Zánět ucha je bolestivý, ale ORL pohotovost je o víkendu zavřená. Jak ulevíte dítěti?

Rýma se často u malých dětí může zkomplikovat a přejít až v zánět středního ucha. Prevencí je nejen nosit čepici, ale i přísun vitamínů. Co dělat, když už dítě dostane zánět?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už několik týdnů řádí v celém kraji virózy a chřipky. Záněty respiračních chorob často doprovází rýma a infekce zvláště u malých dětí může přejít do zánětu středního ucha. Kdo má malé děti, ví, jak urputná bolest doprovází zánět středouší včetně vysokých horeček. Jenže v Oblastní nemocnici Příbram vašemu dítěti od bolesti o víkendu nemusejí pomoct. ORL pohotovost v Příbrami totiž o víkendu nefunguje. Co dělat s děckem, které trpí na bolest kvůli zánětu?

O tom, jak je problematické pomoci děcku, které pláče bolestí a trápí ho navíc horečka, ví své maminka pětiletého syna Michaela z Příbrami. "Malý Lukáš si začal stěžovat na bolest ucha a během dne se bolest tak rozjela, že neustále plakal," vypráví maminka Lukáše.

ORL pohotovost v Příbrami o víkendu nefunguje

Tak neotálela, vzala děcko do auta a vydala se o víkendu do nemocnice. "Dětská pohotovost byla otevřená, ale když mi lékař sdlěil, že kluk má zánět středného ucha, nemohla jsem s ním zajít na ORL, protože prostě v sobotu a v neděli je pohotovost na tomto oddělení zavřená. Dostali jsme doporučení dávat Lukášovi léky tišící bolest, ale to nějak nezabíralo. Další noc jsme se nevyspali, kluk brečel bolestí, a tak jsem ráno vyrazila do pražské nemocnice. Myslela jsem si, že lékař mu ucho píchne, ale ne. Předepsal nějaké kapky na zklidnění bolesti a jeli jsme domů. Celou cestu zase brečel a vysílením usnul až před Příbramí," popsala zážitky maminka Michaela.

 

Zánět středního ucha je infekce nebo zánět středoušní dutiny za bubínkem. Začíná jako virové onemocnění horních cest dýchacích a má tendenci se komplikovat bakteriemi v hnisavý zánět. Tekutina hromadící se v dutině způsobuje velkou bolest.

Následující den kvůli neustávajícím bolestem a horečkám se vydala se synem znovu k lékaři. V domnění, že lékař mu propíchne zánět a synovi se uleví. Dostala zase nějaké kapky, ale ty konečně zabraly a syn se mohl poprvé vyspat a ulevit si.

Léčba závisí na věku a závažnosti zánětu

Většina z nás má vžitou představu, že zánět ucha se musí vždy řešit propíchnutím ložiska. Ale dnes se více méně přechází na jinou léčbu, aby se zákrok nemusel provádět. Léčba vždy závisí na věku dítěte a závažnosti onemocnění. Pokud není hnisavý zánět, podávají se nosní kapky, snižuje se teplota a zmírňuje bolest například podáváním léků. Pokud se jedná o hnisavý zánět, lékař nasadí antibiotika.

Příbramská nemocnice nemá lékaře

Oslovili jsme příbramskou nemocnici, proč o víkendech nefunguje ORL pohotovost a proč musí rodiče podnikat cestu s plačícím dítětem, trpícím bolestí a často i horečkou, třeba na Prahu?

"Obě ambulance ORL fungují každý den od pondělí do pátku. Bohužel, v současné chvíli nemáme dostatečný počet lékařů na to, abychom mohli provozovat i ORL pohotovost. Lékaře stále sháníme a jsme ochotni jim nabídnout nadstandardní finanční ohodnocení. Problémem je však to, že na trhu je velmi málo lékařů s touto specializací a mnoho z nich v poslední době přešlo do soukromé sféry. Situace ohledně ORL nás velmi mrzí, ale v tuto chvíli není v našich silách ji vyřešit. Přesto se vedení nemocnice problémem prakticky neustále zabývá a věří, že v budoucnu budeme moci přinést lepší zprávy," reagoval na náš dotaz Martin Janota, mluvčí nemocnice.

Jak zabránit zánětu středního ucha?

Dá se nějak předejít zánětu středního ucha? Základem je v chladném počasí držet uši v teple, tedy používat čepici a pokud má dítě rýmu, používejte nosní kapky, aby zůstal nos průchodný a infekce se nepřenesla do ucha. Používejte vitamíny na posílení organismu. Je možné také nechat dítě očkovat proti nejčastějšímu původci této nemoci Streptococcu pneumoniae. Pokud máte podezření na zánět středního ucha, dá se v podstatě léčit, ale chce to nemoc podchytit včas. Když už nastoupí intenzivní bolesti ucha a když z něj vytéká tekutina, neprodleně vyhledejte lékaře.