzumace potravin bohatých na příznivé bakterie. Do této skupiny patří například bílé jogurty, kefíry nebo zelenina. "V oblasti stravy existují potravinové doplňky - probiotika, která obsahují kultury laktobacilů. Ovlivňují nejen činnost střev, ale také příznivě působí na poševní prostředí," vysvětluje Peschout.

Přidáte-li dostatek vody, buďte si jisté, že brzy zaznamenáte pozitivní změny ve fungování vašeho organismu, a to včetně choulostivých partií. Nakonec je důležité dodat, že s poctivou péčí o naše pohlavní orgány je lepší začít dříve než později. Uvidíte, že vám vaše starší já jednou velmi poděkuje!