Hubnout se dá i s cukrovkou. Jak to dělat správně a bezpečně?

Nutné je dodržovat správný režim. Jak na to?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Shazování přebytečných kil není jednoduché pro nikoho. Pro cukrovkáře je však těžší než pro "obyčejné" lidi. Pro diabetiky totiž není vhodná vysoká fyzická zátěž ani nárazový dietní režim, protože ty by mohly vést k nechtěným výkyvům hladiny cukru v krvi. Takže co s tím?

Diabetes 2. typu, jímž trpí přibližně 90 % diabetiků, postihuje převážně starší lidi. Pro ty jsou změna režimu i zařazení pohybu poměrně složité. Se ztrátou kil jim ale může pomoci nová léčba spojující inzulin s GLP-1 agonisty. Ta účinně snižuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje jejím výkyvům ve formě hypoglykémií a jejím vedlejším účinkem je navíc ztráta chuti k jídlu, a tedy i snižování váhy.

Každé kilo hraje roli

Z hlediska zvládání nemoci je důležité každé kilo, které snižuje riziko budoucího infarktu, mrtvice, selhání ledvin nebo postupné ztráty zraku. Součástí léčby všech diabetiků jsou proto i tzv. režimová opatření, tedy úprava jídelníčku a pravidelný pohyb. Všechno však musí mít svůj přesný řád a režim. 

"Za tři měsíce na nové léčbě jsem zhubla osm kilo, nemám potřebu se přejídat, a i když si dám výjimečně při oslavě něco sladkého, hodnoty cukru vydrží bez výkyvů. Nejen že si léčbu píchám jen jednou denně, ale navíc nemusím tak často kontrolovat glykémii," pochvaluje si paní Marie z Mělníka. Jak tedy dělat věci správně? 

Strava je velmi důležitá

Základem životosprávy je pro diabetiky udržení hladiny cukru v krvi bez výkyvů, proto není vhodné hladovění ani další extrémy. Energii by měli diabetici tělu dodávat formou 3 hlavních jídel a 2–3 menších porcí, přičemž pauza během jídel by měla být cca 3 hodiny. Při zásahu do běžného jídelníčku je třeba pravidelná kontrola hladiny cukru v krvi pomocí glukometru, aby se zabránilo příliš výraznému poklesu.

Diabetická dieta je vlastně zdravá strava, která je založená na nutričně vyváženém jídelníčku. Důležité je přitom omezit obsah živočišných tuků a tzv. rychle vstřebatelných cukrů, které se mění bezprostředně na energii (slazené nápoje, sladkosti). Pozor by diabetici měli dát též na ovocné šťávy, džusy, mléko a alkohol.

Nemyslete si, že po dia výrobcích zhubnete – dia výrobky jsou zpravidla stejně energeticky náročné jako běžně dostupné, často navíc obsahují více tuků. Právě tuky by přitom měli diabetici v jídelníčku omezovat a dbát na to, aby tuky netvořily více než třetinu doporučeného denního příjmu energie.

Pohyb a rozdílná léčba

Pro diabetiky je velmi důležitý každodenní pohyb s nižší tepovou frekvencí. Ideální jsou např. chůze, nordic walking nebo jízda na kole. Pohyb nejen že pomáhá udržovat příjem a výdej energie v rovnováze, ale pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

V minulosti mohla být v některých případech důvodem přibírání i samotná léčba inzulinem několikrát denně. Nejen, že to už dnes neplatí, ale novinkou je léčba, díky které kila mizí. "Spojení inzulinu s GLP-1 agonisty zajišťuje omezení chuti k jídlu, vede k poklesu hmotnosti i krevního tlaku," vysvětluje doktor Martin Prázný ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Jedná se o léčbu pro diabetiky 2. typu v pokročilejším stadiu, tedy ty, kteří by si museli začít píchat inzulin 2x a vícekrát denně. U těchto pacientů udrží nová léčba díky speciální kombinaci při aplikaci 1x denně hladinu cukru v krvi pod kontrolou, hubnutí je pak pro diabetiky ideálním vedlejším účinkem.

Klíčová slova: